Megszabadulni a vizsgadrukktól

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megszabadulni a vizsgadrukktól?

Nostress.jpg
A vizsgázás sok embernek megterhelő; izgalommal, idegeskedéssel, kétségekkel, és általában kialvatlansággal jár. Természetesen, mint sok minden másba, ebbe is bele lehet jönni, idővel rutinosabb vizsgázóvá válni, de ha kíváncsi lennél néhány hatékony tippre, hogyan is csökkentheted a vizsgadrukkot, olvasd el a cikket! Sok sikert a vizsgáidhoz!

[szerkesztés] Lépések

 1. Aludd ki magad! Ahhoz, hogy a tanultak bevésődjenek, elmélyüljenek, szükséges megfelelő mennyiségű alvás. Ezalatt a szervezeted is regenerálódik, így biztosan friss aggyal vágsz neki a tanulásnak és a vizsgának is.
 2. Stresszkezelés mindenekelőtt! Fontos, hogy a vizsga napján már reggeltől kezdve tudatosan törekedjünk csökkenteni a stresszt. Tilos a „nem” szó használata, tehát ahelyett, hogy „nem tudok semmit”, mondogasd azt magadnak, hogy „mindent tudok, ügyes leszek”. Sőt, mivel az agyad automatikusan összeköti a tagadást és a negatív dolgokat a „nem”-mel, ezért a „nem lesz semmi baj” típusú pozitívnak szánt mantrák sem használnak. Ehelyett a „minden rendben” megfelelő.
 3. Mértékkel egyél! Ha nem bírsz reggelizni az idegességtől, ne erőltesd. Elég, ha csak valami energiabombát veszel magadhoz, például szőlőcukrot, vagy cukros teát. Ha megterheled a gyomrodat, az emésztés leköti a szervezetedet, és kevésbé tudsz koncentrálni. Persze azért nem kell éheztetni magadat, annyit egyél, amennyi még jól esik.
 4. Csak pozitívan! Gondolj pozitív dolgokra, idézz fel egy ehhez hasonló korábbi, sikeres helyzetet, vagy például, hogy milyen jó érzés lesz, ha már túl leszel a vizsgán, és mit fogsz csinálni utána. Beszéljetek meg előre a barátaiddal egy közös programot, amivel rögtön levezethetitek a feszültséget és feltöltődhettek a nagy izgalmakat követően.
 5. Reális célokat tűzz ki magad elé! Ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben, tehát képességidhez mérten gondolkodj, és ne tedd ki magad felesleges stressznek, vagy a kudarc nagyobb lehetőségének.
 6. Csak nyugodtan, relaxálj! Végezz légző gyakorlatokat, és tanulj meg relaxálni, így a testedet is megnyugtatod. Már néhány mély lélegzetvétel is meglátod, milyen sokat segíthet.

[szerkesztés] Tippek

 • A vizsga előtti este, lefekvés előtt csepegtess néhány csepp nyugtató – például levendula – illóolajat a fürdővizedbe, vagy a párnádra.
 • Kerüld a vészmadarakat! A vizsga előtt közvetlenül próbálj csak pozitív emberekkel beszélgetni, akikkel bátorítani tudjátok egymást. Viszont kerüld el messze azokat a személyeket, akik panaszkodnak, aggódnak, számodra ismeretlen szavakkal bombáznak, amiket elvileg tudni kellene, és ezáltal kétségeket ébresztenek benned is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • szőlőcukor
 • nyugtató hatású illóolaj
 • pozitív gondolatok
 • légző gyakorlat és relaxáció végzése

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Indulj el időben otthonról a vizsgádra! Ha késésben vagy, azzal csak felesleges plusz stressznek teszed ki magadat.
 • A vizsgán figyelmesen olvass el minden feladatot, nehogy félreértésen múljon a jó válasz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros