Megvédeni a gyerekünket, ha csúfolják

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megvédeni a gyerekünket, ha csúfolják?

Gyerek-csufolodas.jpg
Sajnos szinte lehetetlen elkerülni, hogy előbb vagy utóbb ne kerüljön a gyermekünk a csúfolódás középpontjába. Legyen az a haja vagy a neve miatt, a szemüvege, a plusz kilói vagy az okossága miatt – rá is sor fog kerülni. Az alábbi cikkel ilyen esetben igyekszünk segíteni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Biztosítsuk a gyereknek a megfelelő családi hátteret! Ha a gyermekünk támogató családban nő fel, akkor el fogja mondani, hogy csúfolják, és akkor tudunk számára segíteni. Fontos, hogy a gyerekünk érezze, hogy mi mellette vagyunk és megóvjuk.
 2. Éreztessük a gyerekünkkel, hogy elfogadjuk olyannak, amilyen! Ha nem érzi, hogy olyannak szeretjük, amilyen, akkor még jobban meg akar felelni, és így a csúfolódás is jobban bántja.
 3. Magyarázzuk el neki, hogy ez egy játszma! A csúfolódással a másik fél energiát akar nyerni. Ezért addig fogja csinálni, amíg azt látja, hogy a csúfolt fél emiatt rosszul érzi magát. Ha azonban úgymond nem veszi fel az ilyen csúfolódást, akkor egy idő után abba fogja hagyni.
 4. Mondjuk el neki, hogy ilyen csúfolódások mindig lesznek az életben! Hozzunk neki példát arra, hogy velünk is ez történt. Magyarázzuk el neki, hogy most lehet, hogy egy osztálytársa cikizi, később majd egy kollégája vagy ismerőse fogja – ez sajnos így megy. Ezt nem elfeledni kell, elhessegetni ennek a gondolatát, hanem el kell fogadni, hogy van ilyen. Azt kell megértenie, hogy nem lehet mindenkinek megfelelnie, és nem is kell.
 5. Adjunk megoldási lehetőségeket számára, hogy meg tudja oldani a problémát. Nincs egyetlen jó megoldás, de íme néhány lehetőség:
  • Magyarázzuk meg neki, hogy próbálja figyelmen kívül hagyni a másik gyerek csúfolódásait, mert akkor idővel az abba fogja hagyni.
  • Mondjuk neki, hogy hagyja ott a másik gyereket és kezdjen mással játszani. Fontos, hogy tudja, hogy nem kell mindenkinek megfelelnie, de ott van a többi gyerek, akivel játszhat.
  • Magyarázzuk el neki, hogy ha mondjuk azt mondják neki, hogy buta, az nem azt jelenti, hogy az is lesz.
  • Kérdezzük meg, hogy miért gondolja, hogy annak a gyereknek meg kell felelnie.
 6. Magyarázzuk el a gyerekünknek, hogy a másik gyereket is lehet, hogy bántják, és ezért csúfolódik. Lehet például, hogy van egy idősebb testvére, aki őt is folyton szekálja, és ezért tölti ki rajta a haragját. Ettől persze nem kell őt szeretni, de talán könnyebb lesz megérteni és figyelmen kívül hagyni.
 7. Kérdezzük meg, hogy ő nem csúfolódik-e. Gyakran előfordul, hogy ezt nem említik a gyerekek, pedig neki is abba kell hagynia a csúfolódást, ha ő sem akar célkeresztbe kerülni.
 8. Segítsünk a gyerekünk önbizalmának növekedését. Ha kell, kérjük ehhez szakember segítségét.
 9. Ha a gyerekünket csúfolják, ne tegyük az alábbiakat:
  • Ne rohanjunk egyből az óvó nénihez vagy tanár nénihez, mert így még árulkodónak is tartják majd.
  • Ne biztassuk arra, hogy agresszívan reagáljon a bántásokra és hogy ő is csúfolódjon.
  • Ne támadjuk le a csúfolódó gyerek szüleit. A szülők általában el sem tudják képzelni, hogy a gyerekük csúfolódik.
  • Ne álljunk a gyerek helyett bosszút.

[szerkesztés] Tippek

 • A menekülés (pl. iskolaváltás) nem megoldás, mivel mindig lesznek ilyen helyzetek, és a gyerekünknek meg kell ezzel küzdenie.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • megértés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Tanítsuk meg a gyerekünket arra, hogy ne csúfolódjon.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag