Rendszerezni a könyveket

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell rendszerezni a könyveket?

Imádod a könyveket, és minden polcod azzal van tele? A barátaid egyszerűen könyvmolynak hívnak? Ez szuper, leszámítva, amikor képtelen vagy megtalálni azt a könyvet, amire éppen szükséged lenne. Az alábbiakban adunk néhány jó ötletet a rendszerezéshez.

[szerkesztés] Lépések

 1. Határozd meg, miképp gondolkodsz a könyvekről. A történet alapján, szín, méret, műfaj, cím vagy szerző szerint? Ahány ember, annyi módja van annak, hogy hogyan lehet rendszerezni a könyveket. Ami fontos, hogy olyan módszert válassz, aminek számodra a legtöbb értelme van. Így könnyebben megtalálod majd, amit keresel. A következő részekben olyan kipróbált és bevált módszereket mutatunk be, ami alapján a könyvgyűjteményeket rendszerezni szokták. Válassz ezek közül egyet, ami tetszik!

[szerkesztés] Ábécé sorrend

 1. Rendezd a könyveidet ábécé sorrendbe a cím vagy a szerző neve alapján. Ez a módszer akkor működik jól, ha meg szoktad jegyezni a szerző nevét vagy a címet. Ha az egy szerzőhöz tartozó könyvek egymás mellett vannak, igazán könnyű megtalálni mondjuk egy sorozat kötetét.
  • Nem ajánljuk ezt a módszert, ha az az olvasó vagy, aki inkább a tartalomra emlékszik, nem pedig a szerzőre vagy a címre. Ebben az esetben más módszert kell keresned.
  • Ha ábécé sorrendbe teszed a könyveidet, érdemes elgondolkozni azon, hogy legyenek külön az irodalmi művek és nem irodalmiak. Konyvek-rendszerezese1.jpg

[szerkesztés] Méret vagy szín

 1. Tedd a polcra a könyveket méret szerint. A legjobb, ha a nagyobb, nehezebb könyveket az alsóbb polcokra teszed, míg a könnyebbeket a felsőre. Ez stabilizálja a könyvespolcot. Ilyenkor általában vizuálisan is jól mutat az elrendezés. Ez egy jó módszer arra, ha elsősorban a könyvek alakjára, méretére szoktál emlékezni. Konyvek-rendszerezese2.jpg
 2. Válogasd szét a könyveidet a borító színe alapján! Sokak számára a borító színei ragadnak meg az emlékezetben. Ha egyébként is szereted szín alapján elrendezni a dolgokat az otthonodban, akkor ez egy nagyon stílusos rendszerezés, ráadásul minden bizonnyal neked ideális ahhoz, hogy könnyedén megtaláld azt, amit keresel.

[szerkesztés] Tárgy szerint

 1. Szelektáld a könyveket témájuk szerint. Vagyis egy kupacba pakolod a romantikus könyveket, míg egy másikba a tudományosokat, és így tovább a filozófiai művekkel, az életrajzokkal, az útleírásokkal, a tankönyvekkel és kézikönyvekkel stb.
  • Fontold meg, hogy az egyes kupacokat is elkülöníted aszerint, hogy irodalmi művekről van-e szó vagy sem. Ez még könnyebbé teszi a keresgélést a későbbiekben.
 2. Határozd meg, hogy egy adott témának mekkora helyre lesz szüksége a polcokon. Mindig hagyj némi extra helyet, hiszen a gyűjteményed bővülhet.
 3. Helyezd egymás mellé az egy témához tartozó könyveket. Segítség lehet, ha valamivel jelzed, hogy milyen témáról van szó, mint például ezt ezen a fotón is láthatjátok. De az is jó, bár kevésbé ütős, ha egyszerűen egy papír cetlit teszel a kategória kezdeténél a könyvek közé, melyre ráírod a témát.Konyvek-rendszerezese3.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • Használhatsz számítógépes programot is, ami segít abban, hogy egy katalógust vezess a gyűjteményedről. Próbáld ki például ezt ingyenesen.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • polcok
 • könyvek
 • papír cetli

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vegyél kemény borítós könyveket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig jó állapotban maradjanak.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag