Mikrochipet ültetni a kutyákba

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell mikrochipet ültetni a kutyákba?

mikrochip
Az alábbi sorokból megtudhatja, mire jó a mikrochip, és hogy kerül a kutyákba.

[szerkesztés] Lépések

  1. Mire jó a mikrochip? A mikrochip alkalmas az állatok egyedi és tartós megjelölésére. A chip egy számsort tartalmaz, mely egy speciális készülékkel leolvasható, a számsor alapján az internetes adatbázisban kikereshető az állat tulajdonosa. Az elveszett állat így visszajuthat gazdájához, illetve az állat ellopása esetén a tulajdonjog a chip révén igazolható. A chip az állat élete végéig működik, és leolvasható. A mikrochipet állatorvos tudja beültetni az állat bőre alá állatorvosi rendelőben, vagy háznál.
  2. Hogyan ültetik be a chipet? A jelölés abból áll, hogy egy ún. transzpodert ültetünk a bőr alá. A transzpoder egy körülbelül rizsszem nagyságú kapszula. Egy speciális injekciós készülékkel juttatjuk a bőr alá, a nyaktájék bal oldalán. Behelyezése kis fájdalommal jár, altatás nélkül elvégezhető. A behelyezést követően egy leolvasó készülékkel ellenőrizzük a chipet. A mikrochip egy számsort tartalmaz, melyhez egy online adatbázisban hozzárendeljük a gazda és az állat adatait (mikrochip regisztráció), valamint egy adatlapot is kitöltünk.
  3. Mikor kötelező? 2013. január 1-től kötelező a magyarországi ebek mikrochipes megjelölése. A macskák és vadászgörények esetében a külföldre szállítás kapcsán kötelező a mikrochip.

[szerkesztés] Tippek

  • Több szempont miatt is érdemes kedvencünket megjelöltetni mikrochippel!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • állatorvos

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mikrochip beültetéséhez mindig kérjük állatorvos segítségét!
  • A mikrochip beültetéséhez mindig vigyük magunkkal kedvencünk sorszámos oltási könyvét!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások