Networkingelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell networkingelni?

Networking.jpg
Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy mennyire fontosak a kapcsolatok – az élet minden területén, de főleg az üzleti életben. Éppen ezért a saját üzleti kapcsolati hálód folyamatos bővítése, „karbantartása” erősen ajánlott, mondhatni elengedhetetlen a személyes márkád építéséhez. Az alábbiakban a sikeres networkinghez olvashatsz tanácsokat, elkerülendő figyelmeztetéseket. Networkingelj, építsd és ápold kapcsolataidat, hidd el, megéri a befektetett energiát!

[szerkesztés] Lépések

 1. Keresd az alkalmat! A sikeres kapcsolatépítés első lépése, hogy megragadod a lehetőségeket, és részt veszel kifejezetten networkingre alkalmas eseményeken; üzleti reggeliken, meet up-okon, kapcsolatépítő konferenciákon.
 2. Kezdeményezz! Előfordulhat, hogy senkit nem ismersz egy rendezvényen, de ez ne tántorítson el, hiszen a cél új emberek megismerése! Ha kötött program van, akkor előtte/utána/szünetekben nyugodtan elegyedj beszélgetésbe más, szimpatikusnak tűnő résztvevőkkel.
 3. Networkingelj, ne sales tevékenységet végezz! Nagyon fontos, hogy a beszélgetések alkalmával ne a saját termékedet, szolgáltatásodat, cégedet akard eladni! A networking célja egymás segítése üzleti ajánlásokon keresztül. A beszélgetés egymás megismerésére, az érdeklődési köreitekre irányuljon.
 4. Legyen nálad névjegykártya! Ugyanakkor nagyon fontos, hogy NE azzal kezdd az ismerkedést, hogy a másik fél orra alá dugod a saját névjegyedet, ezzel ellenérzéseket válthatsz ki beszélgető partneredben! Ismerjétek meg egymást, a névjegykártya cserére csak később kerüljön sor.
 5. Ápold a kapcsolataidat! Új ismerőseiddel érdemes a rendezvényt követően hamar, legalább két héten belül felvenni a kapcsolatot. A legjobb, ha személyes találkozóra is sor kerül, ha ez nem lehetséges, akkor e-mailben, vagy LinedIn jelöléssel, a levélben röviden emlékeztetve, hogy ki vagy, hol találkoztatok, miért írsz neki.
 6. A legfontosabb: gyakorolj! Nem kell született kapcsolatépítőnek lenned, gyakorlással és nyitottsággal hamar magabiztosabban és ügyesebben tehetsz szert új kapcsolatokra!

[szerkesztés] Tippek

 • Tartsd be az 5 perces szabályt! Törekedj arra tudatosan, hogy rövid legyen a megismerkedés és a beszélgetés, és ne raboljátok egymás idejét feleslegesen, hiszen rengeteg másik emberrel tudnál még megismerkedni, nem kell leragadni egynél!
 • Az „És ön mivel foglalkozik?” kérdést felejtsd el a networking szempontjából! Ebből csak unalmas beszélgetés alakulhat ki, mivel partnered válaszként felmondaná az önéletrajzát, amit valószínűleg előtted már sok másik emberrel megosztott. Igyekezz inkább közös témát keresni kettőtök között; annak ellenére, hogy még nem ismered, biztosan tudsz kapcsolódási pontot találni. Például kiindulhatsz az eseményből, amelyen találkoztok: „Hogy tetszett az előadás? / Az Ön számára mi a leghasznosabb ebben a rendezvényben?” Vagy trükkösen átfogalmazva a foglalkozására utaló kérdést, hogy abból izgalmas beszélgetés alakuljon ki: „Ön mit szeret a legjobban a munkájában?”

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • sok névjegykártya
 • networking eseméynek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne vitatkozz! Új társaságban nem tudsz vitatkozással jó benyomást kialakítani. Inkább kérdezéssel kapcsolódj be a beszélgetésekbe, és törekedj mások nézőpontjainak megismerésére.
 • A megismerkedést követő kapcsolatfelvételkor fontos, hogy legyen a címzett számára értékkel bíró tartalom is, például ossz meg vele egy, a saját iparágával kapcsolatos cikket, vagy egy olyan témából valót, amiről korábban beszéltetek, és érdekesnek találta. Soha ne csatolj a levélhez prospektust vagy ajánlatot, tehát ne akarj neki rögtön eladni valamit!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros