Négy évszakos gumit választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell négy évszakos gumit választani?

Hogyan-kell-negy-evszakos-gumit-valasztani.jpg
Sokan tartanak a négy évszakos gumi vásárlásától, de vajon mi lehet az igazság? Kinek jó, illetve érdemes ilyen abroncsot vásárolni? Cikkünkben a négy évszakos gumi kiválasztása mellett azt is bemutatjuk, hogy milyen szempontok alapján érdemes a két (téli+nyári), illetve egy garnitúrás (négy évszakos) megoldás mellett voksolni.


[szerkesztés] Lépések

 1. Sem nyári, sem téli?: A közhiedelem szerint a négy évszakos gumi sem nem nyári, sem nem téli. Réges-régen ez az abroncsfajta valóban egy kicsit lebutított téli guminak számított, de ma már nem így van. Szinte minden prémium gumigyártó rendelkezik négy évszakos megoldással, s ezekre általában véve jellemzők, hogy mindkét időjárási véglet mellett megállják a helyüket, bár kétségtelen, hogy a különböző teszteken valamivel rosszabbul teljesítenek a téliesített, illetve nyáriasított változatoknál.
 2. Ár: Egy hasonló márka nyári gumijához képest a téli, 10-15 százalékkal drágább, míg ehhez képest a négy évszakos árcímkéjén további 15-20 százalékkal nagyobb összeg szerepel. A négy évszakos gumik esetében azonban nem kell számolni a tárolás, illetve csere költségével, hiszen az abroncs mindig az autón van. Ez amellett, hogy kényelmes, költségcsökkentő tényező is egyben.
 3. Futásteljesítmény, avagy meddig jó egy négy évszakos gumi?: Kompromisszumot alapvetően a futásteljesítmény kapcsán kell kötni, a négy évszakos gumi ugyanis gyorsabban kopik. Míg egy jó minőségű téli és nyári abronccsal összességében el lehet menni akár 80 ezer kilométert, addig a négy évszakos változat nagyjából 60 ezret bír ki. Ennek függvényében azoknak ajánlott, akik már 5-6 éves autóval rendelkeznek, s éppen gumicsere előtt állnak, de jellemzően éves szinten nem mennek többet 15 ezer kilométernél. E fölött ugyanis gazdaságilag már jobban megéri az évszaknak megfelelő gumigarnitúra megvétele.
 4. Méretválaszték: A méretkínálat a négy évszakos gumik esetében messze nem akkora, mint a téli, illetve nyári abroncsoknál. Általában azok az autósok lesznek gondban, akik nagy teljesítményű gépjárműre, vagy terepjáróra keresnek négy évszakos megoldást, bár a kínálat évről-évre bővül. A méret kiválasztásához ebben a cikkünkben találtok további segítséget. Négy évszakos gumit egyébként kisteher gépjárművekre is gyártanak, bár a méretválaszték itt sem széles.
 5. Speciális igények és helyzetek: A négy évszakos gumi esetében egyelőre ne keressünk defekttűrő változatot, ilyen ugyanis nem létezik. S mivel a defekttűrő abroncshoz készült felnire nem javasolt hagyományos abroncsot tenni, ezért ebben a helyzetben a négy évszakos gumi nem jelent alternatívát.
 6. Ajánlott négy évszakos gumik márka, illetve árkategória szerint: Az alábbiakban különböző árkategóriák szerint összegyűjtöttük azokat a márkákat, melyek rendelkeznek négy évszakos kínálattal.
  1. Négy évszakos prémium gumik: Vredestein Quatrac 5, Michelin CrossClimate és Crossclimate +, Goodyear Vector 4Seasons Gen-2.
  2. Négy évszakos középkategóriás gumik: Kumho Solus HA31, Apollo Alnac 4G All Season, Fulda Multicontrol.
  3. Olcsó négy évszakos gumimárka: Maxxis MA-AS


[szerkesztés] Tippek

 • Ugyan a magyar jogszabályok profilmélység tekintetében 1,6 mm-es minimumot írnak elő, a biztonságos téli-nyári autózáshoz a négy évszakos gumik esetében érdemes már 2,5-3 mm-es profilmélység elérésekor gondoskodni.
 • Ha 15 ezer kilométer alatt autózunk, új gumi vásárlásakor mindig nézzük meg a négy évszakos gumikínálatot, a gyártók folyamatos fejlesztései révén évről-évre bővül a kínálat. Érdemes olyan forgalmazót keresni, ahol egyébként is széleskörű a gumimárka-kínálat.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gumiszerelő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A gumikra a gyártók a gyártás napjától 10 évig, míg felszerelés után 5 évig vállalnak garanciát. Semmiképpen ne használjunk 10 évnél idősebb gumit, még akkor sem, ha a profilmélység megfelelő!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell