Mell-önvizsgálatot tartani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell mell-önvizsgálatot tartani?

A rosszindulatú mellrákok jó része pozitív kimenetelű lenne, ha időben észlelnék a megbetegedést. Érdemes ezért rendszeresen, legalább havonta egyszer önvizsgálatot tartani, hogy a kötelező szűrések közben is biztonságban érezhessük magunkat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hol végezzük a vizsgálatot? Olyan helyet érdemes választani, ahol kellően jó a világítás, hogy alaposan szemügyre vehesd magad, és egy rendes tükör is található a helyiségben, amiben jól látod a melled környékét és nem torzít!
 2. Mell.jpg
  Nézd meg nincs-e elváltozás a melleiden! Állj szembe a tükörrel, és húzd ki magad! Először leengedett, majd feltartott kézzel vedd szemügyre a melleidet, hogy látsz-e behúzódást a bőrödön vagy a mellbimbódon! Ha szabad szemmel nem látsz semmi különbséget, akkor jöhet a tapintásos vizsgálat!
 3. A bal karodat engedd le, a jobbal pedig centiről-centire, egy kis területet sem kihagyva vizsgáld meg a bal melledet, apró körkörös tapintásokkal zárt újjal! Göböt vagy bármilyen csomósodást kell keresni! Majd ugyanezt végezd el a másik melleden is, úgy, hogy a jobb karodat leengeded!
 4. Most a bal kezeddel fogd meg a tarkódat, és a jobb kezeddel újra tapintsd végig a melled minden pontját körkörös mozdulatokkal! Most cseréld meg a kezed, a jobbat tedd a tarkódra, a ballal pedig vizsgáld meg a jobb melled!
 5. Párhuzamosan emeld mindkét kezed a magasba, és nézd meg, hogy a mellbimbóid egy vonalban vannak-e, és mindkettő felfelé áll-e!
 6. Mellvizsgálat.jpg
  A bal kezedet tartsd magas tartásban, a jobbal pedig vizsgáld át újra a bal melled! Most cseréld meg a kezed, a jobbat tartsd magas tartásban, a ballal pedig vizsgáld meg alaposan a jobb melled!
 7. Mellvizsgálat2.jpg
  Feküdj hanyatt és a jobb kezed tedd a fejed alá! A bal kezeddel vizsgáld meg a jobb melledet! Végezz nyomó mozdulatokat, hogy valahol nem érzel-e fájdalmat. A mellbimbód körül is végezz nyomó mozdulatokat, és nézd meg, nem váladékozik-e! A hónaljban úgyszintén végezzük el a körkörös mozdulatokat ugyanebben a pózban!

[szerkesztés] Tippek

 • Mikor érdemes önvizsgálatot tartani? A menstruáció végeztét követő második-harmadik nap a legideálisabb elvégezni a vizsgálatot, mivel ilyenkor a mellek kevésbé érzékenyek, puhák és könnyen tapinthatók. Ezt követően minden hónapban ugyanebben az időszakban vizsgáld meg magad, mivel így a tested hormonális helyzete nem zavarhatja meg a vizsgálatot. Ilyenkor például kevéssé valószínű, hogy egy megduzzadt tejmirigyet összetévesztünk egy daganattal.
 • Elsőre mindenki hajlamos daganatokat találni, pedig az első pár önvizsgálati alkalom inkább csak a saját mellünkkel való megismerkedést jelenti. Pár hónap után már ismerni fogjuk mirigyről-mirigyre a mellünket, és ekkor kezdődik az igazi vizsgálat, hogy észreveszünk-e ezekhez képest valamilyen változást.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kivilágított tükrös helyiség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az otthoni önvizsgálat nem pótolja az orvosi szűrővizsgálatokat és a mammográfiát, ezért mindenképpen rendszeresen járj el rájuk!
 • Ha bármi furcsát vagy szokatlant észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások