Munkaállványt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell munkaállványt választani?

Munkaállvány.png

Legyen szó festésről, vakolásról, illetve bármilyen karbantartási vagy házkörüli munkáról, a munkaállványok többféleképpen is megkönnyíthetik a dolgodat. Összeszerelésük nem nagy feladat, viszont annál nagyobb biztonságot nyújtanak az egyszerű létrákkal szemben. Ha te is munkaállvány vásárlás előtt állsz, néhány dolgot jó, ha figyelembe veszel a választást illetően!


[szerkesztés] Lépések

 1. Mire szeretnéd használni? Még az elején fontos tisztázni, hogy valójában milyen állványfunkciókra lesz szükséged. Ha több célra is szeretnéd használni választott munkaállványodat, akkor megéri multifunkciós megoldásban gondolkodni.
 2. Az állvány munkamagassága: Az állvány magassága és az állványról maximálisan elérhető becsült magasság összege a munkamagasság, tehát olyan állványt válassz, mely a kívánt feladatok elvégzésére alkalmas magasságot biztosít a számodra.
 3. Lábak: gurulós vagy csúszásbiztos? A gurulós lábú állványokat sokkal könnyebb mozgatni, ezek olyan helyzetekre valók, ahol az állvány gyakori mozgatására van szükség, vagyis egy napon belül akár többször szükséges az átmozgatása Ha az állványról végzendő munka egy helyben végezhető, elegendő a fix, csúszásbiztos lábakkal rendelkező szerkezet.
 4. Munkahíd: fontos, hogy a felülete csúszásmentes vagy bordázott, és kilépésgátlóval ellátott legyen. Ha kinti használatra veszed, álljon ellen az időjárás hatásainak is!
 5. Maximális teherbírás: győződj meg a feltüntetett adatok alapján arról, hogy a kiszemelt munkaállvány elbírja-e azt a súlyt, amit kell. Számolj azzal, hogy hányan dolgoznak majd egyszerre az adott állványon és milyen egyéb súlyok (pl.: festék, munkagépek) terhelik még a szerkezetet. A biztonság érdekében számolj úgy, hogy a teljes terhelésre még további 10 százalékot rászámolsz.
 6. A szerkezet súlya: nem szerencsés olyan munkaállványt választani, amelynek a mobilitása csökken a nagy súly miatt. Ebből a szempontból az alumínium optimális választás, hiszen erős, de könnyű fém, ráadásul ellenáll az időjárás viszontagságainak is.
 7. Összeszerelhetőség: a leírásban szerepelnie kell, hogy szerszámok nélkül vagy azok használatával állítható-e össze a választott állvány.

[szerkesztés] Tippek

 • Vannak bővíthető állványok, így lehetőséged van megnövelni a munkamagasságot!
 • Informálódj a garanciát illetően!
 • Vásárolhatsz kilépésgátlót és falikampókat is a nagyobb biztonság érdekében.
 • Ha kint is használatba veszed a szerkezetet, legyen időjárásálló a munkafelület.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Használati és felépítési útmutató
 • Szerszámok (ha az adott állványtípus összeszereléséhez elengedhetetlen)
 • Idő az összeszereléshez.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A felület jellege legyen csúszásmentes vagy bordázott!
 • A használati és felépítési útmutatót kötelező betartani a balesetek elkerülése miatt!
 • Ellenőrizd, hogy az előírt szabványoknak megfelel-e a megvásárolt szerkezet!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Pribeksakkom