Meghatározni a véralkoholszintet

A Hogyankell.hu wikiből

Hogyan kell meghatározni a véralkoholszintet?

Veralkoholszint-meghatarozasa.png
A véralkoholszint meghatározására többféle módszer létezik, vannak biztos és kevésbé biztos megoldások.

Lépések

 1. Mi is az a véralkoholszint? Ez egy mérőszám, ami meghatározza, hogy 1 liter / 1000 ml vérben mennyi az alkohol ezrelékben kifejezve. Ha tehát a véralkoholszint 3 ezrelék, akkor az azt jelenti, hogy 1 liternyi vérben kb. 3 ml alkohol található, ami súlyban kifejezve 24 grammot jelent.
 2. A véralkoholszint meghatározásának legbiztosabb módja az alkoholszonda. Ez az eszköz bárki által viszonylag könnyen beszerezhető, létezik belőle klasszikus fúvókás és fúvóka nélküli változat. Amennyiben az alkoholszonda nulla ezreléket mutat, akkor biztos lehet benne, hogy a véredben már lebomlott az alkohol.
 3. A véralkoholszint meghatározása történhet vérvétellel is, ez egy kicsit macerásabb, kellemetlenebb folyamat.
 4. Online véralkoholszint kalkulátoral: Az interneten számos helyen fellelhető alkohol kalkulátorok az alkohol tömege, illetve az adott egyén fizikai paraméterei alapján – többnyire a Widmark formulát alkalmazva - tesznek becslést arra nézve, hogy kb. mennyi idő alatt bomlik le az elfogyasztott alkohol. Nem árt azonban tudni, hogy „online alkoholszonda” nem létezik. Az alkohol lebontási képesség teljesen egyéni jellemző, így aztán nem lehet az általános adatok alapján pontosan kiszámolni, hogy az adott személy szervezete pontosan mikorra bontja le a szervezetbe került alkoholmennyiséget. Erre ott van a valódi alkoholszonda, vagy a vérvétel.

Tippek

 • Ha megfelelően kis mennyiségben fogyasztják (legfeljebb egy egységnyi alkohol naponta, amely például kb. 2,5 deciliter sörben vagy kb. 1 deciliter borban található) csak akkor tapasztalhatóak az alkohol egészségre gyakorolt pozitív hatásai.
 • A vörösbor magasabb vastartalma a vérképzésre is jótékonyan hat, ezzel segíthet azokon, akik vérszegénységben küzdenek, azonban a vastabletta fogyasztása sokkal célravezetőbb és egészségesebb.


Amire szükséged lehet

 • Alkoholszonda
 • Véralkolszint-teszt
 • Alkohol kalkulátor


Figyelmeztetések

 • A véralkoholszint meghatározásának biztos módja az alkoholszonda, illetve a vérvétel révén elvégzett teszt. Az online alkohol kalkulátorok csak becsülni tudják a véralkoholszintet, illetve a teljes lebontáshoz szükséges időt.
 • Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis csak zéró véralkoholszinttel lehet vezetni.

Kapcsolódó videók

Hogyan működik a fúvóka nélküli alkoholszonda

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell