Paracord karkötőt készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Paracord karkötőt készíteni?

Az utóbbi évek egyik nagy slágere a túlélő- vagy paracord karkötő. Ez a divatos kiegészítő kettős funkcióval rendelkezik. Amellett, hogy remekül mutat a csuklónkon, bármikor szétbontható és millió hasznos dologra használható fel.

Alapanyagja, a paracord vagy ejtőernyőzsinór egy régóta használatban lévő cucc, főként katonai körökben. Hatalmas szakítószilárdsággal rendelkezik és rendkívül tartós, ezért kiválóan hasznosítható túlélési helyzetekben.

A paracordból készült karkötők a 2001-es afganisztáni hadjárat során lettek igazán népszerűek. Innentől kezdve azonban nem csak katonai, hanem civil körökben is elterjedt. Előszeretettel hordják őket gamerek, arisoftosok, de bárki viselhet hasonló kiegészítőt. Maga a karkötő könnyedén szétbontható, így akár 5 méter értékes kötelet is kaphatunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válasszd ki a megfelelő paracordot!: Paracord zsinórból többfélét is lehet kapni. A hagyományos vastagságú zsinór a Paracord 550, de ezen túl elérhető még Paracord 350, 750, micro- és nanocord is. A számok a zsinór teherbírását jelölik.
 2. Válassz egy tetszőleges fonást!: Paracord karkötőt készíteni olyan, mint gyöngyöt fűzni. A felhasznált gyöngyöktől, a technikától és a belevitt extráktól függően végtelen számú lehetőséged van a kész karkötőt illetően. Ennek legmeghatározóbb eleme a választott fonás, ami megadja majd a karkötő alakját. A különböző fonásokat egyenként kell majd megtanulnod, ebben pedig nagy segítségedre lehet a következő alkalmazás: Stylin’ Paracord. Microsoft Paracord tervező
 3. Gondold végig, hogy milyen csatot szeretnél!: Műanyag, fém vagy egy egyszerű csúszócsomó? Mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya. A műanyag olcsóbb, a fém tartósabb, a csomózás pedig talán a legegyszerűbb.
 4. Díszítsd a karkötőt különböző extrákkal!: Ha szeretnéd még egyedibbé tenni a paracord karkötődet, akkor fonhatsz bele apró gyöngyöket, fém alkatrészeket, egy lyukas pénzérmét, kagylót vagy akár a kedvenc videojátékod lógójával gravírozott fém lapocskát is.
 5. Viseld büszkén az elkészült karkötőt!: Nincs menőbb dolog, mint egy saját kézzel készült paracord karkötő. A saját egyéniségedet szőheted bele egy ilyenbe és ne feledd, hogy túlélési helyzetben akár az életedet is köszönheted annak a pár méter paracord zsinórnak!

[szerkesztés] Tippek

 • Amire mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy szabványoknak megfelelő minőségű alapanyaggal dolgozzunk. Ezek valóban a megfelelő erősséggel rendelkeznek és jóval tartósabbak. A kész karkötőnknek nem szívja majd ki a színét a nap, a kötél pedig nem foszlik szét.
 • Ha a paracord túlélési helyzetben történő felhasználásáról van szó, akkor szinte végeláthatatlan a lista. Pótolhatod vele a cipőfűződet, készíthetsz belőle ruhaszárító kötelet, de akár horgászhatsz is vele vagy a szálakat szétbontva kapott cérnával elszakadt ruhát, ne adj isten nyílt sebet varrhatsz össze.
 • Paracordból nem csak karkötőt, de nyakláncot, övet, óraszíjat és kutyanyakörvet is készíthetsz.
 • A színek választásánál próbálj valamilyen témát követni. Szereted a White Stripes együttest? Piros, fekete és fehér paracordot ajánlok neked! Nemzeti színű karkötő, focicsapatok színei, egyszerű fekete és fehér, a lehetőségek száma végtelen.
 • Ha nem szeretnél ezzel bajlódni, nincsenek meg a szerszámaid vagy a kézügyességed a nullához konvergál, akkor akár készen is megvásárolhatod ezeket a karkötőket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Jó minőségű paracord zsinór
 • Egy öngyújtó, amivel a zsinór végét visszaégetheted
 • Olló
 • Egy hegyes végű fogó, amivel könnyedén áttuszkolhatod a paracordot a kisebb hurkokon is
 • Tetszőlegesen választott csat
 • Különböző extra kiegészítők

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az ollóval, öngyújtóval és fogóval bánj mindig óvatosan
 • Ne vásárolj gagyi minőségű zsinórt, mert a karkötőd nem lesz hosszú életű
 • Olvass utána alaposan a veszélyeknek és lehetőségeknek, mielőtt túlélési szituban használnád a paracodot

[szerkesztés] Kapcsolódó képek

8-Quick-Deploy-Paracord-Bracelet-paracord-projects.jpg FJRILR2HSVT7KZ7.LARGE.jpg Cs-go-paracord-karkoto-fekete-szinben-csgo.jpg Pubg-paracord-karkoto-fekete-szinben.jpg Rainbow-six-paracord-karkoto-fekete-szinben.jpg Fortnite-paracord-karkoto-fekete-szinben.jpg Fortnite-paracord-karkoto-lila-feher-szinben.jpg Fortnite-paracord-karkoto-lila-kek-szinben.jpg

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Innowin