Parfümöt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell parfümöt választani?

Parfüm.jpg
Sokan ódzkodnak attól, hogy bármilyen parfümöt is használjanak, mások viszont sokáig keresik a tökéletes illatot, amivel tuti befutók lehetnek az élet minden területén. A parfümválasztás korántsem egyszerű, számos szempont szerint dönthetünk, amikor kiválasztjuk az „igazit”!

[szerkesztés] Lépések

 1. Milyen évszakban milyen illatot érdemes használni?
  1. Tavasszal az üde, virágos illatok az ideálisak, így szinte beleolvadunk viruló környezetünkben.
  2. Nyáron a nagy meleg ellen védekezésképpen is jól jöhet a citromos, frissítő, üdítő illatvilág.
  3. Ősszel érdemes nekünk is alkalmazkodni a változás szeléhez és átmeneti enyhén édeskés illatokat használni.
  4. Télen kifejezetten feldobhatjuk saját és környezetünk hangulatát is az édeskésebb illatokkal.
 2. Milyen parfüm illik a személyiségünkhöz?
  1. Ha folyton eleganciára törekszünk, és a harmónia és összhang mindennél fontosabb az életünkben, akkor az enyhén édes illatok, mint például a vanília lehetnek a kedvenceink!
  2. Ha a sport központi szerepet játszik az életünkben és személyiségünket vagy akár öltözködési stílusunkat is egyértelműen uralja, akkor a citrom alapú friss illatok lesznek a legideálisabbak számunkra.
  3. Az energikus személyiségek bátran játszadozhatnak a kissé fanyar, fűszeresebb illatokkal is, melyek még élénkebbé is figyelemfelkeltőbbé varázsolhatják őket.
 3. Milyen illatokkal hódíthatunk a legjobban? A különböző illatanyagok más-más hatást váltanak ki a szervezetben:
  1. A fahéj felerősíti az idegrendszeri reakciókat, így jóval nagyobb benyomást tehetünk a másikra.
  2. A gyömbér illatát, már az őseink idejében is a vágykeltés eszközeként használták.
  3. A szantálfa illata egy kicsit specifikusabb hatást vált ki, mivel a férfitesztoszteronhoz hasonló anyagot tartalmaz.
  4. Az alma illata köztudottan csökkenti a stresszt, ami lazítóan és egyben élénkítően hathat a kapcsolatra.
  5. A levendula nyugtató hatása segíthet ellazulni a kényes szituációkban, növelve ezzel a felek biztonságérzetét, segítve az egymásra hangolódást.
  6. A vaníliát, az édes illatok királynőjét szinte a csábítás tuti eszközének tekinthetjük.
 4. A megfelelő illat az alkalomtól is függ:
  1. Esküvőkre például tiszta, enyhe virágillatot válasszunk, mely még emlékezetesebbé teszi majd a nagy napot, anélkül, hogy zavaróan erőteljes hatást váltana ki környezetünkből.
  2. Az üzleti tárgyalások esetében a szerep és hatás függvénye, hogy milyen illatot válasszunk. A határozott, passzív agresszív stílust egy fűszeres illat támogatja a legjobban, ám az elegáns lazaság mellé az enyhébb édes illat passzol.
  3. A randevúra a keleties fűszeres és virágos elegye az igazi, például fahéj és vanília ötvözetében.
  4. A családi vagy baráti összejöveteleket egy kellemes virágillattal tehetjük még szebbé és örömtelibbé.
 5. Hogyan válasszuk ki? Minden parfüm minden bőrön máshogy hat, mivel a parfüm illata keveredik a bőr természetes illatával, ezért a tesztcsíkokra fújt minták sokszor csalókák lehetnek! A boltokban a mintákból a testünkre fújjunk, és nézzük meg, hogy órák után milyen illata lesz a bőrünkön! Három-négy illatnál többet ne tegyünk magunkra egyszerre, mert ennél többet nem fogunk tudni később se megkülönböztetni! A legjobb, ha kaphatunk pár millis illatmintát, amit hosszabb időn keresztül, napokon át tudunk tesztelni.

[szerkesztés] Tippek

 • Bár a francia Napkirály szerint a parfüm mindent megold, azért figyeljünk oda rá, hogy a parfümök jobbnál-jobb illatai és az egyéb dezodorok nem helyettesítik az alapvető higiéniai szükségleteket, mint például a fürdés!
 • A keresgélésben nagy segítségünkre lehet, ha egy nagyobb parfüméria szakértőitől kérünk segítséget a választásban, akik pontosan el tudják mondani számunkra az adott parfüm illóanyag összetevőjét, és hasznos tanácsokkal is szolgálhatnak a választás kapcsán.
 • A tartósság tekintetében érdemes odafigyelni, hogy minél több parfümolajat tartalmazzon egy parfüm, mivel annál hosszabb ideig fog tartani az illata!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Türelem
 • Önismeret
 • Szakértő segítség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kutatások bizonyítják, hogy a túl sok és erős parfüm negatívan hathat mind a személyes, mind az üzleti kapcsolatainkra, elsősorban a hitelesség megítélése szempontjából. Ne vigyük túlzásba a parfümhasználatot!
 • Attól, hogy pár perc múlva mi nem érezzük magunkon a saját parfümünket, az még nem azt jelenti, hogy gyenge vagy rossz minőségű lenne az a parfüm, csak azt, hogy az orrunkban lévő receptorok megszokták az illatot. De ettől még a környezetünkben lévők számára, ugyanolyan illatosak vagyunk!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka