Reform császármorzsát készíteni egyszerűen
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell reform császármorzsát készíteni egyszerűen?
Ha a császármorzsára gondolunk, akkor rögtön egy finom, palacsintatésztából készült, porcukorral, baracklekvárral gazdagon ízesített kalóriabomba jut eszünkbe. Ám annak sem kell lemondania fogyasztásáról, aki igyekszik egészségesen táplálkozni, netalán diétázik. Lássuk, hogyan készül a császármorzsa egészséges és egyben villámgyors változata.
[szerkesztés] Lépések
- Az alaprecept alapanyagait váltsd egészséges összetevőkre. Alaprecept
- Többféle recept is összeállítható, viszont a leggyorsabban, legegyszerűbben elkészíthető változathoz a következő alapanyagokat szerezd be:
- kukoricadara, kókuszolaj (édesít), mazsola, só
- tálaláshoz: aszalt gyümölcsök, dió, cukormentes baracklekvár, teljes kiőrlésű kenyérmorzsa
- ebből a receptből elhanyagolható: tojás, tej, cukor, rum
- Készítsd el a reform császármorzsát (2 adaghoz):
- Egy lábosba önts másfél bögre kukoricadarát, majd öntsd fel dupla mennyiségű vízzel. Szórj bele egy csipet sót, egy maréknyi mazsolát, és kezdd el főzni.
- Amint elkezd forrni a víz, vedd le a hőfokot a legkisebb fokozatra, és folyamatosan kevergesd. Várd meg míg besűrűsödik a massza, rotyogtasd még pár percig. Ha már bepuhult a dara, le is veheted a tűzhelyről.
- A még meleg masszába keverj 2 evőkanál kókuszolajat, majd tálald ki, mielőtt megdermedne.
- Ízesítéshez használj cukormentes baracklekvárt, diót, aszalt gyümölcsöt.
- A ropogósság érdekében piríts le egy kis kenyérmorzsát, és szórd rá tálaláskor.
- Ha nem találod elég édesnek, mézzel, illetve egyéb egészséges édesítővel (pl. sztívia, xilit) is ízesítheted, már a tésztáját is.
- Jó étvágyat!
[szerkesztés] Tippek
- A recept nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt, ezért vegánok is fogyaszthatják.
- Amennyiben az alapreceptet szeretnéd követni, de egészséges formában, úgy a fehér liszt helyettesítésére többféle megoldás is létezik, mint például tönkölyliszt, teljes kiőrlésű liszt, zabliszt, rizsliszt, kukoricaliszt.
- Ízesítéshez idénygyümölcsöket is felhasználhatsz.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- tésztához: polenta, mazsola, kókuszolaj
- ízesítéshez: aszalt gyümölcsök, dió, cukormentes baracklekvár, teljes kiőrlésű kenyérmorzsa
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A puliszka, avagy polenta könnyen leég, ezért gyakran kevergesd főzés közben.
- Jó tudni: egy csésze puliszkában 120 kalória van, viszont ha kalóriát számolsz, add hozzá az ízesítéshez használt finomságokat is. Sokáig ellát energiával.
- Hidegen, illetve túl melegen ne fogyassz belőle hirtelen sokat, mert megülheti a gyomrodat.