Megszüntetni a munkamániát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megszüntetni a munkamániát?

ID-100247664.jpg
A munkamánia veszélyes. Ha munkamániás vagy, és hiába végeztél a teendőiddel, te mégis folytatod, nemcsak veszélybe sodorhatod az emberi kapcsolataid, de nagyon könnyen ki is éghetsz, a stressz okozta szövődményekről nem is beszélve. Ha tartalmasabb, élhetőbb életre vágysz, akkor a következő lépések sokat segíthetnek ebben.

[szerkesztés] Lépések

 1. Változtass az értékrendeden úgy, hogy ne a munka álljon az első helyen! Hacsak nem érzed a szíved legmélyén, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok, mint a meló, ez a lépés nem lesz elég hatékony. Addig nem fogsz tudni soha nemet mondani, amíg nem tudsz valami másra őszintén igennel felelni. Tedd fel magadnak a kérdést az alábbi listát olvasva: 'vajon ez többet ér nekem a munkánál?':
  • A családod. Számít neked annyira a munka, hogy megromoljon a kapcsolatod a házastársaddal, gyerekeddel, szüleiddel vagy barátaiddal?
  • Az egészséged. Szeretnél egy stressz okozta szövődménytől idő előtt nyugdíjba vonulni vagy akár kórházba kerülni, mert a munka annyira nagyon fontos?
  • Élvezetek és lelki béke. A munkamániások gyakran állítják, hogy azért dolgoznak annyit, mert annyira élvezik a munkájukat. Ha azonban csak az élvezet egyik aspektusára koncentrálsz, könnyen rájöhetsz, hogy a boldogság és kiegyensúlyozottság bizony nem komponensei az egyenletnek, ellentétben például a jelentéktelen és tartalmatlan kapcsolatokkal.
  • Pénz. Mi értelme van a gazdagságnak, ha nincs időd élvezni azt? Ha pedig azokért dolgozol, akik számodra mindennél fontosabbak, jusson eszedbe, hogy az együtt töltött idő sokkal értékesebb az anyagiaknál.
 2. Értékeld a különböző munkák alternatív költségeit! Vagyis abból a munkafeladatból, aminek relatíve nincs vagy alig van haszna, de annál több időbe és energiába kerül elvégezni, próbálj meg inkább visszavenni. Minden egyes alkalommal, mikor ezt a típusú munkát végzed, kérdezd meg magadtól: „Hány embernek lesz jelentős haszna abból, ha elvégzem ezt a feladatot?” Ha a válasz az, hogy „Nagyjából senkinek.”, gondold át párszor, tényleg annyira fontos időt pazarolni rá?
 3. Csökkentsd az elvállalt feladatok számát! Sose vállalj el úgy egy új feladatot, hogy még az előzőt se fejezted be, mert úgy sosem érsz majd a végére. Ne érezd úgy, hogy azért, mert már egy csomó időt pocsékoltál egy feladat elvégzésére, akkor egy másikra is ugyanannyi időt kell!
 4. Csökkentsd a munkával töltött időt! Jelölj ki egy napot a héten (például vasárnap), amit teljes egészében a pihenésnek szentelsz, vagyis semmit nem csinálsz. Igen, ez azt jelenti, hogy ha a gépeden végzed a legtöbb melót, akkor szigorúan állítsd offline üzemmódra. Emellett határolj be egy tényleges munkaidőt, tehát példának okáért reggel nyolc óra előtt, illetve este hét óra után nincs munka.
 5. Légy rugalmas a munkaidővel kapcsolatban! Ha rajtad kívülállók által szabott határidőket kell teljesítened, azzal nem tudsz mit kezdeni. De saját magadtól te ne követeld ugyanezt! Amit nyugodtan megtehetsz holnap is, ne erőltesd mára.
 6. Amikor van lehetőséged, szabályozd a munka minőségét! Nem muszáj mindig szuper magas elvárásoknak megfelelned, néha elég csak szimplán elvégezni a munkát. Főleg, ha ezzel értékes időt takaríthatsz meg, amit utána a szeretteiddel tudsz eltölteni.
 7. Légy hatékony abban, amit épp dolgozol! Ha elég produktív vagy rövid időn belül, a teljesítményedet frappánsan a javadra fordíthatod: táplálja a munkamániás énedet, de közben tudsz időt szakítani a pihenésre is. Az, hogy nem vagy többé munkamániás, nem jelenti azt, hogy többet nem dolgozhatsz keményen, hatékonyan és kiváló minőséggel. Azt viszont annál inkább, hogy a munkaidőd keretek közé szorítod, így nem emészti fel az életed többi részét.
 8. Tűnődj el ezen: Hány ember mondta a halálos ágyán, hogy ’bárcsak több időt töltöttem volna az irodában’? Ezért időről-időre tedd a szívedre a kezed, és kérdezd meg: vajon ha ma éjszaka meghalnék álmomban, elégedett lennék a napommal? Igen, ennek a mondatnak valóban van egy morbid hangzása, de néha muszáj extrém prioritások szerint tekinteni pár problémát, főleg ha a boldogságunk a tét.

[szerkesztés] Tippek

 • Hallgass a szüleidre/barátaidra/párodra/gyerekeidre, ha megjegyzik, hogy munkamániás a viselkedésed mostanában.
 • Alakíts ki munkamentes elfoglaltságokat napi vagy heti rendszerességgel, így végre hozzászokhatsz a normális dolgok élvezéséhez is, nem csak a munkához. Ezek az aktivitások magukban foglalhatják az edzéseket, meditációt, olvasást, zenehallgatást vagy filmnézést. Továbbá még segíthet, ha ebben a rendszeres tevékenységben társaságod is van a szeretteid, barátaid személyében, nem is beszélve az esti szórakozásról. Azonban ezekkel is jó csínján bánni, különben a szabadidőd éppoly sűrűvé válik, mint a munkaidőd.
 • Ha korábban ébredsz fel reggel, mint a megszokott, ne kezdj el azonnal valami hasznosat csinálni! Feküdj nyugodtan az ágyban és pihenj! Ha már ideje elkezdeni a napot, szépen kelj fel, de ha még van időd, nyugodtan visszaalhatsz a hátralévő időre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy jó terv
 • Támogatás
 • Elhatározás
 • Kitartás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vigyázz az időmenedzsmenttel kapcsolatos nagy megmondó emberekkel! Adhatnak pár hasznos tanácsot, de a szokatlan és valószínűleg nem túl hasznos praktikáikkal csak megnövelhetik a munkaidőd, aminek ugye pont a fordítottja lenne a cél.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Eszter8