Padlóburkolatot választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell padlóburkolatot választani?

Padloburkolat-kivalasztasa.png

Ha lakásfelújítás előtt állsz, vagy épp álmaid új otthonát tervezed, de még nem döntötted el, hogy milyen padlót is szeretnél – akkor mindenképp olvass tovább! Cikkünkkel segítünk eligazodni a padlóburkolatok széles választékában, hogy könnyedén rátalálj a számodra legmegfelelőbbre!

[szerkesztés] Lépések

  1. Az ár-érték arányban verhetetlen laminált padló nem véletlenül az egyik legnépszerűbb padlóburkolat. Környezetbarát alapanyagán (faörlemény) UV-álló, színtartó dekorréteg található, aminek köszönhetően kopás-, karcolás- és nyomásálló. Sok más burkolatokkal ellentétben nem igényel felületkezelést, könnyen tisztítható, lerakása gyors és egyszerű. Számos színváltozatban kapható, megjelenése természetes fahatást kelt. Egyetlen hátránya, hogy csak cserélni lehet, felújítani nem, bár manapság már ez sem jelenthet problémát, mert bizonyos helyeken akár 10-15 év garanciát is vállalnak rá!
  2. A padlóburkolatok „klasszikusa”, a csaphornyos lécekből álló parketta. Ez a valódi fából készült, antisztatikus burkolat az extrém igénybevételt is jól tűri, élettartama akár az 50 évet is elérheti. A laminált padlóval ellentétben sokszor csiszolható és felújítható, igaz, igényli is a rendszeres felületkezelést. A parketta lerakási módja tetszőlegesen variálható (pl.: halszálkás, sakktábla, négyzetes, parallel stb.), bár igényes és időtálló, ára a többszöröse más padlóburkolatoknak.
  3. A készparketta (szalagparketta), egyszerű beépítése, hézagmentes zárása és minimális gondozási igénye miatt, hagyományos társát egyre inkább a háttérbe szorítja. 9 rétegű UV-lakkbevonata és táblás (mozaik) szerkezete jóvoltából intenzív igénybevételű környezetben is használható, rendkívül tartós, felső koptatórétege keményfából, elsősorban tölgyből, bükkből, akácból és kőrisből készül. Az alacsony lépészajjal rendelkező, antisztatikus és antiallergén burkolat sérülés esetén is könnyedén cserélhető, mivel panelei ragasztó nélküli összeillesztéssel kerülnek lerakásra.
  4. A lamellás parketta (lamellaparketta) egyedülálló módon ötvözi a csaphornyos és a mozaikparketta előnyeit, mivel mérete és megjelenése, fektetési sokszínűsége előbbivel azonos, ám léceit nútok (csapok) nélkül illesztik egymáshoz. Általában 10 mm vastag, tömörfából készül, ezért padlófűtött helyiségek burkolásánál is alkalmazható.
  5. A svédpadló lényegében a csaphornyos parketta hosszabb és szélesebb változata. Teljes keresztmetszetében tömörfából (sok esetben trópusi fából) készül, emiatt a hosszú élettartama biztosított. Felülete kezelésre szorul, ami történhet olajozással, vaxolással, lakkozással és pácolással is. Méretének köszönhetően rendkívüli eleganciát és kifinomultságot sugároz.
  6. A természetes fautánzatú vinyl padló anyaga PVC, ám speciális előállítása és kerámiagyöngy-bevonata miatt jóval ellenállóbb felszínű annál. Vízállóságának köszönhetően fürdőszobák és konyhák burkolására is alkalmas. Elasztikus felépítése révén a zaj nem terjed át az egész felületre, ezért kellemesen halk rajta lépkedni. Jó hőszigetelő is, emiatt kellemes hőérzetet biztosít. Ápolásigénye szinte minimális.


[szerkesztés] Tippek

  • Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen padlóburkolatot szeretnél, kérd ki egy szakember, lakberendező tanácsát! Ha lehetőséged van nagyobb választék esetén mérlegelni, akkor jól gondold meg, hogy a burkolat illeni fog-e a bútorok és a fal színéhez!
  • Teraszok burkolásához ne válassz vinyl padlót, mert a csapadékot és a közvetlen napsugárzást nem tűri!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Szakember a lerakáshoz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Figyeljünk a kopásállóságra! Otthoni használat esetén az NK 31 jelölésű (vagy AC3) alatti terméket semmiképp nem javasolt választani!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell