Olcsón külföldön nyaralni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell olcsón nyaralni külföldön?

Olcso-nyaralas.jpg

Egyre könnyebb eljutni külföldre: ma már nem csak a repülőjegyet, hanem a szállást is lefoglalhatjuk magyarul. Sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a külföldi nyaralás drága mulatság – azonban az alábbi tanácsok segítségével kevesebb pénzből is eljuthatsz egy idegen országba.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondolkodj előre! A „last minute” akciókra várni kockázatos és nagy rugalmasságot igényel. Ma már a szállodák és a légitársaságok sem az utolsó pillanatban ébredőket díjazzák, hanem azokat próbálják magukhoz csábítani kedvezményekkel, akik korán lefoglalják a szolgáltatásaikat. Európában 6-8 hónappal előbb érdemes szállást és repülőjegyet foglalni ahhoz, hogy a legolcsóbban utazhass.
 2. Keresd az olcsóbbat! Az internetes foglalási oldalakon egyszerű megtalálni a legolcsóbb repülőjegyet vagy szálláslehetőséget egy bizonyos környéken. A hotelekről elolvashatod a korábbi vendégek tapasztalatait (akár magyar nyelven is), így még könnyebb eldöntened, melyiket válaszd.
 3. Ne ragaszkodj a turnushoz! A legtöbben hétvégén szeretnének utazni, így ezekre a járatokra a legdrágább a jegy. Ha a hét közepén (kedden vagy szerdán) indulsz és érkezel, a külföldön töltött napok száma nem változik, csak az utazásod költsége lesz kisebb. (A szállásfoglalásnál azonban lehet, hogy kevesebb lehetőségből választhatsz így.)
 4. Légy rugalmas az időpont és a helyszín tekintetében! Jelentősen csökkenti a költségeket, ha a központ helyett a város szélén lévő repülőtérre/pályaudvarra érkezel, esetleg a szállást sem a legbelső kerületben foglalod le. Természetesen ekkor többet kell utazni a látványosságokig, de bérlettel vagy turistakártyával ez nem feltétlenül jelent sokkal nagyobb összeget (lásd alább).
 5. Vásárolj turistakártyákat! A legtöbb, turisták által kedvelt helyszínen kínálnak olyan kártyákat, amelyek a megvásárlásuk után kedvezményes vagy ingyenes hozzáférést biztosítanak a tömegközlekedéshez, múzeumokhoz és egyes szolgáltatásokhoz. A program megtervezése után számold ki, hogyan jársz jobban – de általában ezekkel a kártyákkal is sokat spórolhatsz.
 6. Gyűjtsd össze előre a háttérinformációkat! Sok esetben az idegenvezetés még a múzeumokon belül is külön pénzbe kerül. Ezt megspórolhatod anélkül, hogy lemaradnál az érdekességek többségéről – csak végezz egy kis kutatómunkát az interneten az indulás előtt, és nyomtasd ki az anyagokat vagy mentsd át valamilyen hordozható okoseszközre.
 7. Gondoskodj ellátmányról! Olcsóbb lesz az utazás, ha sem a repülőn, sem a szálláson nem kérsz teljes ellátást. Utóbbinál esetleg a félpanzió jelent kompromisszumos megoldást, de van, aki egy főétkezéssel is vígan elvan, ha készít még pár szendvicset. Persze az ehhez szükséges hozzávalókat nem illik a svédasztalról összeszedni, a legjobb, ha érkezés után be tudsz vásárolni egy helyiek által is látogatott áruházban. Ha belefér a bőröndbe, természetesen konzervet is vihetsz magaddal (a repülőn csak a folyékony anyagok szállítását tiltják), így biztos nem költesz többet étkezésre, mint itthon.
 8. Keresd a kedvezményeket! Sokszor előfordul, hogy a szálloda kedvezményt biztosít a vendégeinek a közeli étterembe, vagy hogy az egyik múzeum belépőjegyével a következőt már olcsóbban nézheted meg. Mindig figyelj arra, hogy van-e ezzel kapcsolatos információ a jegyeken, szóróanyagokon!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha repülővel utazol, nézz utána, hogy az adott légitársaságnál mekkora a kézipoggyász maximális mérete. A magaddal cipelt holmik megválogatásával és ügyes elrendezésével elérheted, hogy ne kelljen plusz csomagot vagy túlméretes felárat fizetni.
 • Annak érdekében, hogy az utazás után se jelentkezzenek plusz költségeid, külföldi tartózkodásod idejére kapcsold ki a mobilnetet. A tájékozódás folyamatos biztosítása érdekében válassz olyan GPS alapú alkalmazásokat, amelyekhez még itthon letöltheted a térképet. Ha mindenképpen internetezni akarsz, keress ingyenes WIFI szpotokat.
 • Európán belüli úti céloknál érdemes körülnézned telekocsi (carpool) oldalakon, hátha találsz olyan sofőrt, akihez csatlakozhatsz – vagy utasokat is kereshetsz, ha van autód. Így máris töredékére csökken a benzinköltség.
 • Ha nagyon kevés a pénzed, a külföldi kiutazás után megpróbálhatsz valamilyen szezonális, rövid távú munkát vállalni (például felszolgálóként vagy utcai árusként).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Előrelátás
 • Árösszehasonlító oldalak
 • Turistakártya
 • Konzerv

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem beszélsz világnyelveket, akkor is nyugodtan utazhatsz külföldre – a könyvtárból azonban érdemes kikölcsönöznöd egy zsebszótárt vagy olyan útikönyvet, amely turisták számára összeállított szószedetet is tartalmaz, hogy legalább probléma esetén tudj kommunikálni a helyiekkel.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki, Saber