Mennyezetet festeni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell mennyezetet festeni?

Mennyezet festes.jpg

A mennyezetfestés talán az otthoni munkálatok legnehezebb része. Nem mindegy, hogy mivel, mikor, hogyan és milyen színű festékkel festünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. A szakértő kezek akár létráról, ecsettel is gyorsan haladnak, de a gyakorlatlan háziak inkább válasszák a plafonfestést megkönnyítő segédeszközöket: a festőhengert és a teleszkópos nyelet. A festőhengert inkább gyakrabban mártsuk kevesebb festékbe, mint fordítva. Ezután festéklehúzó-rácson görgessük a hengert addig, amíg a fölösleges festék lecsöpög.
 2. Mindig a bejövő fény (tehát az ablakok) irányából befelé dolgozzunk, mivel később is így látszik majd a végeredmény. Ennél a felületnél különösen fontos, hogy gyorsan dolgozzunk és az egész területet egyszerre kenjük be. Ez nem jelenti azt, hogy nem tarthatunk néhány perces „nyakat pihentető” szünetet, de a már felhordott festék legyen még nedves, amikor folytatjuk a munkát.
 3. Alapvető igazság a szobafestéssel kapcsolatban, hogy aki nem profi, inkább nappali fénynél végezze ezt a munkát. A mesterséges fénynél ugyanis sok apró hely kimaradhat. A fentiek, illetve hogy száraz időszakban, a megfelelő szellőzés biztosítása is fokozottan igaz, ha a mennyezet kifestésére készülünk.
 4. Ha a mennyezet túl alacsony, fessük a plafont sokkal világosabbra, mint a falakat. Viszont, ha túl magas, közepesen világos árnyalattal fessük le! Ettől egy kissé „leesik” majd a plafon, különösen, ha a falak világos színűek.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a mennyezet túl alacsony, fessük a plafont sokkal világosabbra, mint a falakat. Vagy mindent fessünk fehérre (persze a fehérnek is sok árnyalata van a Poli-Farbe Platinum választékában). Ezt viszont fényes vagy selyemfényű festékkel tegyük. Az sem baj, ha nem ilyet használtunk. A Poli-Farbe Platinum Falfény utólag is felvihető, és a selymes csillogás mellett moshatóvá teszi a falakat és a mennyezetet. A fényes felület jobban visszaveri a fényt, így vizuálisan magasabbnak tűnik majd a szoba.
 • Kétszintes, galériás házakban gyakori helyzet, hogy a mennyezet túl magas. Ezeket közepesen világos árnyalattal fessük le. Ettől egy kissé „leesik” majd a plafon, különösen, ha a falak világos színűek. Ha most megfordult a fejedben, hogy totál sötétre fested a plafont, ne tedd: nyomasztó lesz a hatása. Még egy trükk: ha használunk stukkót a fal és a mennyezet között, fessük azt sötétebbre mint bármi mást. Ez is alacsonyabbá teszi a mennyezetet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Létra vagy teleszkópos nyél
 • Ecset vagy festőhenger
 • Festék
 • Festéklehúzó rács

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Védjük a padlót a mennyezet festése közben.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Szobafestő Attila