Megszabadulni az atkáktól

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megszabadulni az atkáktól?

Atka.jpg

Az atkák az emberekre és az állatokra egyaránt veszélyt jelentnek. Az embereknél elsősorban allergiás reakciókat váltanak ki, melyek megkeseríthetik az életünket, a háziállatok esetében pedig a macskáknál például gombás fülgyulladást okozhatnak, melyet égető, viszkető érzés kísér.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nagyon magas hőmérsékleten mossuk az ágyneműket! Legalább 60 Celsius fokon, de ha az anyag bírja, akkor akár 90 fokon is moshatjuk ágyneműinket, mivel a magas hőmérsékleten biztosan elpusztulnak az atkák. A centrifugázást se hagyjuk el, mert az plusz fegyver ellenük!
 2. Jegeljük a helyzetet! A forrósság mellett a dermesztő hideg az, amit az atkák nem bírnak, ezért az ágynemű lehúzásakor a paplanokat és párnákat télen rakjuk ki a mínuszokba, mivel így biztosan megszabadulhatunk a kéretlen hálótársaktól!
 3. Mossuk ki vagy fagyasszuk le a plüssállatokat! Amennyiben gyermekünk allergiás, érdemes gyakran mosni a plüssállatait, mivel azok az atkák kedvelt búvóhelyei! Ha túl érzékeny a plüss anyaga, akkor tegyük be egy napra a fagyasztóba, mivel a -18 Celsius fok alatti hideget már nem bírják az atkák!
 4. Gőztisztító a szőnyegek esetében! Az is sokat segíthet, ha megfelelő vákumot képező porszívóval takarítjuk otthonunkat, de rendszeres időközönként, legalább negyedévente, érdemes gőztisztítású gépet is bevetnünk az atkák ellen, mivel a forrósságnak biztosan nem fognak tudni ellenállni!
 5. Nedves rongyot használjunk a portörléshez, mivel így nagyobb esélyünk van az atkák eltávolítására, míg a különböző száraz portörlő eszközökkel, csak ide-oda rakosgatjuk őket a lakásban!
 6. Használjunk légkondicionálót! A légkondicionáló egyben szűrőberendezésként is funkcionál, és kiszárítja a levegőt, ezzel pedig csökkenti az atkák "élelmét", így a populációt is.
 7. Naponta többször szellőztessünk! Kiváltképp felkelés után és lefekvés előtt közvetlenül.
 8. Kerüljük a túlzott párologtatást a lakásban, mivel az atkák a 18-24 Celsius fokos hőmérsékletet, valamint a nyirkos helyeket – 70-80%-os páratartalom – kedvelik!
 9. Szagokkal az atkák ellen! Az ecet és az eukaliptusz az, amit az atkák sehogy sem bírnak elviselni, ezért érdemes ezekkel befecskendezni az ágyat, de persze csak akkor, ha mi bírjuk a gyűrődést!

[szerkesztés] Tippek

 • A megelőzés érdekében érdemes műanyag bevonatú matracokat és párnákat használni, mivel azok áthatolhatatlanok. Továbbá érdemes az állati vagy növényi anyagból készült matracainkat szivacsra vagy más szintetikus anyagra kicserélnünk.
 • A megelőzés apró, de fontos lépése, ha az utcai cipőnkkel nem mászkálunk a lakás többi részén, hanem azt már közvetlenül az ajtóban belépve lerakjuk!
 • Atkamentes nyaralás: ha nagyon kínoz minket az allergia, akkor érdemes 1600 méter tengerszint feletti magasságban nyaralóhelyet választani magunknak, mivel ott nincsenek poratkák.
 • Válasszunk memóriahabos párnát magunknak, mivel ezek antiallergének, és különleges belső szerkezetüknek megfelelően az atkák nem kedvelik, illetve alig tudnak megtelepedni bennük.
 • Használjunk matracvédő ágytakarót, mely több rétegű, mivel így a testünkről lehulló miniatűr bőrdarabokat megakadályozzuk abban, hogy átjussanak a matracvédőn keresztül a matracba, és eledelül szolgáljanak az atkáknak!
 • Lakberendezéskor kerüljük a szőnyegeket, kárpitokat, mert ezek jelentnek menedéket az atkáknak!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gőztisztítású porszívó
 • memóriahabos párna
 • matracvédő ágytakaró

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne fésülködjünk a szobában, és háziállatainkat se engedjük a szőnyegek, ágyak bútorok közelébe!
 • A padlófűtés fokozza az atkák jelenlétét, ezért allergiásak otthonában egyáltalán nem ajánlott!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka