Megszüntetni a füldugulást

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megszüntetni a füldugulást?

Füldugulás.jpg

Bárkivel, bármikor, bármilyen életkorban előfordulhat, hogy füldugulást tapasztal. Ez a nem túl kellemes, bosszantó tünet azonban házilag is megszüntethető, persze attól függően, hogy mi okozza. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a különböző kiváltó tényezők hatására létrejött füldugulást hogyan lehet kezelni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Fülzsír okozta füldugulás. A felesleges fülzsír magától távozik a fülcsatornából, de előfordulhat, hogy összegyűlik, és ez okozhat halláscsökkenést. Erre hatásos és steril megoldás lehet a fülgyertya használata, amelyet patikákban, gyógynövényboltokban is meg tudsz vásárolni. Amennyiben így sem tapasztalsz változást, fordulj szakorvoshoz, aki kimossa a füledet.
  2. Folyadék a dobüregben. A füledben a folyadék felszaporodhat meghűlés vagy középfülgyulladás esetén is. A folyadék lehet savós vagy gennyes, abban az esetben, ha baktériumok vagy vírusok okozzák. Ha ilyen kiváltó tényezők okozzák a füldugulásodat, fordulj szakorvoshoz! Azonban a folyadék általi füldugulás bekövetkezhet akár úgy is, hogy túl sok időt töltesz víz alatt strandoláskor. Ennek megoldásaként kipróbálhatsz egy házi praktikát is: szoríts meleg sót a bedugult fülre.
  3. Légnyomásváltozás okozta füldugulás. Ilyet akkor tapasztalhatsz, ha nagy szintkülönbség-változás ér rövid idő alatt. Mint például hosszú liftezéskor, hegyekben kiránduláskor, szerpentinen autózáskor, vagy a repülőgépen fel- és leszálláskor. A nyomás idővel kiegyenlítődik magától, de megelőzhető vagy elmulasztható rágózással, nyeléssel és ásítással is.
  4. Gyulladás okozta füldugulás. A gyulladást a fülben több tényező is kiválthatja, például ha tartósan huzat éri, ez a középfül begyulladásához vezethet. Emellett a felső légúti hurut gyakori velejárója a füldugulás. Ezekben az esetekben mindenképpen fordulj szakorvoshoz!
  5. Idegen test a fülben. Legtöbbször kisgyermekekkel fordul elő, hogy kisméretű játékot vagy egyéb idegen testet dug a fülébe, vagy felnőtteknél is akár, ha homok vagy valamilyen bogár kerül a fülbe. Ha ilyen történik, mindenképpen látogass el a fül-orr-gégészetre és konzultálj szakorvossal!

[szerkesztés] Tippek

  • A fent említettek közül az első három esetben meleg vizes borogatás is segíthet a füldugulásodon, mivel a meleg levegő meggyorsítja a nyomáskiegyenlítődést.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • fülgyertya
  • meleg sóval töltött rongy
  • szakember segítsége: fül-orr-gégészet

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Fültisztító vattapálcikát a legtöbb háztartásban alkalmaznak a mindennapos fültisztításra. Azonban ennek használat a szakorvosok nem ajánlják, mivel nagyon könnyen megsértheted vele a dobhártyádat, ha túl erősen nyomod a füledbe. Emellett nem steril és sok esetben csak beljebb nyomod a fülzsírt, eltömítve vele a hallójáratot.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lmeszaros