Otthonról dolgozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell otthonról dolgozni?

Homeoffice.jpg
Ha sokszor úgy érzed, hogy a munkahelyi zsúfoltság csak elveszi az energiáidat, de a hatékony munkát nem segíti, talán ideje lenne kipróbálnod az otthonról végzett munkát. Az angolból átvett,home office kifejezést használjuk arra a munkára, amit félállásban, vagy akár teljes állásban otthonról végzel. Adj esélyt magadnak, és próbáld ki, hogy ki tudod e alakítani a saját otthonodban a munkakörnyezetedet. Érdemes kipróbálni, mert vagy megszereted, vagy rájössz, hogy ezt nem neked találták ki.

[szerkesztés] Lépések

 1. Jelöld ki a munkaterületedet. A magánélet és a munka szétválasztása csak akkor lesz hatékony, ha éles határt tudsz húzni a kettő közé. Legyen egy olyan tér, mely az irodádként szolgál, így a családtagok is tudják, hogy ott ne zavarjanak, hiszen dolgozol.
 2. Biztosítsd a munkádhoz szüksége eszközöket. A kapcsolattartás miatt a számítógép, a megfelelő internetelérés szinte elengedhetetlen a munkához. Ezen kívül érdemes egy nyomtatót és/vagy egy fénymásolót is beszerezned, hogy minden eshetőségre felkészülj.
 3. Öltözz fel a munkához. Nem kell öltönyben vagy kosztümben ülnöd a gép előtt, de ha egész nap pizsamában vagy, nem fog kedvezően hatni a munkamorálodra. Mikor átöltözöl, saját magadnak is jelzed, hogy kezdődhet a munka.
 4. Készíts napi munkatervet. Ha nem állnak közvetlenül a fejed fölött, ellenőrizve munkádat, könnyen elkalandozhatsz. Legyél szigorú magadhoz. Az elején nehéz ezt a rutint kialakítani, de később hálás leszel érte, hiszen haladni fogsz a munkáddal és saját magadat is le tudod ellenőrizni. Nap végén mindig értékeld a napi munkádat. Így látod, hogy a listádból mit sikerült elvégezned, és mi az, amit halasztanod kellett.
 5. Tarts szüneteket. Ne merülj el annyira a munkába, hogy egész nap fel sem állsz. Ilyenkor lépj ki a munkateredből. Igyál egy kis frissítőt vagy kávét, és mozogj egy kicsit. Sokkal jobban tudsz majd utána a munkára koncentrálni.
 6. Fektess hangsúlyt a személyes megbeszélésekre. Attól, hogy otthonról dolgozol, még egy csapatnak a tagja vagy. Igyekezz alkalmat találni rá, hogy találkozz munkatársaiddal akár heti egyszer megbeszélés keretein belül, akár munkaebéd során. Egymást is tudjátok motiválni, serkenteni, és akár segíthetnek a kérdéseid megoldásában is.
 7. Jutalmazd meg magad. Ha sikeresen zárod a napot, elintézel egy fontos ügyet, pontot teszel egy nehéz feladat végére, ne habozz megjutalmazni magad. Készíts egy frissítőt, vagy adj magadnak egy kicsit több pihenőidőt. Így magadat is tudod motiválni a minél jobb munkára.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha olyanokkal laksz együtt, akiknek az életvitele megköveteli a reggeli felkelést, igazítsd hozzájuk a napi rutinodat. Sokkal könnyebb lesz így nekikezdened a munkának.
 • Ha már otthonról dolgozol, megteheted, hogy saját készítésű ételt eszel. Szánj időt az étkezésre is. Ne a számítógéped előtt ülve edd meg gyorsan az ebédet. Egy megterített asztal mellett sokkal jobban fog esni a falat, és a közérzeted is jobb lesz.
 • Mozogj rendszeresen. Ne legyen olyan nap, amikor egész nap ki sem mozdulsz a lakásból. Ha teheted, olyan sportot válassz, ahol csoportban vagy. Így nem csak fizikai erőnlétedet javítod, hanem közösségben is vagy egy kicsit.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • önfegyelem
 • napi feladatlista
 • megfelelő munkakörnyezet
 • odafigyelés


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mivel otthonról dolgozol, teremtsd meg a megfelelő feltételeket. Fontos, hogy a széked megfelelő legyen, és kellő fény legyen az irodádban. Ha ideális munkakörnyezetet teremtesz, sokkal hatékonyabban fogsz tudni dolgozni.
 • Ha egész nap otthon vagy, könnyen kihasználhatják mások, akik ráérnek, és csak beugranak hozzád. Merj nemet mondani, állítsd fel a korlátaidat a munkaidődet illetően.
 • A munkához használt irataidat, anyagaidat átláthatóan, jól elkülönítve tárold. Ne keveredjenek a magánjellegű anyagaiddal.
 • Tarts be a határokat. Attól, hogy otthonról dolgozol, nem kell minden percet munkával töltened. Ez ugyanolyan káros, mintha egyáltalán nem tudnál a munkára koncentrálni. Az estéket és a hétvégét igyekezz szabaddá tenni, amit a családoddal, barátiddal tölthetsz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk