Otthon pálinkát főzni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell otthon pálinkát főzni?

A jövedéki törvény 2010-es módosításának köszönhetően saját használatra már otthoni s lehet pálinkát főzni. A pálinka minőségét leginkább a gyümölcs befolyásolja, a folyamat legveszélyesebb fázisa pedig maga a lepárlás, így célszerű az első főzésnél szakember, vagy bérfőzde segítségét kérni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondosan válaszd ki a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsöt! Sokan úgy gondolják, hogy a pálinkafőzéshez a fáról lehullót, ütődött, étkezési célra már nem igazán alkalmas gyümölcs is megfelel. Valójában éppen a gyümölcs minősége határozza meg a pálinka minőségét, így érdemes odafigyelni, illetve alaposan megválogatni, hogy milyen gyümölcsből készítünk pálinkát. Sok helyen a pálinkafőzés éppen az elhullott gyümölcsök felhasználásául szolgál (hogy ne menjen pocsékba), de az ilyen alapanyagtól a végeredmény karcos lesz (a köznyelvben ezeket a párlatokat kerítésszaggatóként emlegetik, ami sokkal inkább utal a rossz minőségre, mint a magas alkoholfokra). A jó gyümölcs ismérvei a következők:
  1. Magas cukortartalom
  2. Érett, megfelelő – az adott gyümölcsre jellemző - íz világú.
  3. Tiszta, „sérülésmentes”.
 2. A gyümölcs kiválasztása után következik a cefrézés. Ennek során elsőként a gyümölcsöt meg kell mosni, eltávolítani a magot, illetve le kell darálni. A mosás szintén hozzájárul ahhoz, hogy a pálinka íze valóban tiszta legyen, nem érdemes ezen időt spórolni. Ezt követően hagyjuk érni a masszát. A cefrézés lényege, hogy a gyümölcs cukortartalma az érlelési folyamat során csökkenjen, ez a periódus akár 1 hónapot is igénybe vehet. Van, aki különböző adalékokat használ a folyamat felgyorsítására (pl.: élesztőtápot). Kb. 10 liter cefréből 1 liter pálinka főzhető.
 3. Főzd meg a cefrét! Ha sikerült elérni a megfelelő, 0-4 közötti cukorfokot, akkor kezdődhet a pálinkafőzés, illetve lepárlás. Az otthoni főzés esetén kizárólag a kisüsti módszer jöhet szóba. Ennek során a cefrét egy főzőüstben kell hevíteni, az elsőként lecsapódó párlat az alszesz, amit még egy körben finomítani kell. Ez utóbbi végeredménye a már majdnem kész pálinka. Az egyszerűbb lepárlókészülékek már 20-30 ezer forintért beszerezhetők. A pálinkafőző üstök anyaga egyébként vörösréz, vagy saválló acél. A vörösréz kitűnően vezeti a hőt, ellenáll a cefre savainak, valamint katalizálja a lepárlás során végbemenő kémiai reakciókat, ezáltal javítva a pálinka minőségét.
  1. A főzésnél már Magyarországon is alkalmazzák az ún. tornyos pálinkafőzési módszert, mellyel egy lépcsőben készíthető el a pálinka. Ezt az eljárást azonban csak rendkívül drága főzőberendezéssel lehet megvalósítani, melyet ellenőrzött főzdékben alkalmaznak.
 4. Érleld meg a pálinkat! A párlatot le kell hűteni, illetve a pálinkában található szennyeződések eltávolítása érdekében a szeszt át kell szűrni. Ezt követően célszerű pihentetni a párlatot rozsdamentes edényben, vagy ha van rá lehetőség, tölgyfahordóban. Utóbbi egyébként kellemes ízt ad hozzá a pálinkához. A pihentetésnél is legyünk türelmesek, érdemes legalább 1-2 hónapot várni a fogyasztásig, illetve a házi palackozásig.

[szerkesztés] Tippek

 • Amennyiben nincs lehetőség az otthoni pálinkafőzésre, úgy a gyümölcsöt bérfőzdékben is ki lehet főzetni, a jövedéki adómentesség határa ebben az esetben is 50 liter. Ez a megoldás egyébként a legbiztonságosabb!
 • Az ágyas pálinka elkészítése egyszerű, az üvegbe friss gyümölcsöt kell tenni, majd erre ráönteni az elkészült pálinkát.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A túlzott alkolholfogyasztás a máj károsodásához vezethet, ezen kívül a mértéktelen alkoholfogyasztás károsítja az idegrendszert, illetve korai halálhoz vezethet.
 • A pálinkafőzés komoly tapasztalatot és szakértelmet kíván meg, érdemes szakember segítségét, tanácsát igénybe venni az első pálinkafőzés során.
 • Lepárló berendezést csak a vámhatóság engedélyével lehet gyártani, illetve eladni. Ez azért is fontos, mert a házilag készített, a szabványoknak nem megfelelő, otthon fabrikált pálinkafőzök akár robbanást is előidézhetnek.
 • Az otthoni főzésnél eléggé elterjed a kuktás verzió, ám ez a megoldás nagyon veszélyes. Ha a kuktából a párlatot levezető cső eltömődik, akkor akár pár perc alatt akkora nyomás alakulhat ki az edényben, hogy szétrobban.
 • Az Országgyűlés 2010-ben megszavazta a jövedéki törvény módosítását, ennek eredményeként – bizonyos feltételek teljesítésével – otthon is lehet pálinkát főzni. Ha a pálinkafőzés nem eladási célokat szolgál, akkor 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, a főzést nem kell semmilyen állami szervnek bejelenteni, a pálinkafőző berendezést nem kell engedélyeztetni (100 liter alatt).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Lepárló berendezés (vámhatóság által engedélyezett gyártótól, forgalmazótól).
 • Kiváló minőségű gyümölcs.
 • Türelem és kitartás.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Pálinkafőzési tanácsok a Mokkában

[szerkesztés] Kertész anyus konyhájában felrobban a házilag barkácsolt pálinkafőző

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell