Megszabadulni a hangyáktól

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megszabadulni a hangyáktól?

Hangya2.jpg

A hangya az egyik leggyakoribb állat, mely megjelenhet otthonunkban. Tégla házakban elterjedtebb, de panellakásban és családi ház kertjében, vagy teraszokon, erkélyeken ugyanolyan eséllyel előfordulhatnak. Legtöbb esetben nem tesznek nagy kárt, de jelenlétük mindenképpen kellemetlen. Eltüntetésükre számtalan módszer létezik, melyek között vannak természetes és vegyszeres megoldások is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Kutassuk fel a probléma forrását! Érdemes megnézni, hogy a hangyák csak átjáró házként használják otthonunkat, vagy pedig a fészküket is a ház vagy lakás valamely pontján, esetleg annak falaiban, üregeiben helyezték el! A legjobb módszer, ha a lakás vagy a ház különböző pontjain kis kupakokban mézzel kevert vizet teszünk ki, mivel így a csalira való ráharapás után könnyen követhetjük őket egészen a fészkükig, vagy legalábbis, amíg meg nem győződünk róla, hogy mindez nem a mi portánkon van. Mivel a hangyák éjjel a legtevékenyebbek érdemes naplemente után kitenni és követni őket.
 2. Keressük meg az okát, amiért megtaláltak minket! Ez lehet bármilyen morzsa, ételmaradék vagy cukros folyadék. Mivel legtöbbször ételről van szó a konyha és környéke egy gyakori hangyalak, de elképzelhető az is, hogy a családtagok gyakran esznek, isznak a nappaliban, ezért ott jelennek meg a hangyák. Ilyen esetekben a legjobb módszer, ha megváltoztatjuk szokásainkat, így megvonjuk tőlük rendszeres táplálékukat.
 3. Tartsuk tisztán otthonunkat! Érdemes beszerezni egy kézi porszívót, mellyel akár a konyhában is gyorsan összetakaríthatjuk a kenyérszelések alkalmával keletkezett morzsákat, megelőzve ezzel a hangyák megjelenését! Ha például kiloccsan valamilyen folyadék, akkor azonnal töröljük fel, mielőtt még széthordanánk a lakás többi pontjára is! Ide tartozik az is, hogy gyakran ürítsük a lakásban lévő szemeteseket, és ne hagyjuk sokáig állni a bennük lévő szemetet, míg például egyes gyümölcsmaradékok erjedésnek indulnak!
 4. Zárjuk el az útjukat! Ha már ismerjük az utat, amerről megközelítenek bennünket könnyedén el is zárhatjuk azt. Amennyiben repedéseken keresztül hatolnak be hozzánk, szórjunk őrölt chilit, őrölt csípős paprikát, szárított borsmentát vagy bóraxot az útjukba! Ezek az anyagok garantáltan távol tartják a kártevőket! Plusz, ha lehetséges véglegesen szüntessük meg a repedést szilikon segítségével!
 5. Citrom.jpg
  Tartsuk távol a hangyákat! Bizonyos anyagok kihelyezésével garantálhatjuk, hogy többet ne térjenek be hozzánk a hangyák. Tegyünk citromkarikákat az útjukba, vagy egyéb citrusfélék héjából és nedvéből kivont leveket vízzel összekeverve egy edényben a közvetlen közlekedő járataikhoz! Az ablakokba pedig ültessünk cserépbe paradicsomtöveket, mivel ezek illatától rosszul lesznek a hangyák, és elmegy a kedvük a bejárástól!
 6. Hagyjunk nekik elvihető „ajándékot”! A leghatásosabb azonban, ha nem csak az útjukat tereljük másfelé, hanem az egész kolónia kiirtására törekszünk. Ennek eszköze, ha sütőport vagy cukor és bórax keverékét öntjük egy tálba, mivel ezt feltehetően elszállítják majd a bolyba, megölve ezzel annak többi tagját is.
 7. Alkalmazzunk vegyszereket! Ha a természetes módszerek egyike se válna be, végső esetben még mindig folyamodhatunk különböző mérgező hatású mesterséges anyagokhoz is, melyeket bármelyik közönséges közértben vagy drogériában beszerezhetünk hangyairtó néven!
 8. Hívjunk szakértő segítséget! Akinél még ezek sem használnak, az még mindig kihívhatja a szakavatott hangyairtókat, akik akár garanciát is vállalnak munkájukra.

[szerkesztés] Tippek

 • Hangya.jpg
  Ha azt látjuk, hogy a hangyák a kert felől érkeznek, akkor valószínűleg tetűirtásra szorulunk. Mivel a hangyák szimbiózisban élnek a levéltetvekkel, molytetvekkel és a pajzstetvekkel, akik némi védelemért és „simogatásért” cserébe mézharmatot termelnek a hangyáknak.
 • A hangyák elleni helyes szeméttárolás egyik lehetősége lehet, ha például az ételmaradékokat és egyéb bomló anyagokat szorosan lefóliázva tesszük be a szemétkosárba.
 • A megelőzés tekintetében nagyon fontos lehet, hogy mindig megfelelően legyenek szigetelve az otthonunkban lévő repedések. Ennek egyik legjobb és legkevésbé mérgező eszköze a 100%-os szilikon szigetelés.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • víz
 • méz
 • kupak
 • kézi porszívó
 • őrölt chili / őrölt csípős paprika /szárított borsmenta /bórax
 • citrusfélék
 • paradicsomtövek
 • sütőpor
 • szilikon
 • türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amennyiben kisgyermek is tartózkodik a házban, próbáljuk meg elkerülni a vegyszeres hangyairtószerek használatát! Ha ez mégsem lehetséges próbáljuk meg pár napra máshol elhelyezni a gyerekeket, míg a csapdák megteszik hatásukat, vagy a permetszer már nem fejti ki mérgező hatását! Ha ez sem megoldható, akkor mindenképpen olyan helyekre helyezzük el a csapdákat, melyeket a gyermekek semmiképpen sem érhetnek el!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell