Melltartót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell melltartót választani?

Melltarto.jpg
Sokszor úgy érezzük, hogy azokat a ruhadarabokat a legnehezebb kiválasztani, melyeket mások nap, mint nap látnak rajtunk. Holott a legtöbbször pont, hogy az intim fehérneműk kiválasztása jelent problémát, melyek viselése olykor igen kényelmetlen lehet, ráadásul általában csak a legkülönlegesebb személyeknek, a legfontosabb pillatokban mutatjuk meg.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mérd meg magad egy centivel! Két méretet kell figyelembe vennünk:
  1. Mellbőség mérete: ezt úgy tudjuk megmérni, ha a mérőszalagot a mellcsúcson vezetjük körbe, ügyelve arra, hogy hátul is a mell magasságában legyen.
  2. A másik a mell alatti méret, melynél ügyeljünk, hogy egyenes vonalban a mell alatti közvetlen vonalban vezessük végig a centi! A kosár besorolások egyik típusának alapja, hogy a mellcsúcsnál mért körméret és a mell alatt mért körméret különbsége, hogy alakul:
   1. ’A’ kosár: ha különbség kb. 13 cm
   2. ’B’ kosár: ha különbség kb. 15 cm
   3. ’C’ kosár: ha különbség kb. 17 cm
   4. ’D’ kosár: ha a különbség kb. 19 cm
   5. ’E’ kosár: ha a különbség kb. 21 cm
   6. ’F’ kosár: ha a különbség kb. 23 cm
   7. ’G’ kosár: ha a különbség kb. 25 cm
 2. A beírt méret nem szentírás! A legrosszabb metódus, ha valaki eltökélte, hogy ő márpedig tudja a melltartó méretét, és minden esetben ebbe a számozásba próbálja meg beletuszakolni magát, vagy éppen elviselni, hogy semmit sem tart a melltartó. Minden cég saját méretezést használ, ezért nem mindig ugyanaz a méret lesz számunkra ideális a különböző fazonú és márkájú fehérneműkből. Csak a tökéleteset válasszuk!
  Melltáblázat.jpg
 3. Kérj segítséget a fehérnemű boltban a szakértő eladótól! Érdemes levetkőzni gátlásainkat, és egy olyan fehérnemű szaküzletbe menni vásárolni, ahol meg tudjuk kérni az eladót, hogy segítsen a helyes méret és fazon kiválasztásában. A megfelelő méret kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy a mellek sem oldalt, sem pedig a kosár tetején nem türemkedhetnek ki.
 4. Vegyük figyelembe a mell irányát is! Ha széles a hát a melleket célszerű kívülről befelé nyomni, ha azonban a gravitáció jelent nagyobb problémát, akkor az alulról felfelé irányítás hozhat látványos eredményeket.
 5. Figyeljünk oda a melltartó alátámasztásra! Mely segít mellünk feszesen tartásában, és a hátízületeknek is fontos, hogy megfelelő kiképzésű fehérneműt viseljünk.
 6. Kerüljük a merevítő vasakat tartalmazó darabokat! Érdemes inkább olyan fehérneműt választani, melyben a merevítés gumis vagy valami egyéb módon van megoldva. A merevítőnek mindig szigorúan a mell alatt kell húzódnia, ezért ha egy kicsit is felcsúszik, akkor nagyobb méretet kell választanunk, de ez nem feltétlenül a körméretre vonatkozik, inkább a kosár méretre.

[szerkesztés] Tippek

 • Otthoni használatra, ha lehet, ne használjunk melltartót! Érdemes, esténként és hétvégenként az otthon töltött időben melltartó nélkül lennünk, mert ez segít megőrizni melleink feszességét hosszú távon.
 • Ma már nem csak az optikai mellnagyobbítás divatos, hanem olykor szükség van a mell „összehúzására” is, hogy ne tűnjön annyira méretesnek. Ehhez ma már kaphatók kicsinyítő melltartók, mely egy kosár mérettel kisebbnek tüntetik fel a mellet, anélkül, hogy kényelmetlen lenne viselésük. Ez kitűnő például olyan ruhadarabokhoz, melyek derékban tökéletesen állnak, mellben azonban nem érnek be valakin.
 • Ha éppen jelentős súlygyarapodás (pl. terhesség) vagy súlyvesztés (pl. fogyókúra) közben vagyunk, akkor mindenképpen érdemes folyamatosan ehhez igazítva új melltartókkal bővíteni ruhatárunkat.
 • Sportoláshoz természetesen külön melltartót, válasszunk speciálisan sportboltban megvásárolhatót, mely egyáltalán nem tartalmaz merevítőt, viszont kellően "szoros",ámde rugalmas ahhoz, hogy tartást biztosítson mozgás közben!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakszerű segítség
 • Mérőeszköz (centi)
 • Melltartó méret finomhangoló eszköz (lsd. források)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Egyes kutatók szerint a nem megfelelő melltartók, egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A legnagyobb probléma, ha túl kicsi a kosara vagy körmérete a melltartónak, ezért folyamatos szorításban vannak melleink. A mellméretünkhöz képest szűk melltartó elszorítja a hajszálereket és vizesedést idézhet elő, a bő, kinyúlt darabok pedig nem tartanak, így egyáltalán nem töltik be funkciójukat. A másik probléma, ha több olyan eleme is van a fehérneműnek, ami miatt bőrünk folyamatos dörzsölésnek és irritációnak van kitéve.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások