Növelni a telefon üzemidejét

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell növelni a telefon üzemidejét?

Tolto.jpg
Manapság szinte mindenkinek, fiataloknak és időseknek egyaránt van – legalább egy – mobiltelefonja. Ahogy egyre okosabbak lesznek mindennapjaink nélkülözhetetlen eszközei, úgy egyre hamarabb is merülnek le a 7/24-es, állandó készenlét miatt. Emiatt persze sokat bosszankodunk, táskák állandó kiegészítői lettek a töltők, de az akkumulátor üzemideje apró trükkökkel növelhető!

[szerkesztés] Lépések

 1. Kapcsold ki néha a telefonodat! Attól, hogy te nem használod, a telefon még nem „pihen”. Sok mobilban van lehetőség már arra, hogy az ébresztőórája akkor is szóljon, ha maga a készülék nincs bekapcsolva.
 2. Kapcsold ki az automatikus jelkeresést! Ha olyan helyen tartózkodsz, ahol gyenge vagy nincs is jel, a telefonod folyamatosan próbálkozik egy erősebb jel elérésében, ez pedig rengeteg energiát pazarol el rendszerint kevés eredménnyel.
 3. Akkor töltsd fel az akkumulátort, ha az tényleg rövid időn belül lemerül! Kerüld az „utántöltést”, például ne rakd fel a töltőre a telefont, ha „csak” 60%-on van a töltöttségi szint. (Megjegyzés: csak a NiMH akkumlátorok élettartalmát rövidíti le a (majdnem) lemerülésnél korábbi töltés. Ilyen akkumlátorok már jó pár éve nem kerülnek mobiltelefonokba, az újabb akkumlátorok élettartalmát viszont NEM rövidíti, ha magas töltöttség ellenére is töltésre kerülnek. Sőt, éppen hogy az csökkenti az élettartalmukat, ha hagyjuk lemerülni. Azaz ne hagyd lemerülni az aksit, nyugodtan tedd töltőre bármikor, amikor lehetőséged van.)
 4. Ne használd sokszor a rezgés funkciót beérkező hívásnál. A rezgő funkció sokkal több energiát használ fel, mint a csengőhang lejátszása.
 5. Állítsd alacsonyabbra a fényerősséget! Próbáld ki, melyik legalacsonyabb fényerősség mellett tudod kényelmesen olvasni a képernyőt.
 6. Kerüld és kapcsold ki a szükségtelen kiegészítőket, alkalmazásokat! Például mérd fel, hogy szükséged van-e mozgó háttérképre, vagy a háttérben folyamatosan fut-e valamelyik alkalmazás.
 7. Minimalizáld a telefonbeszélgetések idejét! Ha nem muszáj, ne beszélj feleslegesen hosszan! Az akkumulátor és a pénztárcád is meghálálja, ha hívásaid rövidre zártak!
 8. Kapcsold ki a Bluetooth-ot, Wi-Fi-t és a GPS-t, ha nem használod őket!
 9. Tartsd tisztán telefonod belsejét is! Sokat segít, ha az akkumulátor környékét rendszeresen megtisztítjuk a portól és egyéb szennyeződésektől.

[szerkesztés] Tippek

 • Nézd meg a beállításoknál, hogy van-e energiatakarékos mód a telefonodon!
 • Ha 100%-ig feltöltötted a telefont, ne hagyd rajta a töltőn, mert nem tesz jót az akkumulátornak.
 • Ha teheted, ne használj 3G-t, helyette válaszd inkább a GSM-et!
 • Válasszunk sötét hátteret, ugyanis a fehér háttér sokkal több energiát fogyaszt, mint pl. a fekete.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • mobiltelefon
 • telefontöltő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne hagyd a telefonodat a tűző napon!
 • Ne vegyél olcsó és rossz minőségű telefontöltőt!
 • Az akkumulátor veszélyes anyag, soha ne dobd a szemetesedbe!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS