Növelni az önbizalmunkat

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell növelni az önbizalmunkat?

Novelni az onbizalmat.jpg
Létezik a pszichológiában egy úgynevezett devalváció (leértékelés), mint elhárító mechanizmus, amikor saját magunkat alulértékeljük és mások negatív tulajdonságait magnifikáljuk, felnagyítjuk. De ennek ellenkezője is előfordul, mikor idealizálunk valakit (feltesszük a polcra és eltúlozzuk pozitív tulajdonságait). Az önbizalomhiánynak mindig az az oka, hogy máshoz hasonlítja az elme önmagunkat. Jóllehet mindenki tehetséges valamiben és előbb utóbb meg is találja azt legjobb esetben és így ki tud teljesedni. A cikkünkben három különböző szemszögből járunk utána az önbizalom növelésének.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Önbizalmunk növelés – általános megállapítások

 1. Különítsd el a képzelt hátrányokat a valóságtól. Gyakran ugyanis csak a képzeletünkben olyan feltűnőek, ugyanakkor kishitűséghez vezetnek.
 2. Törekedj a valós önképre.
 3. Ne hasonlítgassuk magunkat máshoz!
 4. Vállaljuk a siker kockázatát, ne rettegjünk a kudarctól.
 5. Magunkban is lássuk meg a jót, nem csak másokban.
 6. Ha valamiben alul maradunk, ne arra gondoljunk, hogy mi vagyunk gyengék/rosszabbak, hanem hogy egy erősebb személlyel/tényezővel találtuk szembe magunk.

[szerkesztés] Kineziológiai gyakorlat

 1. Szabadítsd fel az energiaáramlásodat gátoló blokkokat! Az alacsony önbizalom is oka lehet, hogy a testünkben található energiapályák (meridiánok) nem épek, tiszták. Ezzel a gyakorlattal azonban megtisztíthatod.
  • Hajolj le, és 10-12-szer csipkedd meg a kezeiddel az Achilles inaidat.
  • Majd ugyanúgy csipkedd vagy enyhén ütögesd a kézéleiddel 10-12-szer a térdhajlataidat.
  • A jobb tenyeredet helyezd a bal válladra, a bal kezedet pedig hajlítsd be derékszögben, bal tenyeredet zárd össze. A válladból kiindulva 10-12 alkalommal előre és hátra mozgasd a karjaidat. Végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.

[szerkesztés] Egy önismereti (önbizalomnövelő) két és fél hónapos „kúra”

 1. Írd le egy füzetbe, hogy naponta minimum 15 percet foglalkozol önismereteddel. Mivel érzelmein hullámzóak, a füzet segíteni fog az összpontosításban. Utána írd fel, hogy eddig az önismeret kapcsán milyen lépéseket tettél és hova jutottál el velük.
  • A következő pontban írd le, hogy miért akarsz változtatni életeden. Például eleget vártál arra, hogy valaki megváltsa életedet, most kezedbe veszed annak irányítását.
  • Majd egyeztesd össze világképeddel, hogy igen is tudsz hatni saját elmédre, hogy elérhesd az önbizalmat. Kérdőjelezz meg mindent, ami akadály lehet.
 2. Két héttel később a füzetedbe írd össze, hogy általában mivel táplálod elmédet (gondolataid minősége, filmek amiket nézel, emberek akikkel találkozol) stb.
 3. Várj két hetet, majd kezdd el végezni az alábbi gyakorlatot, hogy össze tudd kapcsolni a bal és a jobb agyféltekédet. (A balhoz tartozik a logikus gondolkodás, elemzés a jobbhoz az intuíció, megérzés és egységérzet.) Először is lazítsd el a testedet, csukd be a szemed és enyhén nézz felfelé és számolj vissza 80-tól szép lassan. Automatikusan mire 1-hez érsz, álomszerű állapotba fogsz kerülni. Még az is lehet, hogy hamarabb, de a sok gyakorlásnak köszönhetően egész biztosan. Próbálj minél többet ebbe a békés állapotba lenni napközben is. Ez a nyugodt természetes alapállapotunk. Sok tudós használta ezt öntudatlanul. Kezdj el gyakorolni minden nap minimum 15 percet két hétig.Maradj egyedül ennél a módszernél, mert ugyan elméd azt súghatja számodra, hogy minél több dolgot csinálsz egyszerre annál nagyobb az eredmény, de sokszor inkább a káosz lesz nagyobb.
 4. Indítsd el a folyamatot! A testedre kérdőre vonás nélkül hat a gondolat. Amikor izgalmas filmet nézel és beleéled magad a főhős szerepébe, aki 100 méter magasságban csimpaszkodik az épület oldalán, akkor is ez történik. Izzad a kezed, pedig te valójában otthon vagy. Most fogd a füzeted és írj le egy célt, amit el is hiszel, hogy be fogsz tudni teljesíteni. A tagadást lehetőleg kerüld, mert tudattalanunk számára ez ismeretlen fogalom és emiatt figyelmen kívül hagyja, így ellenkező értelmet nyer majd maga az állítás. A tudattalanunk körülbelül 80 %-ban felelős tetteinkért, így arra fogunk hatást gyakorolni. Használd ez előző pontban leírt gyakorlatot, és minden nap vizualizáld a célodat.
 5. Ha ismét eltelt két hét, írd le a füzetedbe, amire évek óta vársz, amit régóta szeretnél elérni. Ha megvan, nézd meg, hogy közelebb kerültél-e hozzá. Írd fel ezt is. De őszintén tedd, különben nincs értelme. Ebből látni, hogy ha van célod, akkor képtelenség az önámítás, ki fogod iktatatni, hogy csak úgy teljen múljon az idő és változatlan maradjon minden, mert keretet rendelsz vágyaidnak és emlékeztetve leszel folyton.
  • Most nézd meg a te célodat, amit két hete leírtál. Dolgozd ki, hogy milyen lépések kellenek ahhoz, hogy valóra váljon és mondanom sem kell, hogy írd le. Bontsd le napi lépésekre azt, hogy hogyan tudod elérni. És bármikor elvesztetted a békédet, gondolj pozitív céljaidra, melyek pozitív érzést fognak létrehozni benned. Fokuszálj rájuk, erőt fognak adni neked. A kidolgozott lépéseket, amik pedig célod eléréséhez vezetnek, dolgozd ki. Lépésről lépésre. Fogj papírt és tollat és a logikát használva írd le: Mit szeretnél pontosan? De részletesen határozd meg, mert ez olyan, mintha a cukrászdában kérnél egy körülbelüli fagyit.
  • Emellett írd fel, hogy hogyan tudod megvalósítani? Mivel jár, mi az ára? Mi a hátránya? Mi az előnye? Mi akadályoz benne? Ha erre megvan a válasz, azt is bontsd le tovább, amíg objektíven megtalálod a megoldást. Onnan fogod tudni, hogy jól csináltad. Ez a gyakorlat sok felismerést fog adni neked.
 6. Ismét két hét elteltével kezdj „napló” írásába! Most is a füzetedbe jegyzetelj. Írd le minden nap, hogy milyen negatív és pozitív dolgok történtek veled. Csak címszavakban, hogy emlékezz az adott eseményre. És a harmadik oszlopba írd fel, hogy mit csinálnál másképpen, hogy elkerüld a negatív dolgot legközelebb. Minden nap minimum 15 percet foglalkozz a gyakorlatokkal. Elméd meg fog teljesen változni és életed minősége javulni fog.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha szükségét érzed, fordulj pszichológushoz, illetve vannak különféle terápiás csoportok is.
 • Sokat segíthet, ha őszintén beszélsz az önbizalmi problémáidról a barátaiddal.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • elkötelezettség, hogy megváltozol

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A túltengő önbizalom legalább olyan káros, mint az önbizalom hiánya. Ne ess át a ló túloldalára. :-)

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag