Megszüntetni a cégedet

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megszüntetni a cégedet?

Megszuntetni vallalkozas.jpg

Manapság nem csak a cégalapítás részleteit kell tudni egy-egy üzleti terv indulásakor, de sikertelen tervezés, vagy a körülmények változása miatt sokszor végig kell tudni gondolni azt is, hogy hogyan is lehet/kell majd befejezni a céged működését. Ehhez segítünk ezzel a cikkel.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vajon miért kell befejezned a céged működését? Adósságot halmoztál fel? Vagy csak állást kaptál és abbahagyod a vállalkozósdit? Alapvetően ettől függ, hogy milyen módon zárd be a Kft-det. Jogutód nélküli megszűnést válassz, esetleg beolvaszd másik cégbe, vagy eladd az üzletrészedet.
 2. Ha egyszerűen nincs többé rá szükséged, és törölni akarod az életedből, akkor a végelszámolási eljárást kell választanod. Ez csak akkor lehetséges, ha a cégednek semmilyen tartozása nincsen külső harmadik személyek felé. Az eljárás végén a cég jogutód nélkül szűnik majd meg, a cég vagyona a törléskori tulajdonosokra száll vissza.
 3. Ha nem sikerültek a terveid, és már olyan adóssággal terhelt a céged, melyet nem sikerült visszafizetned, akkor a csődeljárás vagy a felszámolási eljárás lesz a megoldás a cég megszüntetésére. Ezen eljárások esetén is jogutód nélkül szűnik meg a cég, de majd csak azután, ha a hitelezők (azok, akiknek tartozol) követelése valamilyen mértékben kielégítésre került.
 4. Akkor is megszűnik a céged, ha átalakul, beolvad egy másik cégbe. Ebben az esetben a másik cég a megszűnt céged jogutódja lesz majd, és bizonyos vagyontárgyak, pénzeszközök, követelések vagy tartozások is átszállnak a jogutód cégre.
 5. Ha nincs gond a cégeddel, csak már nem kell, és van valaki, aki megvenné tőled, akkor ha eladod neki, az üzletrészed átszáll majd a vevőre, te pedig kiléphetsz a Kft-ből. (Bt. vagy Rt. esetén ez másképpen történik, tájékozódj ügyvédnél, itt sajnos nincs elég hely, hogy mindenről írjunk.) Ebben az esetben a cég nem szűnik meg valójában és jogutódlásról sem beszélünk, de te kiléptél abból, így teendőd már nincs vele.

[szerkesztés] Tippek

 • A cég megszüntetését MINDIG ELŐRE TERVEZD MEG könyvelővel, adótanácsadóval és cégügyekben jártad ügyvéddel. Tervezés nélkül még akár pórul is járhatsz.
 • Vedd figyelembe, hogy a cég megszüntetési eljárásaiban különféle pénzügyi és jogi szabályok kerülnek alkalmazásra. Tájékozódj a jogszabályokban magad is.
 • Ha eladod cégedet, az ügyvezetésről, cégvezetésről is célszerű lemondani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ügyvéd, aki csinált már végelszámolást, csődöt vagy felszámolást.
 • Könyvelő, aki nem fél a zárómérlegek gyártásától és a tanácsok osztogatásától sem.
 • Pénz, ugyanis a cégmegszüntetés általában sokkal többe kerül, mintha új céget alapítanál.
 • Idő feltétlenül szükséges a gondos tervezéshez, legalább 3-6 hónap is, hogy minden rendben, tervszerűen menjen, hiba nélkül.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vigyázz, nehogy a cég megszüntetése oda vezessen, hogy nem tudod átadni a kiskasszában, pénztárban formálisan még meglévő milliókat és a Btk-ba ütköző cselekményt kövess el (sikkasztás).
 • Nem érdemes a megszüntetés előtti évben új, fedezetelvonónak is tűnő szerződéseket kötni, mert azt a felszámoló úgyis megtámadhatja.
 • Csőd vagy felszámolásnál a törvény csődgondnokot vagy felszámoló biztost nevez majd ki a céged élére, te többé nem járhatsz el, nem írhatsz alá a cég nevében.
 • Figyelj, nehogy a cég megszüntetése miatt átírt vagyon után illetéket kelljen fizetned. Kérdezz a könyvelőtől és az ügyvédtől!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag