Megtanítani a kutyát pacsit adni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megtanítani a kutyát arra, hogy pacsit adjon?

A pacsiadás nem éppen hasznos, de roppant jó játék. Erre az egyszerű trükkre néhány kutyát szinte tanítani sem kell, de bármelyik eb könnyen elsajátítja a feladatot. A sikerélmény szinte garantált, pláne, ha gazdának és kutyának egyaránt szórakozás a tanulás.

[szerkesztés] Lépések

Kutya pacsi.jpg
 1. Készíts a zsebedbe vagy egy övtáskába jutalomfalatot, majd játssz egy kicsit a kutyáddal, hogy egy picit kimozogja magát – így jobban tud majd koncentrálni.
 2. Ezután – lehetőség szerint – ültesd a kutyát magaddal szembe.
 3. Vegyél egy jutalomfalatot a bal kezedbe úgy, hogy a kutya is lássa, esetleg azt is hagyhatod, hogy megszagolja, de még ne add oda neki!
 4. Guggolj le a kutya elé, és a jobb kezedet tartsd a lába felé, hogy bele tehesse a mancsát.
 5. A kutyád a jutalomfalat iránt fog inkább érdeklődni, de mivel egyelőre nem kapja meg, előbb-utóbb megmozdítja a lábát is, hogy megpróbálja elvenni.
 6. Ekkor fogd meg és egy kicsit tartsd a mancsát (mintha kezet ráznál vele), és ezzel egy időben, azonnal add oda a jutalomfalatot is!
 7. Ismételd el még párszor a fentieket. A kutyád egyre hamarabb fogja emelni a lábát.
 8. Ekkor már társíthatod a mozdulathoz a parancsszót is: amikor kinyújtod a kezed, mondd, hogy „Pacsit!” vagy „Mancsot!”
 9. Ha a kutyád már minden esetben megemeli a lábát, nehezítsd a feladatot: már csak akkor add oda a jutalomfalatot, ha szépen a tenyeredbe teszi a mancsát (egy apró lábemeléssel már ne elégedj meg).
 10. Ha már jól tudja a kutyád, hogy mit vársz tőle, elhagyhatod a jutalomfalatot. A lényeg a fokozatosság: először például csak nagyon dicsérd meg, majd játssz vele, de a következő alkalommal még adj jutalomfalatot. Ezeket az alkalmakat azonban fokozatosan ritkítsd a játék javára. Végül már legyen „elvárás” a parancs teljesítése, hiszen a kutyád már tudja, mit kell tennie – de természetesen néha így is járjon a dicséret.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a kutyusod az első pár alkalommal nem mozdítja magától a lábát, és kezd lankadni a figyelme, picit megérintheted a mancsát vagy esetleg fel is emelheted helyette. A jutalom természetesen ilyenkor is jár. Ezt azonban tényleg csak pár alkalommal tedd meg, utána megint várj, hogy a kutya magától lépjen.
 • Ha klikkerrel szeretnéd tanítani a kutyádat arra, hogy pacsit adjon, mindig a klikk legyen az első, és csak utána jöjjön a jutalomfalat!
 • Ha a kutyusod már nagyon profin ad pacsit, fejleszd tovább a feladatot: mindig azt a lábát nyújtsa például, amelyik kezedet elé tartod, vagy esetleg ne csak a kezedbe, hanem a combodra vagy a lábfejedre is adjon pacsit, ha azt nyújtod.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Jutalomfalat
 • Egy kis kitartás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Néhány kutya nagyon jól felismeri, hogy milyen hatással van az emberekre ez a gesztus, és egy idő után üdvözlésképpen vagy bocsánatkérésként is pacsit ad. Ha a kutyád rossz fát tett a tűzre, azért ne olvadj el egy pacsitól.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki