Meghízni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell meghízni?

Sulyproblema.jpg

Bizonyára többen vannak, akik inkább súlyfelesleggel küzdenek, és napi harcban állnak nassolási kényszerükkel, öröklött hízási hajlamukkal, valamint látszólag eredménytelen minden diéta és sportolás is. Azonban akadnak olyanok is, akik épp az ellenkező oldalán állnak a történetnek, és minden energiájukat abba fektetik, hogy a mérleg napról napra többet mutasson, akár csak egy dekával is. A következő lépések és tanácsok nekik szólnak, feltéve, hogy nincs a háttérben valamilyen egészségügyi problémájuk.


[szerkesztés] Lépések

 1. Készülj fel agyban a változásra! Azaz, a fejtől bűzlik a láb. E régi mondás is utal rá, hogy sok problémánk a fejünkben dől el. Ne csak mint álomkép tartsd magad előtt a súlygyarapodás megtörténését, hanem határozd is el, hogy sikerülni fog!
 2. Tisztázd le magadban, hogy miért is szeretnél meghízni! Tűzz ki magadnak egy mérhető célt, például, hogy hány kg-t szeretnél felszedni, vagy hány mérettel nagyobb farmert szeretnél hordani stb.
 3. Számold ki, hány kalóriát égetsz el egy nap! Ezt egy kalória kalkulátor segítségével könnyen megteheted, a számolást a számítógép végzi helyetted. Erre azért van szükség, hogy meg tudd határozni, mennyi az a kalória, amennyit elégetsz egy nap. Továbbá abban is segítségedre van, hogy meghatározd, mennyi kalóriát kell bevinned a szervezetedbe, hogy elkezdjél hízni.
 4. Egyél több kalóriát, mint amennyit elégetsz egy nap! A cél az, hogy naponta legalább 500 kalóriával egyél többet annál, mint amit elégetsz. Figyelj oda, hogy az elégetett kalóriákba az életmódod, a sportolás, és akár 1 km laza séta is beleszámít! Természetesen kell a mozgás, de azért ne vidd túlzásba, és egyél utána sokkal többet!
 5. A kitűzött kalória-célt oszd el az egész napra, legalább 5-6 étkezésre! Ha egy étkezés során túlságosan is teletömöd magad, az árt az anyagcserédnek.
 6. Töltsd fel a konyhád zsírosabb, hizlaló ételekkel! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezentúl csak pizzán és gyorséttermi ételeken élhetsz, sőt!
 7. A hizlaló ételek mellett gondoskodj a vitaminokról is! Az egészséged sosem rendelheted alá a céljaidnak. Abban az esetben, ha valaki hízni szeretne, nem azt jelenti, hogy le kéne mondania ételekről, édességekről, nem mint azoknak, akik fogyni szeretnének. A te esetedben pont az a szerencsés, hogy bármit ehetsz!
 8. Pihenj sokat! Ez ne a sportolás idejéből vegyen el, hanem tedd az éjszakai alvás idejéhez! Vagyis tegyél róla, hogy az éjszakai alvásod pihentető, stresszmentes és legalább 7-8 óra hosszú legyen! Ugyanis míg másoknak a kialvatlanság súlygyarapodást okoz, addig nálad pont megakadályozza azt.


[szerkesztés] Tippek

 • Előfordulhat, hogy a környezetedben kritizálni fognak, főleg a kis túlsúllyal küzdő ismerőseid. Nyilván irigységből, amiért ők éppen fogyni kívánnak, és szeretnének a tükörben veled egyenlő testfelépítést látni. Ez esetben magyarázd el nekik is, mi a célod, és miért nem érzed így, soványan jól magad. Tartsd észben és tedd nyilvánvalóvá, hogy önmagadnak akarsz megfelelni, nem pedig másoknak!
 • Ha nem vagy igazán jó étvágyú, és az evés nálad csak szükséges fiziológiai szükséglet, akkor csak lassanként szoktasd rá szervezeted a több kalória bevitelére, például egy hétig napi 100-150 kalóriával, majd a következő héten megint ennyivel emeld meg, és így tovább.
 • A kalóriabevitelt azzal is növelheted, ha mindig tartasz magadnál, valamint a konyhában elegendő nassolnivalót.
 • Az egészséges életmód mindig segít a szervezetnek egyensúlyba kerülni, így ajánlatos lemondanod a dohányzásról, a sok alkoholról és a napi 3 csészénél több kávéról is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Elhatározás
 • Kitartás
 • Magabiztosság
 • Sok-sok, telített zsírsavakban gazdag étel
 • Kevés mozgás, sok pihenés
 • Mérleg és centi, önmagad ellenőrzésére


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha sokszori és hosszas próbálkozás ellenére sem sikerül magadra szedni pár kilót, akkor bizony lehetséges, hogy valamilyen rejtett betegség áll a háttérben. Ebben az esetben mindenképpen fordulj orvoshoz, szakemberhez!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah