Megfelelően reggelizni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megfelelően reggelizni?

Reggeli.jpeg

Valószínűleg Te is ismered a mondást: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.” Számos ok miatt a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezért is nagyon fontos, hogy bizonyos teendőket betarts ezzel kapcsolatban.

[szerkesztés] Lépések

 1. Időben szakítsd meg az éjszakai éhezést! A legideálisabb időpont a reggelizésre 7-8 óra között van, hiszen éjszaka 8-9 órát vagyunk étel nélkül. Semmiképpen se hagyd, hogy a tested éhezzen, így feleslegesen raktározzon!
 2. Fő a rendszeresség! Próbáld meg minden nap ugyanabban az időpontban elfogyasztani a reggeli falatokat! Nem csak a testednek, a lelkednek is jót tesz, ha hozzászokik egy biztos napi rutinhoz.
 3. Kerüld a zsíros, magas cukortartalmú ételeket! Még mielőtt gondosan elkezded megtervezni a reggeli étkezéseket, söpörd ki a hűtődből és a konyhaszekrényedről a magas zsír- és cukortartalmú ételeket! Ezek csak feleslegesen túráztatják a szervezetedet, ezáltal jóval fáradékonyabbá válsz.
 4. Legyen a gabona az első! Attól függően, hogy sós- vagy édesszájú vagy, válaszd ki a számodra legmegfelelőebbet az elengedhetetlen gabonából! Ha az első verzió kedvelője vagy, ott vannak számodra a teljes kiőrlésű kenyerek és pékáruk. Ha inkább az utóbbi, akkor a zabpehely, vagy a gabonapehely számos változatát élvezheted.
 5. Kényeztesd magad idénygyümölcsökkel! Minden évszaknak megvannak a legzamatosabb, legvitamindúsabb gyümölcsei: tavasszal erdei gyümölcs, nyáron barack, ősszel szőlő és körte, télen pedig inkább a banán és a narancs a tökéletes választás.
 6. Építsd be az étrendbe a fehérjét is! Szükséged lesz az állati eredetű fehérjékre is, mint például a tej, sajt, tojás vagy hal.
 7. Igyál sokat! Érdemes reggel a napi folyadékbeviteled 70%-át meginnod, mivel bizonyos szerveid ekkor működnek a legjobban, így könnyedén megtisztíthatod magad a méreganyagoktól. Lehet ásványvíz, hűsítő citromos víz vagy frissen facsart gyümölcs- /zöldséglé.
 8. Adj energiát a testednek! Sokkal jobban tudsz teljesíteni a suliban vagy a munkában, ha egy kis tápanyagot juttatsz a szervezetedbe.

[szerkesztés] Tippek

 • Figyelj az idénygyümölcsökre, hiszen bizonyos időszakokban ezek a legízletesebbek, és ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint.
 • Ha megfelelő mennyiséget fogyasztasz reggel, akkor könnyebben tudod kontrollálni a további étkezések mennyiségét, és ezáltal nem lesz gondod a kilókkal sem.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gabona,
 • ásványvíz, citromos víz, gyümölcslé vagy zöldséglé,
 • fehérje,
 • napi rutin bevezetése.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ügyelj a sófogyasztásra! A reggeli órákban kerüld az erősen sózott ételeket, próbáld meg inkább érezni a gyümölcsök, zöldségek valódi ízét!
 • Hagyd el a magas zsír- és cukortartalmú ételeket!
 • Ne éheztesd magadat! Ha a szervezeted túl későn jut tápanyaghoz, elkezd raktározni. Érdemes vacsora után 8-9 órával időzíteni a reggelit.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások