Megszabadulni a fejtetűtől

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megszabadulni a fejtetűtől?

A fejtetű olyan parazita, ami az emberek hajában telepszik meg. Ember emberre könnyedén átadhatja, illetve esetenként ruhával is. Leggyakrabban az iskoláskorú gyerekeknél jelent problémát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerd fel a tüneteket! Ha a tünetek alapján fejtetűre gyanakszunk, használjunk nagyítót.
  • A fejbőrön, a fülek mögött és a nyak hátsó felszínén apró, tojás alakú, szürkésfehér serkék. Nehéz lehúzni a hajszálról, nem úgy, mint pl. a korpát.
  • Erős viszketés, a fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok.
  • A vakarózás miatt gennyesedés alakul ki.
  • Nagyon rossz higiénés körülmények között más területeken, pl. a nemi szervek szörzetén is előfordulhat tetvesség.
 2. Készülj fel egy hosszú harcra! Sajnos a fejtetűt ugyan viszonylag könnyű elpusztítani, a petéket már kevésbé. Ráadásul nem csak a fejen folyik a harc, hanem a használati tárgyakon is!
 3. Végy minőségi fejtetű elleni hajszeszt! Vannak vény nélkül kapható hajszeszek. A fejbőlt és a hajat is jól itassuk át vele, és hagyjuk, hogy rászáradjon a hajra (5-15 perc). (Utána ne moss 1-2 napig hajat!)
 4. Szerezz be egy nagyon sűrű fogazatú fésűt! A serkéket (a tetűbébiket) nagyon nehéz eltávolítani, mert erősen rögzülnek a hajszálakhoz. Mártsunk ecetes vízbe sűrű fogazatú fésűt, és egyenként húzzuk le. A gyógyszertárakban kifejezetten erre alkalmas, nagyon sűrű fésű is kapható.
 5. A kezelés után tiszta ruhába kell bújni, ami biztosan nem tetves!
 6. Naponta ellenőrizzük a fejbőrt! Két-három hétig rendszeresen ismételjük meg a kezelést, hogy biztosan az összes fejtetű és pete elpusztuljon. A második kezelésre 10 nap után van szükség.
 7. Valamennyi olyan ruhát és egyéb dolgot tisztítsunk ki alaposan, ami fertőzött lehet, úgy mint ruhák, törölközők, ágynemű. Ezeket forró vízben mossuk ki. A matracot és a szobát alaposan porszívózzuk ki. A ruhaneműket érdemes át is vasalni.

[szerkesztés] Tippek

 • A hajszesz helyett megpróbálkozhatunk természetesebb megoldással is. Ehhez egy üveg ecettel masszírozzuk a fejet. Hagyjuk két órát hatni, majd alaposan mossuk ki samponnal. Majd jöhet a fésülés.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • hajszesz vagy ecet
 • sűrű fésű
 • mosás, porszívózás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Téves az az általános felfogás, miszerint csak a szegénységben, elhanyagolt higiénés környezetben élő embereknek lehet fejtetűje. A fejtetű a piszkos és tiszta hajat egyaránt eláraszthatja, bárkinél előfordulhat.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag