Meghatározni a téli gumi életkorát (DOT-számból)?

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell meghatározni a téli gumi életkorát (DOT-számból)??

Autogumi-dot-szam-ertelmezese.png

Akár új, akár használt téli gumi esetében könnyedén meghatározhatjuk, hogy mikor készült az adott abroncs. Erről a gumi oldalfalán megtalálható DOT-szám árulkodik, nézzük, hogyan kell „olvasni” a gyártási évet.


[szerkesztés] Lépések

  1. Keressük meg a DOT feliratot az abroncs oldalfalán.
  2. A DOT felirat utáni első 4 karakter az abroncsgyár helyszínére, illetve a méretre utal. Az ezt követő 4 karakter a gyártót jelöli.
  3. Az utolsó négy – nagyon régi gumi esetében utolsó 3 – számjegy (általában bekeretezve) jelöli a gyártás idejét: az első kettő azt, hogy hanyadik héten, míg a második kettő azt, hogy melyik évben. Például a „4216” a 2016. 42. hetében készült gumit takar, míg a „129” egy 1999 12. hetében készült abroncsot. Ez utóbbinál persze már rég lejárt a szavatosság.


[szerkesztés] Tippek

  • Új abroncs esetén frissnek a 3 évnél nem régebbi, újnak az 5 évnél nem régebbi gumi számít.
  • Új téli gumi vásárlása esetén a gyártói garancia az első felszereléstől és nem a gyártás évétől számít. Ezért ne csodálkozzunk, ha az adott évben vásárolt új gumi gyártási éve 1, vagy akár 2 évvel korábbi. Megfelelő tárolás esetén ezek az abroncsok bátran megvásárolhatók, hiszen a gumi az első használattól ért hatásokra kezd el öregedni (UV-sugárzás, használat során bekövetkező melegedés).


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • DOT-számmal ellátott autogumi :-)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A DOT-számnak leginkább használt abroncs vásárlására esetén van jelentősége, ebből tudjuk meg a gumi életkorát. A gyártók általános véleménye, hogy 10 évnél öregebb gumit már nem szabad használni, ettől függetlenül még egy külsőre jó állapotban lévő téli gumit sem érdemes megvenni, hiszen nem ismerjük a múltját. Inkább válasszunk az alacsonyabb árkategóriából újat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell