Megnyugtatni a gyereket, ha fél a sötétben

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megnyugtatni a gyereket, ha fél a sötétben?

Gyerek-fel-sotetben.jpg

Nagyon gyakori, hogy a gyerekek félnek a sötétben. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy jobban alszunk sötétben, mivel így az érzékeinket szinte teljesen le tudjuk kapcsolni. Ezért fontos, hogy a gyermekeink is megtanuljanak sötétben aludni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz be éjszakai fényt a gyerekszobába. Ezek épp csak annyi fényt adnak, ami segít a gyereknek kissé megnyugodni.
 2. Kérdezd meg a gyerekedet, hogy mit gondol és érez a sötétséggel kapcsolatban. Nyugtasd meg a félelmei, aggodalmai felől.
 3. Mutasd meg a gyerekednek, hogy a szobája sötétben éppen olyan, mint amikor ég a lámpa. Ülj az ágyára, és kapcsolgasd fel és le a villanyt.
 4. Szerezz be állítható fényerősségű lámpát! Minden éjszaka egyre kisebb fényűre állítsd be, amíg már majdnem teljesen sötét nem lesz. A gyermekednek így nő az önbizalma, és idővel le tudja kapcsolni majd teljesen a lámpát.
 5. Hagyd nyitva a szobája ajtaját, és az előszobában (vagy nappaliban) égve hagyni a villanyt, hogy még némi fény menjen a szobájába. Amikor elaludt, kapcsold le a villanyt.
 6. Oltsd le a lámpát, majd ülj együtt a gyermekeddel a sötétben. Maradj addig vele, míg a szeme hozzá nem szokik a sötéthez, és rá nem ébred, hogy még sötétben is láthat bizonyos dolgokat. Mutasd meg neki, hogy nincs mitől félnie.

[szerkesztés] Tippek

 • Olvasd el neki Jill Tomlinsontól A bagoly, aki félt a sötétben c. mesét. Ez egy aranyos történet arról, ahogy a fiatal bagoly túlteszi magát a sötétségtől való félelmén.
 • Vegyél neki egy olyan játékállatot, aminek jól kivehető alakja van a sötétben is, pl. egy cicát vagy baglyot. Magyarázd el neki, hogy ezek az állatok látnak a sötétben, így ez a kis barátja figyelni fog rá.
 • Bátorítsd, hogy beszéljen a félelmeiről, hogy mit láthat a sötétben, esetleg rajzolja le. A kommunikáció fontos abban, hogy legyőzze a félelmét.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • éjszakai fény
 • állítható fényerősségű lámpa

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne mondd neki, hogy az édesanyja és édesapja mindig ott van, ha megijed valami szörnytől a sötétben. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy leküzdjék a félelmüket.
 • Fontos, hogy a gyermek korának és beállítottságának megfelelő filmeket nézhessen csak. Gyakran egy ijesztő mese vagy film miatt félnek a sötétben.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag