Rendet teremteni a műhelyünkben

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell rendet teremteni a műhelyünkben?

Szerszam-1.jpg

Egy műhelyben bizony könnyen eluralkodhat a káosz, különösen, ha sokféle szerszámot és anyagot használsz, illetve tárolsz benne. A rend fenntartása ugyanakkor nemcsak a munka hatékonyságát növeli, hanem biztonságosabb munkakörnyezetet is teremt. Íme, néhány lépés és eszköz, amelyek segítenek rendet teremteni a műhelyben.

Lépések

 1. Rendezd és kategorizáld a szerszámokat és anyagokat: A műhely rendben tartásának alapja, hogy minden szerszám és anyag a maga helyén legyen. A jól rendezett műhely nemcsak hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, hanem biztonságosabb munkakörnyezetet is teremt. Ráadásul, ha minden eszköz a maga helyén van, kevesebb időt kell töltened a keresgéléssel, és több időd marad magára a munkára. A rendezés kapcsán a következőket érdemes elvégezni:
  • Szortírozás funkció szerint: Különítsd el a szerszámokat azok felhasználási célja alapján. Például, minden kézi szerszám (kalapácsok, csavarhúzók, fogók) kerüljön egy kategóriába, míg az elektromos szerszámok (fúrók, csiszolók) egy másikba.
  • Gyakoriság alapján: Azok a szerszámok, amelyeket gyakran használsz, legyenek könnyen hozzáférhető helyen. Kevesebbet használt eszközök tárolhatóak magasabb polcokon vagy távolabbi tárolókban.
  • Méret szerinti csoportosítás: Nagyobb szerszámokat, mint például a fűrészek és kompresszorok, tárolj külön a kisebbektől. A nagyobb eszközöket tárolhatod a műhely egyik sarkában vagy alacsonyabb polcokon, míg a kisebbeket rendezett dobozokban vagy fiókokban.
  • Anyagok rendezése: Különítsd el a különböző anyagokat, mint például fákat, fémeket és műanyagokat. Tárold őket úgy, hogy könnyen hozzáférhetőek és azonosíthatóak legyenek.
  • Címkézés: Használj címkéket a szerszámok és anyagok könnyebb azonosítása érdekében. Ez különösen hasznos, ha sokféle kis alkatrész vagy speciális eszköz van a műhelyben.
  • Rendszeres áttekintés és karbantartás: Időről időre nézd át a szerszámokat és anyagokat, hogy ellenőrizd, minden a helyén van-e. Ez is jó alkalom arra, hogy ellenőrizd az eszközök állapotát, így szükség esetén elvégezheted karbantartásokat.
 2. Használj tárolódobozokat az apróbb elemekhez: A tárolódobozok kiválóan alkalmasak kis méretű szerszámok, csavarok, szegek és egyéb apró alkatrészek rendezett tárolására. Válassz különböző méretű és formájú dobozokat, hogy minden apró alkatrésznek megfelelő helye legyen. Átlátszó dobozok használata segít gyorsan megtalálni, amit keresel. Az apróbb részek csoportosítása és címkézése szintén javítja a rendszer hatékonyságát.
 3. Fali szerszámtartók a könnyen hozzáférhető tárolásért: A falra szerelt szerszámtartók tökéletesen kihasználják a függőleges teret és segítenek a munkafelületek rendezettségének megőrzésében. A gyakran használt szerszámok, mint például csavarhúzók, fogók és villáskulcsok, így mindig kéznél lesznek. A szerszámtartók lehetnek panel típusúak, melyekre különböző kampók és tartók helyezhetők, vagy akár speciális kialakításúak speciális szerszámok számára.
 4. Szerszámtartó kampók a nagyobb eszközök számára A szerszámtartó kampók különösen hasznosak nagyobb szerszámok, mint például fűrészek, lapátok, vagy kerti szerszámok tárolásához. Ezek a kampók segítenek a padlótér szabadon tartásában és a szerszámok könnyű elérésében. A kampók széles választékában megtalálhatóak olyan típusok, amelyek különféle méretű és súlyú eszközök tárolására alkalmasak.
 5. Szerszámosláda a hordozható szerszámoknak: Egy jól szervezett szerszámosláda alapvető a kisebb, hordozható szerszámok számára. A szerszámosládában kialakított rekeszek és fiókok segítenek a szerszámok, kiegészítők és alkatrészek rendszerezésében. Egy strapabíró, könnyen hordozható szerszámosláda különösen hasznos, ha gyakran kell szerszámokat vinni a műhelyen kívülre.
 6. Munkapad, munkaasztal és környéke: A munkapad mellé jól jöhet egy egy munkaasztallal is, persze csak akkor, ha van hozzá elég hely hozzá. A nehezebb elektromos eszközöket belehelyezheted ennek fiókjaiba, ha már a szerszámkampó sem bírja a terhet, ezek az asztalok amúgy robusztusok, stabilak, nem kell amiatt aggódni, hogy elmozdulnak. LED-lámpával kiegészítve, vagy bambuszból kialakított munkafelülettel: kitűnő körülményeket kínálnak.
 7. Rendszeres rendrakás és karbantartás: Havonta egyszer vagy nagyobb projektek után szánj időt arra, hogy átnézd és újra rendezd a szerszámokat és anyagokat! Ez nemcsak segít fenntartani a rendet, hanem lehetőséget ad arra is, hogy ellenőrizd a szerszámok állapotát és szükség esetén tisztítsd, élezd vagy karbantartsd őket.

Tippek

Szerszam-2.jpg

 • Címkézd meg a tárolódobozokat és polcokat, hogy könnyebben megtaláld, amit keresel.
 • Rendszeresen végezz leltárt, hogy tisztában legyél azzal, milyen eszközök állnak rendelkezésedre. Érdemes a szerszámokat egy Excel-táblában vagy Google Drive-táblázatban vezetni, így azonnal látni fogod, hogy milyen eszközökkel rendelkezel, és azok pontosan hol találhatók.

Amire szükséged lehet

 • Tárolódobozok különböző méretekben és formákban.
 • Fali szerszámtartók és kampók.
 • Szerszámosláda vagy szerszámkocsi a hordozható szerszámoknak.
 • Címkéző eszközök a tárolók megjelöléséhez.

Figyelmeztetések

Szerszam-3.jpg

 • Ügyelj arra, hogy a szerszámokat biztonságosan tárold, különösen a hegyes vagy éles szerszámokat.
 • Elektromos szerszámok soha ne kerüljenek olyan helyre, ahol esetleg víz érheti azokat.
 • Ne tárolj veszélyes anyagokat úgy, hogy azok könnyen hozzáférhetők vagy összekeveredhetnek más eszközökkel.
 • Ha kisgyerek is van a családban, a szerszámok tárolására szolgáló helyiséget mindig kulccsal zárd, amikor nem vagy ott.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell