Megvédeni az epét

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megvédeni az epét?

Epe megvedeni.jpg

Az epe apró, hüvelykujj méretű, körte alakú szerv, amely a máj alatt helyezkedik el és szorosan együttműködik vele. A májban naponta friss epe termelődik, amely az epehólyagban gyűlik össze, és ott tárolódik. Az epében szervetlen anyagok, természetes hormonok és szteroidok vannak. Az epe egyrészt az általa tartalmazott sók révén a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segíti, másrészt kiváló hashajtó, ezzel biztosítja a belek tápláléktovábbító mozgását. Ha az eperaktár nem ürül rendszeresen, akkor a felgyülemlett epe besűrűsödik, majd kristályok keletkeznek benne, melyek csomókat alkotnak és kialakul az epekő. Még rosszabb a helyzet, ha egy komoly epegörcs vagy epekőbetegség következtében az epehólyag eltávolításra kerül! A fő epevezetéken van egy lakat, „szezám”, ami csak akkor nyílik ki, ha hír érkezik az agyba az érkező táplálékról. Amikor befejeztük az evést, a „szezám” bezárul, hogy ne veszítsünk feleslegesen egy csepp epefolyadékot sem. Epehólyag hiányában a „szezám” nem az étel bevitelekor nyílik ki, hanem amikor az epevezetékek nem bírják már a nyomásfelesleget. Az epe tehát olyankor kerülhet a vékonybélbe, hasnyálmirigybe, amikor nincs mit lebontania, így patkóbél-gyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. A cikkben megfogalmazott tanácsok megfogadásával és betartásával azonban javíthatunk epénk működésén, és elkerülhetjük az epehólyag eltávolítását.

[szerkesztés] Lépések

 1. Figyeljünk oda a fizikai tünetekre! Az epehólyag nem megfelelő működésére utalhat a fájdalom a törzs jobb oldalán, a migrén, a fejfájás, a merevség és a rossz, fáradtsággal terhelt közérzet!
 2. Ismerjük fel az epehólyag megbetegedésére utaló érzelmi megnyilvánulásokat is! Ilyen például a mogorvaság, az agresszivitás, a féltékenység, a határozatlanság, a frusztráció, a visszafojtott harag és a megkeseredettség.
 3. Részesítsük előnyben a következő zöldségeket: articsóka, zöldbab, cékla, sárgarépa, gyermekláncfű, édeskömény, kelkáposzta, csalán, olívaolaj, petrezselyem, retek, édesburgonya, vizitorma!
 4. Előzzük meg az epekövet a következők fogyasztásával: natúr szója, dió, bab, lencse és borsó!
 5. Fogyasszunk sok B komplex vitamint! Ezek hántolatlan gabonafélékben találhatóak, és abban segítik az epehólyagot, hogy tökéletesebben tudja az epét kibocsájtani.
 6. Végezzünk megfelelő testmozgást! A máj és az epehólyag pangásának elhárítására alkalmas gyakorlatok ugyanazok, mint amelyek a felhalmozódott frusztráció és feszültség levezetésére is szolgálnak (pl. futás), az elmerevedett váll és nyakizmok feloldására a rendszeres masszírozás az igazi megoldás.
 7. Használjunk illóolajokat! Jótékony hatással lehet ránk, és ezáltal epeműködésünkre a bergamott-, a keserűnarancs-, a kamilla-, a levendula-, a borsmenta- és a rozmaringolaj is.

[szerkesztés] Tippek

 • Használjunk kurkumát (indiai fűszer) ételeink ízesítésére/színezésére, ugyanis kiváló hatással van a májra és az epehólyagra.
 • A gyümölcsök közül a citrom fogyasztása segíthet még a jobb epeműködésben.
 • Természetesen a megelőzés a legfontosabb, azonban ha már kialakult egy probléma, akkor egy alapos kivizsgálás után a szakértői segítség és a személyre szabott megoldás a célravezető.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a felsorolt tanácsok betartása

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Figyeljünk oda a lelki és fizikai tünetekre is, mert ezek is az epehólyag megbetegedésének jelei lehetnek!
 • Szteroidok és fogamzásgátlók szedése fokozottan kitesz bennünket az epekőképződés veszélyének, de ezt teszi velünk a túl sok zsiradék és protein fogyasztása is.
 • Kicsit furcsa, de a zsírban különösen szegény és diétás étrend pontosan ugyanilyen rizikófaktor! Ugyanis az epekibocsájtás ingerléséhez szükség van zsírbevitelre (min. 5-10 g). Ellenkező esetben elszaporodnak a baktériumok a vékonybélben, és erjedés, puffadás, nagy mennyiségű gáztávozás lesz a következménye!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dr. Kacsó Kornélia