Megmenteni a vízbe ejtett mobiltelefont

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megmenteni a vízbe ejtett mobiltelefont?

Sokunkkal előfordult már, hogy mobiltelefonját vízbe ejtette, vagy egyszerűen csak olyan helyzetbe került, hogy közben vizes lett a mobiltelefonja. Ha elég gyorsak vagyunk, akkor a mobil menthető, bár a legtöbb esetben – különösen ha sokáig volt vízben – általában tönkremegy a készülék. Vízbe esett a mobilod? Kövesd az alábbi lépéseket, s ha gyorsan cselekedsz, talán még menthető a telefon!

[szerkesztés] Lépések

 1. Vedd ki a mobiltelefont a vízből, amilyen gyorsan csak tudod! Ha be van kapcsolva a mobiltelefon, azonnal kapcsold ki, illetve vizes állapotban soha ne kapcsold be! Minél több időt tölt a készülék a vízben, annál nagyobb az esélye a meghibásodásnak, a víz ugyanis rövidzárlatot okozhat a telefonban.
 2. Vedd ki a telefon akkumulátorát és a SIM-kártyát! Még ha a telefon ki is van kapcsolva, az akkumulátorból az áram eljut a telefon egyes részeihez. Ezért a vízből való kivétel után azonnal érdemes az akkumulátort is eltávolítani,hogy ez se okozzon rövidzárlatot, meghibásodást.
 3. Távolítsd el a vizet! Fogj egy rongyot vagy törölközőt, és alaposan töröld át készüléket, az akkumulátort, illetve a SIM kártyát!
 4. Szárítsd ki a telefon! Most már nem kell kapkodnod, hagyd a telefont olyan helyen, ahol távozni tud belőle a nedvesség! Érdemes olyan helyre tenni, ahol viszonylag meleg van, például a radiátor közelébe, de a közvetlen napsütést, illetve fűtőtestre helyezést célszerű kerülni. Érdemes akár 1-2 napig hagyni, hogy száradjon.
 5. Próbáld ki a mobilt! Ha már kellő ideig szárítottad, és a telefon képernyőjén nem látható párafolt, akkor tedd vissza a SIM-kártyát, majd az akkumulátort, és indítsd el a mobilt! Ha a telefon elindul, de láthatóan nem működik tökéletesen, azonnal kapcsold ki, vedd ki az akkumulátort és a SIM-kártyát, és szárítsd tovább!

[szerkesztés] Tippek

 • A szárítási folyamatot gyorsíthatja, ha olyan anyag mellé teszed a készüléket, ami nedvszívó. Ilyen például az elektronikai készülékek dobozában található, gyakran apró párnában vagy zacskóban lévő anyag. Erre egyébként a még nem megfőzött rizs is alkalmas.
 • A mobiltelefonok leggyakrabban bulizáskor és nyaraláskor esnek vízbe, ha teheted, ilyenkor vigyél magaddal egy olyan készüléket, amit nem fogsz annyira sajnálni. A fürdőszoba – már csak a gyakori erős pára miatt - sem a legjobb hely a mobilnak, ide soha ne vidd magaddal!
 • De ha egy drága telefonod van, ne szórakozz a szárítással, mert 2-3000 Ft-ért profira is bízhatod! Ilyen esetekben ugyanis 90 %-ban nem oldódik meg a problémájuk, merta víz bennmarad! Valami funkció mindenképp meghal, mikrofon, rezgő, hangszóró. Ezek hiányában meg nem használható. Az új telefonokat egyre kisebbre tervezik: Két, 1 mm nagyságú ellenállás között már nincs fél centi, mint a régi 3310-ben. Itt 0,1-0,2 mm. Ez már nem az a konstrukció. Erről a "Barátok Közt Palija" jut eszembe, ő MacGyvert is lepipálva késsel-villával és fogpiszkálóval szedte szét az okostelefonját, amit leöntött. Ha jól emlékszem, nem is lett jó neki. :)
 • Összességében elmondható, hgoy a telefont ne vigyük párás helyre, ha pedig már bekövetkezett a baj:
  • Vegyük ki az akksit
  • Töröljük meg a telefont, rázzunk ki minden cseppet
  • Vigyük szervizbe
  • A szervizesnek ne mondjuk, hogy vécébe esett, csak a mosdóba...

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne használj porszívót a víz eltávolításához!
 • Soha ne tedd mikrosütőbe a telefont!
 • Soha ne használj hajszárítót a víz elpárologtatásához!
 • Ha a telefon tengervízbe esik, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy a szárítás után magához tér, mivel a sókristályok szétmarhatják a telefon érzékeny áramköri lapját, illetve rövidzárlatot okoznak. Ilyenkor meg lehet próbálni, hogy édesvízzel „átmossuk” a készüléket, bár kicsi az esélye, hogy ez sikerrel jár, utána egyből szervizbe kell vinni!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Törölköző, nedvszívó anyag
 • Gyorsaság
 • Cseremobil
 • Türelem

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell, Kiscsillag