Meghatározni a bőrtípusunkat

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell meghatározni a bőrtípusunkat?

Bortipus-meghatarozasa.jpg
Mi magunk is könnyedén meg tudjuk határozni, hogy milyen bőrtípusba tartozunk, csupán egy tükörre lesz hozzá szükségünk. Ez azért fontos, mert a bőrünk akkor lesz igazán szép, ha típusának megfelelő kozmetikumokat használunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Légy tisztában azzal, hogy milyen bőrtípusok vannak: normál, zsíros, száraz, kevert, problémás és érzékeny (ez utóbbi nem igazán külön bőrtípus, inkább a bőrtípus kísérője...).
 2. Nézd meg jól az arcodat a tükörben! Ha lehet, használj nagyítós tükröt, mert bár ebben nem olyan nagy élmény nézegetni magunkat, könnyebben feltárhatjuk a problémákat! Jól nézd meg, hogy milyenek a pórusaid, vannak-e száraz, esetleg pikkelyes területek? Mennyire mélyek a ráncaid és hol ráncosodunk? Milyen foltok, gyulladások, pattanások vannak az arcodon?
 3. A fenti vizsgálat alapján zárd ki azokat a lehetőségeket, amik téged biztosan nem érintenek:
  • Ha száraz a bőröd, akkor jobban látszanak a ráncok. A bőröd durvább tapintású, száraznak is tűnnek, a pórusaid pedig szinte nem is látszanak.
  • Ha a bőröd zsíros, akkor alig látszanak a ráncok, ellenben a pórusok nagyok, a bőr olajosnak tűnik, és van néhány mitesszered is pl. az orrodon és az álladon.
  • A vegyes vagy kevert bőrtípus esetén a T vonal (homlok, orr, áll) zsírosabb, míg az orcák szárazabbak. A ráncaid kevésbé láthatóak.
  • Ha problémás a bőröd, akkor teltek a pórusaid, sok a pattanás és gyulladás az arcodon, vannak pirosas foltok.
  • Az érzékeny bőr száraz, ráncosodik, vöröses foltok lehetnek rajta, hámlik.
 4. Ha még nem vagyunk biztosak a dolgunkban, végezzük el az arclemosós tesztet! Az arcunkat mossuk meg langyos vízzel, majd tisztítsuk meg olyan arctisztítóval vagy szappannal, amiben nincs hidratáló. Egy puha törölközővel szárítsuk meg az arcunkat. Ha húzódik, akkor száraz vagy érzékeny a bőrünk.
 5. Várjunk fél órát a következő, papírzsepis tesztig! Ennek az a lényege, hogy a papírzsepiből egy réteget tegyél az arcod különböző részeire, majd pár másodperc után nézd meg, hogy mennyire lett zsíros a zsepi az adott résznél. Ha a T vonalnál lett zsíros, akkor a kevert bőrtípusba tartozol, ha mindenütt, akkor zsíros vagy problémás a bőröd.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha tehetjük, kozmetikus is vizsgálja meg a bőrünket, hiszen ő egyéb dolgokat is észrevehet, amire figyelned kellene.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • tükör
 • papír zsebkendő
 • nem hidratáló szappan vagy arctisztító

[szerkesztés] Figyelmeztetések

A teszteket időnként újra és újra végezzük el, mert a bőrtípus változhat a bőr egészségi állapotától és egyéb tényezőktől (pl. milyen évszak van vagy hány évesek vagyunk) függően!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag