Megszüntetni a szemszárazságot

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megszüntetni a szemszárazságot?

SzemB.jpg

A rendszeres számítógép és okos kütyü használat hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához, és ez napjainkban egyre többeknek okoz mindennapos problémát. Azonban van tartós megoldás! Cikkünkben leírjuk azokat a lépéseket, mellyel egészséges szempár tulajdonosa lehetsz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Forralj vizet, majd ha lehűlt, mártsd bele egy vattát, és mosd át vele a szemedet! Egy bizonyos Meibom-mirigy termeli a szemváladék olajos részét, és ha ez leáll, akkor a szem kiszárad, vagy begyullad. Ha megtisztítod a mirigycsatornákat, működésre bírhatod a könnytermelést, így megelőzve a még rosszabb helyzet kialakulását.
 2. Omega-3 zsírsavat a szervezetednek! Az étkezésünk nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk egészséges működésében, így nem csoda, hogy befolyásolhatja a szem optimális működését is. Az omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek nem csak a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben hatékonyak, de megszüntethetik a szemszárazságot is. Javasolt, hogy minél több lazacot, szardíniát és tonhalat fogyassz, vagy csak szimplán vesd be a diót és a különböző lenmagféléket.
 3. Figyelj oda a pislogásra! A kevés pislogás veszélye leginkább azokat fenyegeti, akik sokat ülnek képernyő előtt, de a kiszáradást könnyedén meg lehet azzal előzni, hogyha tudatosan sokszor hunyod le a szemed. Továbbá érdemes a monitort szemmagasság alá állítani, így nem nyílik olyan nagyra a szemed, ami segíti a könnytermelést.
 4. Igyál sokat! A hidratált szervezet csakolyan fontos, minthogy egészségesen táplálkozz. Ha eleget iszol nemcsak a szemed nem szárad ki, de bőröd sem, nem is beszélve a kellemetlen fejfájás elkerüléséről.
 5. Ha már nagyon kellemetlennek érzed a szemszárazságot, használj műkönnyet! Rengeteg szemcsepp kapható, ám a gyógyszeres készítmények hatása eltér vény nélkül kapható termékektől. Utóbbiak kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy a szemirritációt megszüntessék, segítsék nedvesen tartani a szemfelszínt, és elősegítsék a pislogás számának növekedését. Mielőtt belefektetnél egybe, érdemes szakorvos véleményét kikérni.
 6. Látogass el egy orvoshoz! Hogyha úgy érzed, hogy szemed irritációjától nehezen tudsz megszabadulni, írass fel terápiás kontaktlencsét, amely segíti beteg, vagy irritált szemed gyógyulását.

[szerkesztés] Tippek

 • Naponta akár többször tisztítsd meg a szemedet langyos vízbe mártott vattával!
 • Ha szükséges, állíts be figyelmeztetőt, hogy bizonyos időközönként emlékeztessen az ivásra.
 • Táplálkozz egészségesen!
 • Pislogj, amikor csak eszedbe jut. Próbáld ráállítani az agyad, hogy észrevedd, ha már régóta nem pislogtál.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Akaraterő,
 • omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek,
 • műkönny (opcionális),
 • víz,
 • vatta (opcionális).

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a műkönny mellett teszed le a voksodat, kérd ki szakorvos véleményét, és véletlen se keverd össze a gyógyszeres szemkészítményekkel!
 • Ha nagyon kellemetlennek érzed szemed irritációját, látogass el mihamarabb egy szakorvoshoz!
 • Ha nem iszol eleget, nem csak közérzeted lesz rossz, de tested is különböző negatív tünetek fog produkálni. Figyelj az ajánlott napi folyadékbevitelre, és élvezd jótékony hatását.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi