Meghatározni az arcforma típusát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell az arcforma típusát meghatározni?

Arcformak .jpg
Az arcformánk meghatározása fontos kezdőpont frizura- és szemöldökforma választáskor, ha profi összhatást szeretnénk elérni. Egy rosszul megválasztott hajviselet tönkreteheti az összképet, hiába tetszett az újságok hasábjain az a bizonyos hajkorona. Ez az általános szabály igaz a szemöldök ívére és vastagságára is. Ezen kívül sminkelés szempontjából is fontos tudnod az arcformád típusát. Alapvetően hatféle arcformát különböztetünk meg, de megállapításuk a sok átfedés miatt nem mindig egyértelmű.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerkedj meg az arcformák típusaival!
  • Kerek. A kerek arcformára jellemző a széles áll és a homlok. A forma attól lesz kerek, hogy az arc szélessége, tehát az orr vonalában a két arcszél közötti távolság megegyezik az arc magasságával, tehát a homlok és az áll közötti távolsággal. Az orca gyakran pufók és telt, de ez nem törvényszerű. Hírességek, akiknek szintén kerek arcformájuk van: Kirsten Dunst, Kelly Clarkson, Mila Kunis.
   Kerek .jpg
  • Ovális. A formája leginkább egy tojáshoz hasonlít, mégis ez a legszimmetrikusabb arcforma. Az ovális arcúaknak magas, formás arccsontjuk és enyhén ívelt állvonaluk van. A homlok magassága kiegyensúlyozza az arc alsó felét, így a homlok és az áll nagyjából egy vonalban helyezkedik el. A vonások szabályosak és arányosak. Ovális arcformájú sztár például Jennifer Aniston és Rihanna is.
   Ovális .jpg
  • Hosszúkás. Ennél az arcformánál az áll lefele nyújtott, vonala erős és hegyes. Az arccsont magasan van, így az eddigiekkel együtt az arc keskennyé válik, továbbá magas és mély a homlok is. Sarah Jessica Parker színésznőnek egyértelműen hosszúkás az arcformája.
   Hosszúkás .jpg
  • Szögletes. A szögletes arcforma jellegzetessége a szögletes, erősen csontos állkapocs, melynek széle egyvonalban van a homlokkal. A homlok széles és sarkos, az arccsont pedig egyenes vonalú. Az áll is egy kicsit szögletes. Angelina Jolie és Demi Moore is a szögletes arcformájúak csoportjába tartozik.
   Szögletes .jpg
  • Szív alakú. Sok helyen találkozni a háromszög alakú elnevezésével is, hiszen jellemzői alapján olyan ez az arcforma, mint egy fordított háromszög. A homlok széles, az arccsont magas, viszont az áll hegyes és elkeskenyedő. Ezek a jellegzetes pontok adják ki a fordított háromszöget, szebb nevén a szív alakot. Általában számos barátságos vonás tartozik még ehhez az arcformához. Szemléltető példa rá a hírességek világából például Reese Witherspoon és Katie Holmes.
   Háromszög szív.jpg
  • Gyémánt alakú. Ritka arcforma, és talán a legnehezebb felismerni. Az áll határozott és elkeskenyedő, de nem annyira, mint a hosszúkás arcformánál. Ami miatt talán könnyebben elkülöníthető a szív és az ovális alaktól, az az arccsont formája. Ugyanis a pofacsontok kiugróak, szélesebbek a homloknál. Ilyen arcformája van Eva Longoria színésznőnek is.
   Gyémánt .jpg
 2. Teremts megfelelő feltételeket az arcformád megállapításához! A legjobb, ha nappali fényben, de mindenképpen világos szobában fogsz hozzá a művelethez. Segítségképpen fogd hátra a hajad hajgumival vagy hajpánttal. A tükör nagysága is legyen megfelelő, hiszen egy pici piperetükörben nem látod rendesen az egész arcod.
 3. Alaposan figyeld meg vonásaidat, és próbáld képzeletben körberajzolni az arcformád!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nem vagy biztos magadban, kérd barátnőd, barátod vagy egy családtagod segítségét az önvizsgálatban.
 • Nyomtass ki magadról egy teljesen szemből készített képet, így 2D-ben könnyebben húzhatod meg a papíron az arcformád meghatározó vonalait.
 • A következő képen pár arcformához leginkább passzoló szemöldökformát láthatsz, balról jobbra haladva a következő sorrendben: ovális, kerek, hosszúkás, szögletes, szív alakú, gyémánt alakú.
  Arcformak.png

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tükör
 • Kíváncsiság
 • Igény a tökéletességre


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Habár az arcforma megállapítása alapkövetelmény egy tökéletes frizura, szemöldök és smink megválasztásához, mégsem csak ez dönti el, milyen smink és egyéb kiegészítők állnak igazán jól neked. Fontos az arcszíned, a hajszíned, a szemed színe és az arcod más jellegzetességei, pl. anyajegyek, elálló fülek, pisze orr stb.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Az alábbi videóban egy fodrász mesél a fő arctípusokhoz választható frizurákról.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah