Pereskedni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell pereskedni?

Pereskedes.jpg

Sok-sok vita van manapság, és egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy vajon a vita jó szájízű egyezséggel, esetleg egyetlen felszólítás után magától, vagy éppen peres úton oldódik majd meg. Ahhoz, hogy eldönthesd, melyik úton járj, jó tisztában lenned azzal is: hogyan kell pereskedni? Ebben segítünk neked ezzel a cikkel.

[szerkesztés] Lépések

 1. Pereskedni igazán csak akkor érdemes, ha igazad van. Ahhoz, hogy ezt eldönthesd, nem elég érezned, azt tudnod is kellene. A perekben mindig jogszabályok és szerződések alapján dönt a bíró, ezért érdemes elmenned egy jogászhoz, elmondani neki a helyzetet, a problémát, a vitádat, és kikérni a javaslatát.
 2. Ha úgy döntesz, hogy igazad is van és a jog is támogatni fog, akkor el kell tudnod dönteni, hogy melyik bíróság előtt kell megindítanod a pert. Erre a Polgári perrendtartás adja meg az útmutatást, mert attól is függ majd a pereskedés helye, hogy ki az alperes, akit beperelsz, hol van az ingatlan, amin vitatkozol vagy éppen külföldi állampolgár-e az, akit perbe szeretnél vonni vagy nem.
 3. Ha a per mellett döntesz, fontold meg, hogy felfogadsz-e egy pereskedésben jártas ügyvédet vagy saját magadat képviseled inkább. Ez utóbbi biztosan olcsóbb lesz, de nem biztos, hogy ugyanolyan hatékony pervitelt tudsz elérni saját magad, mintha inkább szakértőre bízod a perjogi trükköket.
 4. A pert egy keresetlevél benyújtásával kell elindítani, amiben le kell írnod, hogy: 1) Mit szeretnél? 2) Miért szeretnéd (mert ez vagy az történt veled)? 3) Mivel tudod bizonyítani a történteket és az állításaidat (tanúk, okiratok, számlák, levelek stb.)? 4) És melyik jogszabálynak hanyas paragrafusa támogat téged az igazadban? Ha ezeket nem írod bele a keresetlevélbe, akkor esélytelenül indítasz.
 5. A pernek költsége is lesz ám. Az illetéktörvényben megtalálhatod, melyik perben mekkora összegű illetéke kell lerónod (egészen más a helyzet egy többmilliós kártérítési perben vagy egy közigazgatási perben). Tájékozódj ügyvédnél is. Az illetéket mindig a keresetlevél benyújtásakor kell leróni. Enélkül be sem fogadja a bíróság a papírodat.
 6. Ha a keresetet befogadták, már csak meg kell várni, hogy megkapd az első tárgyalásra szóló idézést. Ebben részletesen le lesz majd írva: mi a teendőt a továbbiakban a bíróság előtti eljárásban.
 7. Ha pedig nem te indítod a pert, hanem valaki beperelt téged, akkor védekezz keményen, mondd az igazat és írj egy jó kis védekező iratot (amelynek során vedd figyelembe mindazt, amit fent a keresetlevélnél írtunk).
 8. A sikeresen elindított pered ítélettel ér majd véget, ha az jogerős lesz, végre is hajtható. Ha nem tetszik az ítélet, fellebbezést kell benyújtanod ellene, az is majd időt, pénzt, energiát igényel részedről. (Amíg fellebbezés van folyamatban, addig az ítéleted nem jogerős.)

[szerkesztés] Tippek

 • Csak akkor pereskedj, ha hiszel az igazadban. A jog útvesztőihez a hit ereje is kell!
 • Mindig légy tájékozott, járj utána a jogszabályokat is, mert a jog nem ismerete senkit nem mentesít semmi alól.
 • Már a per elején készítsd össze az összes iratodat és bizonyítékodat, beszélj a tanúiddal, hogy a dossziéd minden tárgyaláskor egyben a rendelkezésedre álljon, ne kelljen havonta, félévente mindig újra keresgélni az iratokat.
 • Készülj fel, hogy a pereskedés nem egy gyaloggalopp. Mindenkit megvisel, idegesít, ha a bíróságra kell járkálni, még akkor is, ha igazad van.Erre fel kell készülnöd!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pénz az illetékhez és az igazságügyi szakértői díjakra is.
 • Egy jó ügyvéd sosem árt. Keress a pered témájában jártas specialistát, az a leghatékonyabb.
 • Kitartás és hit, valamint jó idegrendszer.
 • Képesség ahhoz. hogy felfogd, megértsd a jogszabályokat és elviseld a hamis tanúkat is. ha találkozol velük a bíróságon.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Sose pereskedj ész nélkül, és akkor sem, ha tudod, hogy nincs igazad. Nem éri meg.
 • Mindig légy felkészülve a legrosszabbra, így nem érhet majd meglepetés.
 • Sose mulassz perjogi határidőt, mert megjárod. Tarts be a 8 és 15 napokat, mindig határidőben add be a hiánypótlást, melyet a bíró bekér. vagy ródd le a szakértői díjakat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag