Párásítani/páramentesíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell párásítani/páramentesíteni?

Parasitas.jpg

Az, hogy milyen az ideális hőmérséklet a lakásban nem csupán attól függ, hogy hány fok van, hanem attól is, hogy milyen magas a páratartalom. Megfelelő páratartalom mellett nem csupán egészségesebb a lakás levegője, de gázszámlánkat is csökkenthetjük.

[szerkesztés] Lépések

 1. Higrométerrel mérjük meg a relatív páratartalmat! A felnőttek esetében az ideális páratartalom 21°C környezeti hőmérséklet mellett 45-55%, a gyermekeknél valamivel magasabb, 60-70%.
 2. Ha túl alacsony a páratartalom, párásítsunk! Az alacsony páratartalom irritálja a nyálkahártyát, fejfájást, ingerlékenységet, fáradtságot okoz. A párásításhoz telepítsünk szobanövényeket, és használjunk párologtató vagy párásító készüléket. Szintén jó ötlet a szobai szökőkút és az illóolajokkal történő párologtatás.
 3. Ha túl magas a páratartalom, páramentesítsünk! Egy négytagú család naponta átlagosan 15 liter vizet juttat a lakás levegőjébe. A túl párás levegő kedvez a kórokozóknak, elszaporodhatnak a gombák és az atkák, könnyebben alakul ki allergia. Csökkent a komfortérzetünk is, hiszen dohosak lesznek a falak, a berendezések. Ezért gyakran szellőztessünk, építsünk résszellőzőt (ha eredetileg nincs) az ablakokba és/vagy használjunk páramentesítő készüléket.
 4. A párásító készülék kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy mekkora légtérben használható és milyen módszerrel párásít!
  • A párásítás módszere lehet hideg eljárás vagy meleg elgőzölögtetés.
  • A párakibocsátás meghatározza, hogy mekkora légtérre való a készülék. Egy 50 köbméteres szoba télen nagyjából 4-5 liter vizet vesz fel, ha a 30%-os páratartalmat 50%-osra emelnénk.
  • Fontos, hogy milyen gyakran kell utántölteni a víztartályát, van-e benne vízlágyító vagy csírátlanító, és hogy mekkora a fogyasztása.
 5. A páramentesítő készülékeknek két elv alapján működnek: a levegő be- és elvezetésen alapuló, valamint a hőszivattyúval végzett hővisszanyeréses páramentesítéssel. Mindkettő egyformán megfelel a páramentesítésre, utóbbi azonban költséghatékonyabb.

[szerkesztés] Tippek

 • A páratartalom hatással van a hőérzetünkre is: a magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek érezzük. További információ: Hogyan kell gázszámlát csökkenteni?
 • Ha a lakásban nagyobb felületen ruhát szárítunk, az növeli a páratartalmat, ilyenkor a párásítót érdemes kikapcsolni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • higrométer
 • párásító/páramentesítő
 • növények

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A párásítókban a gyártók a csapvíz használatát javasolják. Az ioncserélt vizet mindenképpen kerüljük, mivel káros anyagokat tartalmaznak.
 • A szellőztetés nem megoldás a párásításra, ugyanis az egyébként magas relatív páratartalmú levegő a lakásba kerülve fölmelegszik, miközben relatív páratartalma 20-30 százalékra csökken.
 • Nyáron a klimatizálás is alacsony páratartalommal jár.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag