Routert telepíteni egyszerűen

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell routert telepíteni egyszerűen?

Router.png
Sokszor azon kapjuk magunkat, hogy egy újonnan megvásárolt műszaki cikk használati utasításait követve mégsem kapjuk a kívánt eredményt. Gyakran különösen is igaz ez a számítástechnikai eszközök esetében. A routerekre vonatkozóan létezik egy egyszerű és univerzális módszer, melyet ütőkártyaként bármilyen típusú és márkájú routernél ki lehet játszani, amennyiben a telepítési útmutatójában leírt lépésekkel nem jutsz dűlőre. A routerek telepítési leírásában a böngésző megnyitása és a router IP címének megadása szerepel első helyen, de ez sokszor nem vezet eredményre. Amennyiben neked is ez a problémád, akkor a telepítést a következő lépésekkel tudod tető alá hozni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Először kösd be a routert!
 2. A Windows keresőjébe írd be, hogy cmd. A keresőt elérheted a Start menüből is, fájlok és mappák keresése címszó alatt.
 3. A feljövő fekete ablakba írd be, hogy ipconfig/release.
 4. Nyomd meg az Enter billentyűt.
 5. Majd írd be, hogy ipconfig/renew.
 6. Nyomd meg újra az Enter billentyűt.
 7. Ezután írd be a böngészőbe a routered IP címét. Az adott márka oldala fog felugrani, ahol a kívánt beállításokat tudod majd konfigurálni. Innentől kezdve újra igénybe lehet venni a telepítési útmutató segítségét is. Például jelszó beállítása, maximális átviteli sebesség, fantázianév választás.
 8. Indulhat a szörfölés!

[szerkesztés] Tippek

 • A routert úgy helyezd el, hogy szabadon tudja küldeni a wifi-jelet a gépnek, mivel minél jobban árnyékolja valami, például szekrényajtó, fal, annál lassabb és gyengébb lesz a jele. Ez kifejezetten a gyengébb routerekre vonatkozik.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Router
 • Laptop – wifi antennával
 • Internet


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A routerek alján lévő matricán sokszor angol néven - IP address – tüntetik fel a kért számsorozatot!
 • A matricán több számsorozat is szerepel, ezért figyelmesen válaszd ki, hogy melyik tartozik az IP címhez!
 • Ha kész vagy a telepítéssel, mindenképpen védd le jelszóval az internetkapcsolatot, hogy illetéktelenek ne tudják használni! Ehhez a routered telepítési útmutatójában kapsz segítséget.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk