Megszabadulni a vakondtúrástól

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megszabadulni a vakondtúrástól?

Vakond.jpg
Úgy tűnik, hiába nőttünk fel a Kisvakond történetén, akinek kertje van, irtózik a kis állattól és az általa épített nagy földkupacoktól… Mielőtt azonban valami radikális tettre ragadtatnánk magunkat, ne feledkezzünk meg arról, hogy a vakond védett állat, így ne az elpusztítására törekedjünk, hanem a távol tartására. Több megoldást is elterjedt ugyan, de hatékonyságuk általában kétséges.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Vakondriasztó

 1. Használjunk vakondriasztót! Az elektronikus változat az állatka számára elviselhetetlen frekvencián bocsát ki hangot, s így elzavarja, bár működése korántsem tökéletes. Vakondriasztó eszközt magunk is készíthetünk műanyag palackból (lásd erről szóló cikkünket), bár ez csak az árát tekintve hatékonyabb megoldás az előbbinél.

[szerkesztés] Állandó zavar

 1. Zavarjuk el a vakondot! Segíthet, ha sokat járunk a gyepen, focizunk rajta a gyerekekkel vagy egy nagyobb testű kutya rohangál rajta – az állandó hepaj gyakran készteti továbbállásra az állatot.

[szerkesztés] Vakondháló használata

 1. Használjunk vakondhálót! Ezt a védeni kívánt rész alá kell helyezni nagyjából 3-4 cm-rel. 1 nm nagyjából 250 Ft-ért beszerezhető, és hosszú éveken át biztonságos megoldást nyújt a vakond ellen.
  • A vakondhálót csak akkor alkalmazzuk, ha nagyjából eldöntöttük, hogy fog kinézni a kertünk. Ha például lerakjuk a vakondhálót, a későbbiekben azonban szeretnénk öntözőrendszert vagy növényt telepíteni, komoly problémát fog okozni, hiszen nagyon erős (az autók műszerfalához is használt) műanyagból készült, amit nehéz vágni.
  • Csak a füves rész alá tegyük a vakondhálót, hiszen leginkább annak esztétikai értékét rontja a vakondtúrás, egyébként viszont a vakond lazítja a többi növény földjét és sok kártevőt el is pusztít.

[szerkesztés] Tippek

 • A vakondtúrást felesleges elgereblyéznünk, mert a vakond előbb-utóbb vagy ugyanott újra kitúrja a földet, vagy máshol csinál egyet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • vakondháló
 • olló vagy sniccer a vágáshoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bár régen úgy tartották, hogy a vakond elrágja a növények gyökereit, ma már tudjuk, hogy ez nem igaz: a vakond a(z egyébként hasznos) földigiliszta mellett bogár- és szúnyoglárvákra, hernyókra, százlábúakra vadászik, és naponta akár testtömegének hattizedét kitevő csúszómászót pusztít el, így sokkal inkább barátja, mintsem ellensége a kertünknek.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki, Magrathea Kertépítés