Mesét választani egy négy, öt, hat, hét, nyolc éves gyereknek

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell mesét választani egy négy, öt, hat, hét, nyolc éves gyereknek?

Mese-valasztas-gyerekeknek-hogyan.jpg

Az vitathatatlan tény, hogy a mese minden életkorban leköti a gyermekeket, viszont az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mese hangzik el az eseti meseolvasásnál, vagy épp milyen mesét olvas a gyermek, ha már tud olvasni. A legkisebbeket, a csecsemőket és az 1-2 év körüli gyereket maga a mese még nem is igazán érdekli, inkább csak a ritmikusság, a hangzás, tehát a tartalom nem fontos. Óvodás kortól azonban már az is lényeges lesz, hogy miről szól a mese. Lássuk, melyik életkorban milyen mesét érdemes olvasni a csemetéknek.

[szerkesztés] Lépések

 1. Három éves korban még a versek és verses mesék is lekötik a gyerekeket, ahogyan a láncmesék is, de már a rövidebb történetekkel is érdemes tenni egy próbát. Egy háromévesnek már lehet kedvenc meséje, mesekönyve is, ugyanis ebben a korban már maga a mesekönyv is érdekelni fogja őket. Az állatos témájú mesék kedveltek ilyenkor, azok, amelyekben már párbeszéd is van, és nemcsak ritmusosak, de érdekes szófordulatokat is tartalmaznak.
 2. Négy-öt éves korban is érdekes az állatmesék, de ilyenkor már a hosszabb novellamesékkel is lehet tenni egy próbát. Ebben az életkorban szokott igazán elkezdődi a mesekönyvek, mesék iránti érdeklődés, és már épesek különbséget tenni a valóság és a mesék világa között is.
 3. Hatéves kor körül már a szövevényesebb cselekményű mesékkel is érdemes próbálkozni, hiszen ilyenkor már a tündérmesék is lekötik a gyerekek figyelmét. A sokszereplős, cselekmény dús történetek kerülnek előtérbe, még akkor is, ha a hatéves gyerkőc még óvodás. Amikor már a gyerek megtanul olvasni, akkor nemcsak az lesz érdekes a számára, ha hall mesét, hanem az is, hogy maga tudja elolvasni. Ilyenkor néha visszatérnek a rövidebb mesék, hiszen az olvasás tanulásához még ezek lesznek inkább alkalmasak. Attól, hogy a gyerek tud olvasni, még ne hagyjuk abba a meseolvasást, hiszen az érdeklődését már inkább a meseregények kötik majd le, viszont ezek olvasása még bonyolult lesz a számukra.
 4. Hét-nyolc éves korban már viszonylag önállóan olvasnak, de sok gyerek igényli még, hogy a szülő olvasson nekik. Érdemes már hosszabb meseregényeket választani, amit a gyerek megpróbálhat egyedül is olvasni, de ha szükséges, a szülő segíthet, hogy haladjanak a történettel. Ilyenkor már az illusztráció nem lesz annyira fontos kérdés, mint kisebb korban.


[szerkesztés] Tippek

 • Ne essünk kétségbe, ha a gyermek azt mondja, hogy nem szereti az olvasott meséket. Keressünk többféle mesekönyvet, lapozzuk őket együtt, esetleg vessük be a hangos meséket.
 • Egyre több mesekönyv hátulján látni kormegjelölést. Ha nem találunk ilyet, érdemes a könyvesbolt alkalmazottak tanácsát, véleményét kikérni.
 • Online is rengeteg mesét találhatunk.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Mesekönyv (hagyományos vagy online)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vásárlás előtt mindenképp érdemes átlapozni a mesekönyvet, illetve beleolvasni, mert így lehet kiszűrni a nem minőségi tartalmakat.
 • Minden esete érdemese legalább egy rövid verset, mesét olvasni már viszonylag kicsi kortól, mert így szereti meg a meséket.
 • Az olvasási készség is úgy fejlődik igazán, ha minden nap olvas a gyerek, ezért az esti meseolvasáskor ő is olvasson el legalább egy oldalt vagy bekezdést.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell