Profin kitakarítani az autót otthon

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell profin kitakarítani az autót otthon?

Auto13.jpg
Az ember mindig nehezen veszi rá magát arra, hogy vödörrel, szivaccsal és slaggal a kezében nekiálljon hőn szeretett autója kitakarításának. Lássuk, hogy mik azok a termékek és technológiák, amikkel ha nem is öröm, de legalább pofonegyszerű művelet lehet a sikamika!

[szerkesztés] Lépések

 1. Kezdd a külső ápolással! Érdemes erre a célra gyorsan és megbízhatóan dolgozó magasnyomású mosót, gőzborotvát vásárolnod. Slaggal lehetetlenség alaposan eltávolítani az autóra száradt, már-már megkövült madárürüléket, vagy a több rétegben odaégett sár-és pormaradványokat.
 2. Keresd elő a szivacsot, vagy az autóápolásra is alkalmas mikroszálas törlőkendőt, és apró körkörös mozdulatokkal távolítsd el a felszínre tapadt szennyeződéseket! A folyamatot elősegítheted speciális autósamponnal vagy aktívhabbal is.
 3. Távolítsd el a felnikről, gumiabroncsokról is az odatapadt szennyeződéseket! Ehhez szükséged lesz speciális alumíniumtisztítóra is, aminek használatával megvédheted az érzékeny alkatrészeket, és megakadályozhatod, hogy azok idő előtt elkezdjenek korrodálódni.
 4. Ha olyan autód van, ami felsőtetős, válassz annak karbantartásához vászontisztító termékeket! Ha csak adalékanyagos szerekkel próbálod tisztára dörzsölni, kárt tehetsz a tető szerkezetében, aminek eredménye az lesz, hogy a matéria megadja magát, és nem mellesleg veszít szépségéből is.
 5. Folytasd az autó belsejével! Távolítsd el a szőnyegeket, porszívózd át, majd pakolj ki teljesen az autóból! Jó alaposan takaríts ki minden zugot egy nagy teljesítményű, lehetőleg cserélhető fejes porszívóval. Ne hagyd ki a legeldugottabb sarkokat sem! Húzd előre az üléseket, és nyúlj be a kesztyűtartóba is!
 6. Vegyél elő minden szükséges eszközt, ami a további portalanításhoz kell: törlőkendőt, rácstisztítót, stb. Ha szórófejes permeteződ is van, azt is bevetheted. Amikre még szükséged lesz: tisztítókendő vagy vegyszer a kárpit kitisztításához, és műszerfal hab vagy spray, amivel kifényesítheted minden négyzetcentiméterét az autónak.
 7. Ne feledkezz meg az ablakokról sem! Kívül-belül finom mozdulatokkal távolítsd el róluk az odatapadt maszatokat! Ehhez célszerű ablaktisztító folyadékot, és valamilyen nedvszívó törlőkendőt használnod. A tükröket ugyanezzel a módszerrel áttörölheted.
 8. A nehezén már túl vagy, ne add fel! Ha olyan autót szeretnél, ami könnyedén ellenáll az időjárás viszontagságainak (talán még a porszemek is messzire elkerülik majd), akkor használj viaszkészítményeket is a külső felületen! Ha inkább a wax, vagy a gyorsfény használata mellett döntenél, az sem gond.
 9. Lezárásképpen a motortérbe is kukkants be, és végezd el a szokásos ellenőrzéseket, majd távolítsd el a belehullott faleveleket, bogarakat – egyszóval mindent, ami nem oda való. Ehhez is használhatsz néhány remek tisztítószert.
 10. Ennyi, most már hátradőlhetsz, csak gyönyörködj az autódban! Ugye megérte annyit fáradozni az autóápolással?

[szerkesztés] Tippek

 • Mindenképpen olyan ruhában, cipőben állj neki a munkának, amit nem sajnálsz. A tisztítás közben könnyedén vegyszer érheti a szerelésedet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Legyen egy társad a bajban! Kérd meg az egyik haverod, családtagod, hogy segédkezzen az egyes munkafolyamatokban!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Használat előtt mindig ellenőrizd a tisztítószereket, autókozmetikai termékeket, mert vegyszerekkel dolgozni nem játék!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • [1]Autóápolás otthon
 • [2]Autómosás fillérekből
 • [3]14 praktika az autóhoz
 • [4]10 tévhit, amit az autótisztítás közben elkövetünk

Az oldal szerzői

Dorka, Hogyankell