Prezi előadást csinálni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Prezi előadást csinálni?

Prezi.jpg

A prezentációkészítéshez legtöbben a Power Point programot használják, azonban mostanában egyre inkább terjed a Prezi is. A Power Pointhoz képest a legnagyobb különbség, hogy a Prezi nem lineárisan építkezik. Valójában egy virtuális vásznat ad, amelyre az előadás különböző elemeit – képeket, videókat, szövegeket stb. – szabadon rendezhetjük el. Ennek köszönhetően sokkal látványosabban lehet az egyes gondolatok közötti logikai kapcsolatokat ábrázolni. Ez a cikk azoknak nyújt segítséget, akik kedvet kaptak a használatához.

[szerkesztés] Lépések

 1. Regisztrálj a Prezi.com oldalán! Menj fel a prezi.com oldalra, és ha még nem tetted meg, regisztrálj! Ehhez kattints az oldal jobb felső sarkában vagy az oldal közepén található „Sign up now” gombra!
  Prezi-1.jpg
  1. Három csomagból választhatsz: az ingyenes, „Public” verzió használatakor az összes prezentációd publikus lesz, ezen kívül összesen 100 MB tárhelyet kapsz az előadásaid számára. Ha ennél több helyre van szükséged, vagy nem szeretnéd, hogy mások is hozzáférhetnének az előadásaidhoz, érdemes fizetős verziót választanod. Az „Enjoy” csomaghoz már 500 MB tárhely tartozik, a prezentációid nem publikusak, emellett az előadásaidban le tudod cserélni a Prezi logót, ráadásul prémium szupport is jár hozzá. A drágább, „Pro” előfizetéshez még több tárhely tartozik, ráadásul nem csak online, de offline módban is használhatod a Prezit. (Ezeken kívül még választhatsz Tanár/diák és Többfelhasználós licencet is, ezekről részletesebben a prezi.com oldalon találsz információt.) Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb csomagot, és kattints a csomag neve melletti „Sign up”, illetve „Try now” feliratra.
  2. Add meg az adataidat! Mindössze a nevedet, egy aktív e-mail címet, valamint egy jelszót kell megadnod. Ne felejtsd el elfogadni a felhasználói feltételeket! Ehhez pipáld ki az „I agree to the terms of use” felirat melletti kockát.
  3. Ezután a rendszer beléptet a személyes oldaladra. Itt személyre szabhatod a profilodat (Customize public profile), megnézheted a saját prezentációidat (Owned by you) és azokat, amiket megosztottak veled (Shared with you). A Learn and Support menüpontra kattintva elsajátíthatsz egy csomó hasznos tudást a Prezivel kapcsolatban, míg az Explore menüpontban mások publikus prezentációi között nézelődhetsz.
 2. Hozd létre a prezidet! Ehhez kattints a „+ New prezi” gombra!
  Prezi-2.jpg
 3. Válassz sablont! A prezidhez választhatsz előre kialakított, személyre szabható template-ek közül. A sablonok között kereshetsz is, míg jobb oldalon a legújabbakat látod kiemelve. Ha nem szeretnél sablont használni, kattints a „Start blank prezi” gombra, ekkor egy üres rajzvásznat kapsz majd.
  Prezi-3.jpg
 4. Kezdd el felépíteni a prezentációt! A rajzvászonra bárhova írhatsz, beilleszthetsz képet, videót stb. Ehhez mindössze kattints bárhova a rajzvásznon. Ekkor megjelenik egy szövegdoboz.
  1. Ha szöveget szeretnél írni, akkor egyszerűen gépeld be.
  2. Ha képet, videót, ábrát stb. illesztenél be, kattints a felső menüsorban az Insertre, majd válaszd ki a megfelelő opciót (Image, Diagram, Youtube video stb.)!
   Prezi-4.jpg
 5. Vetítési sorrend: A bal oldalon láthatod a vetítési sorrendet. Ez hasonló, mint a Power Pointnál a diák sorrendje.
  1. Keret beillesztése: A „diákat” a keretekkel (frame) tudod kijelölni. Többféle keretet választhatsz, ehhez kattints a Frames and Arrows lehetőségre a felső menüsorban!
  2. Vetítési sorrend megváltoztatása: Kattints a bal oldalon az „Edit path” lehetőségre, és simán húzogasd át a diákat a neked tetsző sorrendbe. Az egyes diákra ráállva ilyenkor egy kis piros x is megjelenik, arra kattintva törölheted a vetítésből az adott képet. Ilyenkor a rajzvászonról nem tűnik el a tartalom, csak a vetítésből törlöd.
  3. Ha nem akarod tovább szerkeszteni a vetítési sorrendet, kattints ismét az Edit path lehetőségre.
   Prezi-5.jpg
 6. Stílusok beállítása: A felső menüben a Themes lehetőségre kattintva beállíthatod a prezentációd stílusát, így pl. a színeket (háttér, betűtípus, keretek, nyilak stb.) és betűtípusokat. Előre beállított sablonokból választhatsz, amit aztán a Customize Current Theme-re kattintva személyre szabhatsz. Ha nem tetszenek a módosítások, a Revert to original lehetőségre kattintva visszatérhetsz az alapbeállításra.
  Prezi-6.jpg
 7. Nagyítás, kicsinyítés: A prezentációdba gyakorlatilag bármennyire belenagyíthatsz, illetve kicsinyítheted is. Ehhez állj az egérrel a rajzvászon jobb oldalára. Ekkor megjelenik egy házikó ikon, egy nagyító pluszjellel, valamint alatta egy másik nagyító mínuszjellel. Nagyításhoz a pluszra, kicsinyítéshez a mínuszra kattints! A házikóra kattintva az alapnézetre jutsz vissza.
  Prezi-7.jpg
 8. Vetítés: Bal felül a Present gombra kattintva bármikor visszanézheted, hogy hogy áll a prezentációd.
  Prezi-8.jpg
 9. Mentés: A Prezi folyamatosan menti a munkádat, de a bal felül található mentés ikonra te is bármikor lementheted.
  Prezi-9.jpg
 10. Kilépés: Bármikor kiléphetsz a munkából a jobb felül található Exit gombra kattintva.
  Prezi-10.jpg
 11. Újra szerkesztés: Később bármikor visszatérhetsz a szerkesztéshez, hiszen a saját menüdben így már meg fog jelenni a prezentáció. Ehhez kattints a prezi alatt található Edit gombra (a preziket összegyűjtő oldalon az Edit gombot a prezentáción jelenik meg).
  Prezi-11.jpg
  Prezi-12.jpg
 12. Megosztás: A Share gombra kattintva megoszthatod a prezidet másokkal. Ehhez elküldheted nekik a prezentációd linkjét, vagy egyszerűen az email címük megadásával hozzárendelheted őket a munkádhoz. Utóbbinál azt is kiválaszthatod, hogy az illető szerkeszthesse is a prezentációt vagy csak megtekintésre legyen jogosultsága. Megosztásra akkor is van lehetőséged, ha éppen szerkeszted a prezidet, ehhez válaszd a jobb felül található Share lehetőséget!
  Prezi-13.jpg
  Prezi-14.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • A lineárisan gondolatmenetű előadásokhoz érdemes továbbra is a Power Pointot használni, hiszen bár a Prezi egy nagyon hasznos és látványos eszköz, a Power Pointnak is megvannak a maga előnyei.
 • Az Explore menüben számos olyan nyilvános prezentációt is találsz, amit te is felhasználhatsz sablonként. Ezek azok a prezik, amik alatt a „reusable” felirat található. A felhasználáshoz egyszerűen kattints a prezire, majd a prezi alatt található „Make a copy” lehetőségre, és már szerkesztheted is. :)
 • A nagyítást/kicsinyítést az egér görgőjével is csinálhatod.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a Prezi ingyenes verzióját használod, az előadásaid publikusak lesznek, vagyis bárki hozzáférhet!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Prezi regisztráció
 • Előadás téma
 • Képek, videók, szövegek az előadáshoz

[szerkesztés] Kapcsolódó videó

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02