Megszerettetni az olvasást a gyerekekkel

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megszerettetni az olvasást a gyerekekkel?

Olvaso gyerek.jpg
Napjainkban egyre elterjedtebb az a tény, hogy a mai gyerekek nem szeretnek olvasni. Bár van igazságalapja ennek a megállapításnak, mégis nem kell, hogy ebbe belenyugodj. Ha odafigyelsz gyermekedre, és már fiatal korában megismerteted vele az olvasás örömét, akkor olyan értékekkel teszed gazdagabbá, melyeket felnőtt korában is hasznosítani fog.

[szerkesztés] Lépések

 1. Legyél példa gyermeked előtt. Ha látja, hogy számodra örömöt okoz az olvasás, akkor ő is részese akar majd lenni ennek.
 2. Az olvasás legyen a mindennapi élet része. Keressetek olyan időpontot, amikor együtt tudtok olvasni, akár csak egy rövid mesét lefekvés előtt.
 3. Menjetek el együtt könyvtárba, könyvesboltba. Ismerje meg gyermeked, hogy milyen módokon juthat könyvekhez.
 4. A gyermeked számára biztosíts olyan könyvet, amely érdekfeszítő és viszonylag könnyen olvasható. Ezzel segíted, hogy sikerélménye legyen az olvasással kapcsolatosan.

[szerkesztés] Tippek

 • Az olvasás megszerettetéséhez szükség van rá, hogy gyermeked a könyveket is megszeresse. Érdemes együtt megismerkednetek a gyermeked által választott könyvvel. Beszélgethettek a könyv borítójáról, illatáról, szerzőjéről.
 • Először érdemes a gyereknek olyan könyveket adni, melyekben kevés a leíró rész, gyors, olvasmányos a cselekményes. Ezáltal kellemes élményt fog az olvasáshoz kapcsolni, és később nyitott lesz az esetleges nehezebb olvasmányokra is.
 • Amennyiben lehetőséged van rá, érdemes a könyv történetéken helyszínére ellátogatni, vagy olyan helyszínre elmennetek, melyet gyermeked a könyvhöz tud kapcsolni. Egy már meglévő vizuális élmény után sokkal jobban átéli, megérti a történetet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Könyv
 • Könyvtárjegy
 • Lelkesedés az olvasás iránt
 • Sok idő, melyet gyermekeddel töltesz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A gyerekek nem szeretnek kényszerből olvasni. A kötelező olvasmányokat kifejezetten kerülik. Azonban törekedj rá, hogy az általa választott könyvek mellett a kötelező irodalmat is kezébe vegye. Hiszen nem fejlődik a gyerek, ha csupán olvasmányos, nem szépirodalmi műveket olvas.
 • Figyelj oda, hogy életkorának megfelelő könyveket olvasson gyermeked, mert egy esetlegesen túl korán elolvasott könyv negatív élményként fog számára megmaradni.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk