Pozitívan gondolkodni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell pozitívan gondolkodni?

Pozitiv-gondolkodas-elsajatitasa.jpg
Napjainkban már nemcsak a legkülönfélébb szakterületek szakemberei vallják, de kutatások is bőségesen igazolják a pozitív gondolatok, gondolkodás jótékony hatását nem csak általános lelkiállapotunkra, de egészségi állapotunkra is. A pozitív gondolkodást mindenki képes maga elsajátítani, ám nem árt némi segítség az alapokhoz.

[szerkesztés] Lépések

  1. A pozitív gondolkodás felé vezető úton az első lépés, hogy megtanuljuk tudatosan érzékelni és kiértékelni saját gondolatainkat. A legtöbben ilyen tudatosság nélkül élik mindennapjaikat, és nem látják a mélyebb összefüggéseket gondolataik, gondolati mintázataik és a külvilág felől érkező reakciók, a velük történő dolgok között. Első lépésként tehát el kell kezdeni tudatosan figyelni saját gondolatainkra. A gondolatok befolyásolják közérzetünket, hozzáállásunkat, reakcióinkat a legapróbb dolgokra is. Nem mindegy például, hogy a reggeli készülődés vagy a munkába menetel során milyen gondolatok járnak a fejünkben – ha arra gondolunk, hogy a munkatársak idegesítőek, hogy a munka miatt feszültek leszünk, valószínűleg nap közben is ingerültebbek leszünk, kevésbé lelkesen és hatékonyan végezzük majd munkánkat. Ennek pedig meglesznek a következményei is.
  2. A következő lépés az, hogy negatív gondolatainkat kiiktassuk. Ha már tudjuk, hogy milyen pozitív és negatív gondolataink vannak általában nap közben, akkor magától értetődően már azt is tudjuk, hogy milyen dolgok váltják ki ezeket, mikor, mivel kapcsolatban jelentkeznek. Ezeknek a dolgoknak meg kell tanulnunk a jó oldalát látni, pozitívan gondolkodni velük kapcsolatban, hiszen a negatív gondolatok nem fognak csak úgy maguktól eltűnni.
  3. Napi szinten gyakoroljuk a tudatos optimizmust, ne hagyjuk, hogy eluralkodjanak felettünk a negatív gondolatok! Ha a munkában valamilyen nehézséggel szembesülünk, ne arra gondoljunk, mennyi macerával, küzdelemmel jár majd azt megoldani, hanem értékeljük kihívásként, lássuk meg benne a lehetőséget a személyes fejlődésre, keressük meg, hogyan gondolhatnánk értékes tevékenységként arra, amit végzünk.
  4. Tekintsünk pozitívan a jövőbe is! Nem elég, ha a mindennapi gondokkal kapcsolatban megtanulni a helyes felfogást és kiiktatni a gondolatokat, bár önmagában remek alapot ad – ez a munka neheze, s a ha a mindennapokban pozitívak vagyunk, az máris rengeteget segíthet rajtunk. Arra is tudatosan oda kell azonban figyeljünk, hogy pozitívan lássuk a jövőt, megtanuljuk mindennek a napos oldalát látni. Ha megtanuljuk azt, hogy ne negatívan tekintsünk a jövőnkbe, az elénk kerülő újabb problémák, nehézségek, kihívások sem viselnek majd meg minket annyira, hajlamosabbak leszünk arra, hogy ne a lehetséges negatív következményeket, hanem a megoldási lehetőségeket és a pozitív kimenetelt lássuk először. Mondani sem kell, mennyivel javíthat mindez hatékonyságunkon, hiszen ahelyett, hogy tétlenül azon merengenénk, milyen szerencsétlenek is vagyunk, inkább a feladatra tudunk koncentrálni, és nem bénítanak meg minket a negatív gondolatok.
  5. A pozitív gondolkodás fenntartását sem árt begyakorolni, hiszen sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy önkéntelenül is a negatív gondolatokhoz visszatérni minduntalan, s még ha sikerül is kialakítanunk a mindennapi pozitív hozzáállást, elég néhány „minden összejön” pillanat, hogy el is feledjük a pozitív hozzáállást, és önsajnálatba meneküljünk. Hogyan őrizhetjük meg tehát a pozitív gondolkodás jó szokását? Jó módszer erre például az, hogy ha naplót vezetünk. Naponta vagy ahogyan időnk engedi, igyekezzünk leírni a velünk történt pozitív dolgokat, világítsuk meg tudatosan mindennek a jó oldalát – így nem csak könnyebben rutinná válhat a pozitív gondolkodás, de később visszaolvasva meg is erősíthetjük hozzáállásunkat.
  6. Írhatunk olyan naplót is, amely nem a mindennapi történéseket tárgyalja, hanem a jövőt. Írjuk le benne terveinket, elképzeléseinket, minden olyan gondolatot, amely pozitív a jövőnkre nézve. Írjuk le, hová akarunk eljutni karrierünkben, személyes életünkben, mivé akarunk fejlődni és hogy hogyan képzeljük el az oda vezető utat. Hogy milyenekké szeretnénk válni, milyenek lehetünk, és ezzel máris elősegítettük mindennek a megvalósulását.

[szerkesztés] Tippek

  • A pozitív gondolkodásban nem csak a naplóírás, de más gyakorlatok is igen sokat segíthetnek. Igen hasznos lehet például, ha elsajátítunk valamilyen, akár a legegyszerűbb meditációs technikát is, és rendszeresen gyakoroljuk azt. A meditáció alapja ugyanis minden esetben az, hogy elménket lenyugtassuk, kiürítsük. A meditáció során olyan tudatállapotba kerülünk, mely kizárja a negatív gondolatokat – ha negatív gondolatok jelennek meg elménkben, a meditáció is megszakad, kizökkenünk a megfelelő tudatállapotból. Összefoglalva tehát, ha megtanulunk meditálni, azzal egyúttal rutinossá válhatunk abban is, hogy hogyan zárjuk ki gyorsan és hatékonyan elménkből a negatív gondolatokat – ha a meditációt már rutinszerűen, naponta többször is űzzük, a technika beépül mindennapi gondolkodásunkba is, és már tudat alatt fogjuk alkalmazni.
  • A pozitív gondolkodás nagyon hamar kézzelfogható eredményeket hozhat személyes kapcsolatainkban is – hiszen ha nem a negatívumokra koncentrálunk, az élethez való hozzáállásunk, hangulatunk is pozitívabb lesz. Azzal, aki nem panaszkodik, siránkozik, hanem vidáman áll az élethez és derűsen beszélget, az emberek szívesebben állnak szóba és pozitívan meg is erősíthetik így abban, hogy a helyes úton jár. Öngerjesztő folyamat ez, amellyel magunkon és másunkon egyszerre segíthetünk, s csak egészen kevés erőfeszítést igényel.
  • A pozitív gondolkodás egyéb életvitelbeli változásokkal együtt remekül működhet – ha például egészségesebben étkezünk, rendszeresebben sportolunk, leszokunk káros szenvedélyeink űzéséről, azzal erősíthetjük önbecsülésünket, fizikailag is jobban fogjuk érezni magunkat, és így annál könnyebb lesz valóban elhinnünk azt, hogy az életben nem csak a nehézségekre kell koncentrálni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Monachus