Párhuzamosan parkolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell párhuzamosan parkolni?

Parhuzamosan-parkolni.jpg

A párhuzamos parkolás hátramenetben talán az egyik legnehezebbnek tűnő feladat a kezdő autóvezetők számára. Minden irányban figyelni kell a távolságra, arra, hogy megfelelő szögben tolassunk hátra, és természetesen a forgalmat sem jó feltartani huzamosabb ideig. Az alábbi útmutató azonban segít abban, hogy könnyebben menjen a párhuzamos parkolás tolatva is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keress megfelelő parkolóhelyet. Párhuzamos parkolással, tolatva olyan parkolóhelyre lehet kényelmesen beállni, ami kb. egy méterrel hosszabb az autónál. A parkolóhely nagyságát ellenőrizheted, ha lelassítasz, megállsz a parkolóhely mellett egy pillanatra.
 2. Tedd ki az indexet, jelezd a parkolási szándékot.
 3. Gurulj előre egyenesen a parkolóhely előtt álló autó mellé. Úgy állj meg, hogy az autód vége, esetleg a hátsó kereke egy vonalban legyen a másik autó végével. Ezt ellenőrizheted a jobb oldali tükörben, vagy hátranézve – ebben az esetben az az ideális, ha a hátsó ablak végénél lévő, kis háromszögű ablakban látod a másik autó farát.
 4. Álló helyzetben tekerd teljesen jobbra a kormányt (ha jobbra akarsz parkolni), és válts hátramenetbe.
 5. Nézz bele a bal oldali tükörbe – ellenőrizd, hogy melletted és mögötted van-e elég hely az autó fordulásához. Ha szabad az út, kezdj el lassan tolatni.
 6. Fordulj teljesen jobbra tekert kormánnyal addig, amíg a bal oldali tükörben nem látod a mögötted parkoló autót teljes egészében (mindkét első lámpája megjelenik a tükörben). Ez azt jelenti, hogy kb. 45 fokban áll az autód a másik kettőhöz képest.
 7. Egyenesítsd ki a kormányt, majd folytasd a tolatást.
 8. Ha az autód jobb első lámpája az előtted parkoló autó hátuljával egy vonalba kerül, állj meg egy pillanatra, és tekerd teljesen balra a kormányt.
 9. Folytasd a tolatást, amíg az autód elkanyarodva a többi parkoló autóval és az út szélével párhuzamos helyzetbe kerül. A tükörben ellenőrizd, hogy mekkora távolság van közted és a mögötted parkoló autó között.
 10. Válts előremenetbe, és gurulj a parkolóhely közepére, hogy mindenkinek legyen elegendő helye a kiálláshoz. Ha szükséges, ekkor tudsz egy kicsit igazítani is az autó helyzetén.

[szerkesztés] Tippek

 • Eleinte keress nagyobb parkolóhelyeket, ahová biztonságosabban be lehet állni párhuzamos parkolással. Később, ahogy ráérzel a dolog ízére, szűkebb helyekre is be tudsz majd állni.
 • A párhuzamos parkolást gyakorolhatod egy tesztpályán vagy egy üres utcában. Tegyél le bójákat vagy 4 db üdítős palackot a parkoló autók végének és elejének jelzésére.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Autó
 • Megfelelő nagyságú parkolóhely

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Párhuzamos parkolásnál fennállhat a veszély, hogy véletlenül nekimegyünk az előttünk vagy mögöttünk parkoló autónak. Ha nagyon szűk a hely vagy más ok miatt nehezen tudunk parkolni, kérjünk segítséget, vagy keressünk másik parkolóhelyet! Ne a büszkeségünk, hanem a biztonság legyen a fontos!
 • Ha álló helyzetben tekered a kormányt, az nem tesz jót a gumiknak – viszont nagy mértékben csökkenti a manőverezéshez szükséges teret. Ha gyakorlottabb vagy, nagy a helyed és kímélni akarod az autód, akkor tolatás közben is fordíthatod a kormányt – de ügyelj arra, hogy minél gyorsabban a megfelelő pozícióba állítsd a kormányt, és ezalatt kis utat tegyél meg.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki