Országot alapítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell országot alapítani?

Kiraly.jpg

Még Koszovó függetlenségének kinyilatkoztatásakor került reflektorfénybe ez a kérdés, azonban ki tudja, talán te is szeretnéd tudni, hogy a zászlón, a nemzeti himnuszon és a saját valután kívül mire lenne szükséged egy új ország alapításához.

[szerkesztés] Lépések

 1. Bizonyosodj meg arról, hogy jogosult vagy az országalapításra. Bár vonzónak tűnhet mondjuk a saját gardróbunkat országként feltüntetni, a nemzetközi szokásjog azonban bizonyos követelményeket támaszt az állam létrehozásával szemben:
  • Meghatározott területen kell feküdnie.
  • Állandó lakossággal kell rendelkeznie.
  • Szükséges, hogy saját kormánya legyen, és ennek a kormánynak képesnek kell lennie arra, hogy kapcsolatba lépjen más államokkal (bár ez utóbbit a nemzetközi jog nem ismeri el, az 1933-as Montevideó Egyezményben azonban szerepel).
 2. Nyilvánítsd ki az ország függetlenségét. Ezzel máris olyan országok sorába csatlakoztunk, mint Transznisztria vagy Szomáliföld. Vagyis azért, mert függetlenné nyilvánítja magát egy ország, még nem jelenti azt, hogy bárki is komolyan venné. Ugyanakkor annyi előnye van annak, hogy létrejött az új állam, hogy pl. az ENSZ Karta értelmében nem lehet csak úgy megtámadni.
 3. Törekedj rá, hogy minél többen meg- és elismerjék az új országodat! Ez különbözteti meg az Új-Zéland típusú országokat Hegyi-Karabahtól. A legitimációt mind nemzetközi jogi, mind pedig külpolitikai értelemben használjuk, bár vannak, akik szerint pusztán politikai aktusról van szó, gondoljunk csak például a hidegháborús időkre, amikor is attól függött egy állam elismerése egy másik által, hogy melyik oldalon állt.
 4. Csatlakozz a klubhoz! 1945 óta a nemzetközi legitimitás megszerzésének lényegében alapköve az ENSZ tagság. Ez – ahogy azt Stefan Talmon, az Oxford Egyetem professzora mondta – olyan, mint egy pecsét , mely szerint valóban a nemzetközi közösséghez tartozik az ország. Az ENSZ tagságot megszerezni gyerekjáték: csupán egy levelet kell írni az ENSZ főtitkárnak, melyben kérjük a tagságot. Ezt követően a Biztonsági Tanács nyilatkozata alapján a Közgyűlésnek kétharmados többséggel kell határoznia arról, hogy az országod valóban békeszerető-e és képes-e elvégezni azon feladatokat, melyeket az ENSZ Alapokmánya fektet le.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne adjuk fel könnyen, gondoljunk csak arra, hogy a 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend 92 országgal tart fenn diplomáciai kapcsolatot, saját útlevelet állíthat ki, és hivatalos küldöttségekkel képviselteti magát az ENSZ-nél, miközben területe nagyjából Rómában a Vida Condotti 68. szám alá korlátozódik.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • meghatározott terület
 • állandó lakosság
 • saját kormány
 • kitűnő nemzetközi kapcsolatok

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nem árt vigyázni az országalapítással, mert mint Sealand Hercegség példája is mutatja, bármikor érkezhetnek hódítók.
 • Azért jó, ha országalapítás közben nem vesszük magunkat túl komolyan – legalábbis, ha a gardróbbal próbálkozunk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag