Moha graffitit készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell zöld graffitit csinálni mohából?

Anna Garforth mohagraffitije

A mohagraffiti vagy zöld graffiti tulajdonképpen élő műalkotás. Festék helyett növényeket rajzolsz a falra, amelyek abban a formában élnek és zöldellnek tovább, amit megálmodtál. A zöld graffiti a festékszórós graffitihez hasonlóan illegális a közterületeken, de a kertedben vagy akár a lakásod falán nyugodtan kipróbálhatod.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezd be a hozzávalókat (lásd alább). A mohát vizes, nedves helyeken, például egy erdei patak partján, esetleg öreg fatörzsek oldaláról tudod összegyűjteni, vagy virágárusnál is vásárolhatsz (ezzel kapcsolatban olvasd el a figyelmeztetéseket).
 2. Mosd át a mohát egy vödörben jó alaposan, hogy a gyökerek közül minél jobban kiázzon a föld. Akár áztathatod is, vagy többször is átöblítheted.
 3. A megtisztított mohát tépkedd kisebb darabokra, majd rakd turmixgépbe.
 4. Add hozzá a joghurtot vagy az írót, a vizet vagy a sört és a cukrot.
 5. Tedd rá a turmixgép tartályára a tetőt, majd kapcsold be a gépet, és addig turmixold a mohát, amíg zöldes színű, sűrű, homogén masszát kapsz.
 6. A festéket öntsd egy vödörbe, hogy könnyen oda szállíthasd, ahová a mohagraffitit szántad.
 7. Egy ecsettel vidd fel a mohából készült festéket a kiválasztott felületre. Minél durvább a felület, annál jobban meg tud tapadni a moha (üvegtáblára nem lehet mohagraffitit készíteni!). Legjobb, ha egy téglafalat vagy durvább vakolatú falfelületet választasz, esetleg valamilyen fából készült felületre dolgozol.
 8. Rendszeresen permetezd meg jó alaposan a mohát vízzel, hogy életben maradjanak a kis növények és beindulhasson a növekedés. (Legalább heti egy alapos öntözés javasolt, de minél gyakrabban permetezed a mohát, annál szebb lesz.)
 9. A moha néhány hét alatt életre kel és zöldellni kezd, de (egy darabig) csak azokon a területeken növekszik, amelyet befestettél. Így zöld képeket, mintákat vagy akár betűket formálnak a korábban csupasz felületen.

[szerkesztés] Tippek

 • Az a jó, ha a mohafesték sűrű, így a moha jobban megtapad a falon, és a minta sem folyik el. A megfelelő sűrűség érdekében a vizet ne egyszerre add a mohához, hanem részletekben, így jobban látod, mennyi kell belőle. Ha mégis túl híg lett a festék, gabonasziruppal vagy egy kis liszttel sűrítheted be, vagy adhatsz hozzá még mohát is, ha maradt.
 • A moha nedves, félárnyékos helyen tenyészik legjobban, így ha azt szeretnéd, hogy a mohagraffiti tartós legyen, ilyen helyet érdemes választani. Ha a mohát egy tűző napnak kitett falra festetted, próbáld legalább naponta öntözni!
 • A mohagraffitit akár belső terekben is használhatod.
 • Ha szép, szabályos formát szeretnél, ne szabad kézzel vidd fel a festéket, hanem használj sablont. A szabadon nőtt moha ugyanakkor soha nem lesz tökéletesen szabályos. Ha inkább olyat szeretnél, a már kifejlett mohapárnákból földdel együtt kell kiemelned a megfelelő alakú darabokat, és valamilyen szerves alapú, természetes ragasztóval (pl. csirízzel) a falra ragasztani.
 • Ha valamiért el akarod távolítani a mohát, permetezz rá citromlevet vagy tisztítószert, és várd meg, amíg elhal. Ezután könnyebben le tudod pucolni a falról.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Néhány maroknyi moha
 • 2 bögre író vagy natúr joghurt
 • 2 bögre langyos víz vagy sör
 • fél teáskanál cukor
 • esetleg gabonaszirup vagy liszt és víztartó zselé (utóbbit virágboltban, kertészetben, esetleg kisállat-kereskedésben lehet vásárolni)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Közterületen a mohagraffiti ugyanúgy tilos, mint a festékszórós változat! Ez a cikk nem azért készült, hogy a köztulajdon rongálására vagy a szabályok megsértésére buzdítson. A mohagraffitit kizárólag a saját kertedben vagy lakásodban használd, ha közterületet szeretnél így kidekorálni, kérj hozzá engedélyt!
 • A moha gyűjtése Magyarországon erdei haszonvételnek minősül, magánerdőben csak a tulajdonos írásos engedélyével végezhető, állami erdőkben pedig kizárólag kis mennyiségben, saját célra szabad belőle szedni. Természetvédelmi területről soha ne gyűjts mohát! A mohák között ráadásul számos védett faj van, amelyek egy része csak nagyítóval vagy mikroszkóppal különíthető el a gyakori fajoktól. Ezért ha biztosra akarsz menni, kertészetben vagy virágkötőknél vásárolhatsz mohát - ők elvileg engedéllyel rendelkező, a származási helyet igazoló gyűjtőktől veszik a mohát.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki