Mobilbarát weboldalt felépíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell mobilbarát weboldalt felépíteni?

Mobilbarat-weboldal.png
A Google 2015. decemberi adatai szerint az internetes vásárlások 69 százaléka mobilon történő kereséssel kezdődik (vö. táblagépeken 4%). Ez az arány annyira magas, hogy annak is érdemes minél előbb egy mobilra jól optimalizált weboldalt létrehoznia, aki még mindig nem adta be a derekát a ma már egyébként elvárt trendnek. Ha jó a mobiloldalunk, a vásárlóink 74%-a vissza fog térni, ellenben ha nem, a felhasználók 50% el is felejti gyorsan, hogy valaha a weboldalunkon járt. Hogy egy külön mobiloldalt érdemes létrehozni, vagy meglévő oldalunkat reszponzívvá tenni, egy korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk, ebben a bejegyzésben pedig általános irányelveket fogalmazunk meg annak érdekében, hogy mobileszközről is felhasználóbarát weboldalra juthassanak látogatóink.


[szerkesztés] Lépések

 1. Igazodjanak a tartalmak, oldalelemek, képek és betűk a kijelző méretéhez! Mivel az okoseszközök rendkívül változatok képernyőmérettel és –felbontással rendelkeznek, úgy kell kialakítanunk a mobilra optimalizált weboldalunkat, hogy az bármely eszközön kényelmesen használható legyen.
 2. Legyenek kis méretűek a képek! A betöltési idő hossza mellett azzal is számolnunk kell, aki a mobilinternet kerete terhére nézi az oldalunkat – nem szeretnénk, ha pár óriás felbontású képpel nagyban lecsökkentsük a felhasználható adatmennyiségét!
 3. Rendeződjenek egy hasábba a tartalmak! A mobileszközöket nem azért találták ki, hogy a lefelé görgetés mellett oldalirányba is csúsztatni kelljen a felhasználónak a tartalmat. Törekedjünk arra, hogy a weboldalunk 2-3 hasábja mobilon csússzon egymás alá.
 4. Figyeljünk a menü megjelenítésére! Abban az esetben, ha sok menüpontunk van, vagy hosszúak az elnevezések, rejtsük el azokat egyetlen menügomb alá, melyre kattintva jelennek meg a pontok függőlegesen.
 5. Vegyük figyelembe az érintőkijelző sajátosságait kattintógomb kialakításkor! Nyilvánvalóan pontatlanabbak vagyunk az ujjunkkal, mint az egérmutatóval, ezért tervezzünk nagyobb/szélesebb gombokat – persze az ízlésesség határain belül –, mellyel elkerülhetjük azt az irritációt, amit a sikertelen kattintás válthat ki a látogatónkból.
 6. Ne használjunk olyan megoldásokat, melyeket a mobileszközök nem tudnak kezelni! Iyen például a Flash. A Google azt ajánlja, hogy fontoljuk meg a HTML5 használatát videók és animációk lejátszásához, vagy használjunk videóbeágyazást.
 7. Ne vezessük 404-es oldalra a mobilos látogatóinkat!
 8. Az appunk letöltésére buzdító feliratok illeszkedjenek mobiloldalunk struktúrájába! Sok esetben úgy jelenik meg egy natív app letöltés, hogy az egész képernyőt elfoglalják – ezzel nemcsak a felhasználónak okoznak bosszúságot, de a Google is nehezebben vagy egyáltalán nem tudja beindexelni a mobiloldalunkat. (Ugyanez vonatkozik pl. a hírlevél-feliratkozásra vagy a megjelenő hirdetésekre is!)
  Mobiloptimalizalas-1.png


[szerkesztés] Tippek

 • Teszteljük az összes platformon (iOS, Android stb.) mobiloldalunkat!
 • Ellenőrizzük a Google eszközével, mennyire mobilbarát az oldalunk!
 • A Google Pagespeed eszköze nemcsak a mobilos, hanem a asztali weboldalunk tartalmát is elemzi, majd konkrét javaslatokat tesz az oldalunk gyorsabbá tételére.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • weboldal
 • fejlesztő vagy fejlesztői ismeretek
 • tartalmak, képek
 • pénz, idő és energia


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nagyon fontos, hogy a szövegeid jól olvashatók legyenek! Hiába Tiéd a legjobb tartalom, ha nem foglalkozol a mobilon megjelenő betűk méretével.
 • A Google tavasszal bejelentett algoritmusváltozása alapján a találati listán előnyben részesülnek a mobilbarát oldallal rendelkező vállalkozások!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS